reklam

19 Temmuz 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Taşla oynayarak büyüdü

Kimyagerlerle çalışarak hafif ve dekoratif betonlar üreten Andy Yoder, patentli ürününü tanıtmak için Türkiye'deydi.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da Uluslararası Dekoratif Beton Sistemleri Semineri'nin ikincisi düzenlendi. Bu seminerin katılımcılarından Andy Yoder, hem duvar ve taş kaplama sistemleri ustası hem de tasarımcı ve heykeltraş. Yoder, seminerde kendi patentini aldığı doğal taş görünümlü yüzey sistemini birebir uygulamalı örneklerle tanıttı. Ekip, seminerde sıvının nasıl sürüleceğinden kalıbın nasıl basılacağına dek her şeyi uygulayarak öğrendi. Andy Yoder ile ürünü, İstanbul ve sanatçı yönü üzerine sohbet ettik.

Dekoratif duvar kaplama fikri aklınıza nereden geldi?
Beşi erkek olmak üzere 11 çocuklu bir ailede yetiştim. Babam ve amcam, bana çalışmayı öğretti. Bir çiftlikte yaşıyorduk ve marangozluk yapıyorduk. Amcam için uzun seneler evler yaptık. İnşa ettiğim evlerde beton kullanıyordum. Betonun nasıl geliştirilebileceğini düşünmeye başladım. Bir kimyagerle çalışıp daha hafif betonlar üretiyordum. Üç oğlum var, benimle beraber çalışıyorlar. Bu dekoratif duvar kaplama ürününü keşfettik . Üç buçuk yıl önce ürünlerimizi satmak için pazara girmeye karar verdik. Şu anda bu 40 ülkede uygulanıyor. İlk kez A.B.D. dışında bir ülkede tanıtım yapıyorum.
Neden eğitime ve pratiğe bu denli önem veriyorsunuz?
Zanaatın ve yaratıcılığın önemini fark ettim. Eğer iyi bir karakteriniz ve kalbiniz varsa yaratıcı olduğunuzu da anladım. Sınıfıma yüreğimle ders veriyorum. Yapmaya çalıştığım sadece iyi bir ürün ortaya çıkarmak değil. İyi bir ürünün nasıl yapıldığını da öğretmek.
Bu ürünün temel özellikleri ve ayrıcalığı nedir?
Bir kere bu ürün oldukça hafif. Duvarın üzerine zorlanmadan monte edebiliyorsunuz. Ayrıca izolasyon sağlıyor. Doğal taştan çok daha iyi, çünkü doğal taş ısıyı iletir. Ürün, aynı zaman da su geçirmez. Hem doğal, hem de yapay taştan daha ucuz. Bunun yanı sıra, çok daha esnek ve dekoratif uygulamalar için daha uygun. İstediğiniz rengi elde etmeniz mümkün.
Bu patenti geliştirirken sanatçı yönünüzün herhangi bir etkisi oldu mu?
Bir sanatçı olabilmek için sahip olduğum doğal yeteneğimin kesinlikle yardımı oldu. Birkaç kimyager bana 'Bizler kitaba uymalıyız, sen ise aslında işe yaramayacağını düşündüğümüz şeylerle karşımıza geliyorsun, fakat işe yarıyor,' dedi. Kimi zaman sınırların dışına çıkmak gerek.
Tasarımlarınızı ve heykellerinizi neler etkiliyor?
Birçok dekoratif ürün dışarıda kullanılıyor, o nedenle soğuk hava tasarımlarımı çok etkiliyor. Elbette eserlerimde insanların korkularından ve davranışlarından da etkileniyorum.
Buraya gelmeye nasıl karar verdiniz?
Aslında şu anda Türkiye'de bayiliğimizi yürüten Engin ve Hamdiye bizi buldu. Asistanım ve ben de buraya nisanda geldik. Özellikle İstanbul'da çok fazla potansiyel görüyorum. Burada oldukça emek verilen iyi işler gördüm. Burada çalıştığım insanları da çok seviyorum. Bu nedenle ailemi tatil yapmak için buraya getirmeyi düşünüyorum.
Radikal - Deniz Alayat

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz