reklam

19 Temmuz 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Ege’nin gelişimini alt yapı engelliyor

Türkiye Kalkınma Bankası, başta ulaşım olmak üzere fiziki ve sosyal altyapı eksikliğinin, Ege Bölgesi’nin gelişmesini engelleyen etkenlerin başında geldiğini bildirdi.

TKB tarafından hazırlanan Ege Bölgesi’nin ekonomik ve sosyal durumuna ilişkin raporda, bölgenin Marmara’nın ardından en fazla net göç alan ikinci bölge olduğu vurgulandı. Bölge illerinden en fazla göçün İzmir’e olduğu kaydedilen raporda, buna karşılık Afyon’un net göç veren iller arasında bulunduğu ifade edildi. Nüfusun Bölge’nin büyük kentlerinde (İzmir, Manisa ve Aydın) yoğunlaştığı, buna karşılık başta Uşak olmak üzere küçük kentlerin çok büyümediği ifade edildi.

Türkiye Kalkınma Bankası’nın raporuna göre, Ege Bölgesi, Türkiye ortalamasının üzerinde bir gelişmişlik düzeyine sahip bulunuyor. Bölge gerek sosyo-ekonomik gelişmişlik araştırmasında, gerek kişi başına gelir düzeyi araştırmasında, gerekse insani gelişme endeksi araştırmasında genel olarak tüm göstergeler itibariyle ülke ortalamalarının üzerinde değerler alıyor.

Bölge gayri safi yurtiçi hasılasında sanayi sektörünün payı ilk sırada bulunurken, turizm sektörü bunu takip ediyor.

Bölge illeri Arasındaki Gelişme Farkları
Bölge illerinden Afyon, Uşak, Kütahya, Aydın, Denizli ve Manisa illerinde kişi başına hasılanın bölge ortalamasının altında olduğu dikkati çekerken, İzmir ve Muğla ise bölge ortalamasının üzerinde yer alıyor.

Bölgenin sosyo-ekonomik yapısındaki bu olumsuz durumun en önemli nedenlerinden biri altyapı yetersizliği olarak gösterilirken, rapora göre, başta ulaşım olmak üzere fiziki ve sosyal altyapı eksikliği, bölgenin gelişmesini engelleyen etkenlerin başında geliyor.

Dolayısıyla Bölge’nin ekonomik yönden kalkınmasının daha da geliştirilmesi ve Bölge illeri arasındaki gelişmişlik farklılıklarının ortadan kaldırılması, başlangıç olarak bölgenin altyapı yatırımlarının bölge illeri arasında dengeli ve öncelik ilkelerine bağlı olarak gerçekleştirilmesine bağlı bulunuyor.

Rapora göre, altyapı yatırımlarıyla beraber aynı zamanda bölgenin ekonomik kalkınmasını etkileyecek potansiyel alanların öncelikle değerlendirilerek saptanması gerekiyor.

Raporda, bu potansiyeli taşıyan tarım, sanayi, ticaret ve turizm yatırımlarının en ince ayrıntılarıyla birlikte incelenerek ortaya konmasının daha rasyonel yatırımların yapılması açısından müteşebbisleri yönlendirebileceği de vurgulanıyor.
NTVMSNBC

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz