reklam

19 Temmuz 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Modern cami külliyeleri daha çok ticarete hizmet ediyor

Osmanlı döneminde kültür merkezi olarak inşa edilen camilerin yerini, özellikle zemin katları getirecekleri gelire göre tasarlanmış camiler almaya başladı. Birçok caminin altında galeri, manav, terzi, kuaför vs. dükkanları bulunuyor. Cami dernekleri, bunun cami giderlerini karşılamaya yönelik olduğunu söylerken; Diyanet tablodan rahatsız. Diyanet, şahıs, vakıf ve dernekler tarafından inşa edilen camilerin uygun niteliklere sahip olmadığını savunuyor. Diyanet'e göre inşaat, derneklerin talepleri ve ustaların becerisine göre şekilleniyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın teknik elemanlarınca hazırlanan standart cami projelerinde, kütüphane, sergi salonu, konferans salonu, imam evi, spor odası, sağlık ocağı, çay ve dinlenme salonu, Türk-İslam kültür ve sanatları eğitim atölyesi, gasilhane, morg, Kur'an eğitim odası bulunuyor. Beyazıt Camii ve Külliyesini Koruma Kurulu Müdürü Adil Sarmusak, günümüzde cami altlarında veya etrafındaki işyerlerinin daha çok cami ihtiyaçlarını karşılamak için kiraya verildiğine dikkat çekiyor. Sarmusak, yardımların kesilmesinin yanı sıra her zaman cemaatten para toplamanın verdiği mahcupluğun da boş yerlerin kiraya verilmesinde etkili olduğunu söylüyor. Sarmusak, günümüzdeki cami projelerindeki değişimin de bu düşünceden kaynaklandığına dikkat çekiyor. Sarmusak, “Bir caminin kütüphanesi ile birlikte bir çayhaneye sahip olması önemlidir. Caminin etrafında yapılacak ilk iş kütüphanelerdir. Bu kütüphaneler, sadece dini kitaplar değil edebiyat, tarih, sanat eserlerinin de bulunduğu kitaplardan oluşmalıdır. Eğer bir camide bütün yerler işyeri olarak kiraya verilip okuma salonlarına yer bırakılmıyorsa bu yanlış bir uygulamadır.” değerlendirmesinde bulundu. Emekli Beyazıt Camii başimamı Niyazi Baysal cami mimarisinde görülen değişikliğin tecrübeler sonucunda ortaya çıktığına işaret etti. Cami bünyesindeki işyerlerinin kiraya verilmesinin olumsuz bir durum olmadığını belirten Baysal, gelirler açısından okuma salonlarının olduğu bir camide boş yerlerin kiraya verilerek buradan elde edilen gelirlerin cemaatin karşılayamadığı giderlerde kullanılmasının normal olduğunu kaydetti.

Osmanlı dönemi cami mimarisinin en belirgin sembollerinden olan sultan camileri (Fatih, Beyazıt, Şehzade, Süleymaniye ve Sultanahmet) de külliyeleri ile birlikte inşa edilmiş. Han ve hamam gibi işyerleri ise camilere yakın yerlerde yapılmış.
Zaman - Ömer Sarı

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz