reklam

19 Temmuz 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye’nin dünyaya 9 armağanı

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü “Dünyaya Armağan Projesi” kapsamında, Türkiye’den “dünyaya armağan edilecek” 9 yerle ilgili çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Küre dağları-Kastamonu, İstanbul Ormanları, İbradı-Akseki Ormanları-Antalya, Amanos Dağları-Hatay, Karçal Dağları-Artvin, Datça Yarımadası ve Bozburun, Fırtına Vadisi-Rize, Babadağ-Fethiye, Yenice Ormanları-Karabük, 2005 yılında dünyaya armağan edilecek.

Türkiye, Küre Dağları-Kastamonu, İstanbul Ormanları, İbradı-Akseki Ormanları-Antalya, Amanos Dağları-Hatay, Karçal Dağları- Artvin, Datça Yarımadası ve Bozburun, Fırtına Vadisi-Rize, Babadağ- Fethiye, Yenice Ormanları-Karabük ile ilgili çalışmalar yapıyor. Projenin sivil toplum örgütü kanadını üstlenen Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (TDHKV) proje koordinatörü Yıldıray Lise, “Zaman akıp gidiyor, önemli çalışmalar yapıldı, ancak daha yapılacak çok şey var” dedi.

Lise, Dünya Doğa Vakfı (WWF) tarafından 1999 yılında, Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 ormanının belirlendiğini ve bunların “Avrupa Ormanları’nın Önemli Noktaları” olarak tanımladığını bildirdi.

Yıldıray Lise, Türkiye’deki 9 noktanın Çevre ve Orman Bakanlığı’nca benimsendiğini, bunun üzerine Türkiye’nin bu girişiminin, WWF tarafından “Dünya’ya Armağan” olarak kabul edildiğini kaydetti. Lise, bunların 2001’de WWF Onursal Başkanı, Edinburg Dükü Prens Philip’in Londra’da ev sahipliğini yaptığı bir törenle Dünya’ya duyurulduğunu kaydetti.

Bugüne Kadar Yapılanlar
Türkiye’deki 9 “önemli nokta”dan biri olan Küre Dağları’nın, WWF Türkiye’nin de (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) katılımı ile yaşanan bir sürecin sonunda, 2000 yılında Milli Park ilan edildiğini kaydeden Lise, Küre Dağları’nda ülke için örnek bir koruma alanı oluşturmak amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte proje geliştirildiğini ifade etti.

Karçal Dağları’nda 2002 yılında yeni bir koruma alanı ilan edildiğini anlatan Yıldıray Lise, Artvin’deki Borçka-Karagöl Tabiat Parkı’nın 368 hektar alanı kapsadığını, İstanbul Ormanları ve İbradı-Akseki Ormanları’nın 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu çerçevesinde koruma kapsamına alınması ile ilgili çalışmalar ve yasal prosedürün devam ettiğini kaydetti.

Amanos Dağları ve Yenice Ormanları ile ilgili çalışmaların ise 2003 yılı programına dahil edildiğini belirten Lise, “Bu noktalardan ikisi koruma statüsüne kavuştu. Diğer noktalar korunmayı bekliyor” dedi. Lise, koruma çalışmaları kapsamında halkın bilinçlendirilmesi görevini üstlendiklerini ve bununla ilgili çalışmaları yaptıklarını belirterek, “Sorunlu bölgelerimiz de var. Bir yandan koruma yapılmaya çalışılırken Babadağ’a mesire yeri yapılıyor, Fırtına Vadisi’ndeki baraj inşaatı durdu ama belirsiz. Bu alanların daha sıkı korunması gerekiyor” diye konuştu.

“Dünya'ya Armağan” Nedir?
“Dünya’ya Armağan”, özellikle, Dünya’nın korunmada öncelikli ekolojik bölgelerinin içerisinde yer alan alanlarda, biyolojik çeşitliliği korumak ve nesli tehlike altındaki türlerin yaşamını güvence altına almak çalışmalarını içeriyor. Ayrıca iklim değişikliği, zehirli kimyasal atıklar, orman ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir olmayan kullanımından kaynaklanan küresel tehditleri önlemek amacıyla, herhangi bir hükümet, sivil toplum, kamu, özel sektör kuruluşu ya da birey tarafından, küresel doğa koruma önceliklerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak üzere hayata geçirilen yeni bir eylem ya da güvenilir bir taahhüdü içeriyor.

Bugüne kadar 50 ülke “Dünya’ya Armağan” verdi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerden bazıları Afrika’da Kamerun, Gabon, Malavi, Mozambik, Tunus, Asya-Pasifik’te Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Rus Cumhuriyetleri’nde Adıge, Altay, Başkurdistan, Kamçatka, Khabarovsk, Komi, Yakutistan, Avrupa’da İsveç, İngiltere, Avusturya, Yunanistan, Litvanya, Romanya, Slovakya, Asya’da Gürcistan, Ermenistan, Moğolistan, Özbekistan, Latin Amerika’da Arjantin, Brezilya, Meksika, Panama, Bolivya, Şili, Kolombiya, Nikaragua, Kuzey Amerika’da ise Kanada ve ABD oldu.
NTVMSNBC

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz