reklam

19 Temmuz 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yalılar takibe alınıyor

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Vakıflara ait 220 milyon metrekarelik alan hiç kira ödenmeden işgal altında olduğunu ifade etti. Çeşitli inceleme ve temaslarda bulunmak için memleketi Tokat’a gelen Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, öğretmen evinde basın mensupları ile yaptığı kahvaltı sonrasında açıklamalarda bulundu. Beyazıt, göreve başladığı zamanda Türkiye’de 9 bin 483 tane vakıflara kayıtlı eser olduğunu ifade ederek, “Şuanda yapmış olduğumuz çalışmayla vakıflara kayıtlı eser sayısı 18 bin 200’e çıkmıştır. Benim tahminim bu sayı 30 binlere ulaşır. Bunlar yıkılmamış eserler” dedi.

“Tamamını onaracağız”
Göreve başlar başlamaz büyük projeler başlattıklarını belirten Beyazıt, “Tarihi eserlerin tamamını onarmamız lazım. Bunların yok olmasını engellemeliyiz. Tokat’tan müjde veriyorum, ne kadar han, hamam, kervansaray varsa bunların tamamının ihale dosyaları hazırlandı. İnşallah bir sene içerisinde bunların hepsinin mutlaka onarımları yapılacak. Bu onarımları müteşebbislere yaptıracağız. Bu şekilde tarihimizin yok olmasını engellemiş olacağız” diye konuştu.

İkinci büyük projenin gayri menkullerin tespiti olduğunu ifade eden Beyazıt, “Birçok vakıf arazisi işgal altında. Kıbrıs’ın 666 kat büyüklüğünde olan 220 milyon metrakarelik alanda hiç kira ödenmiyor, yerlerimiz işgal altında. Bu kelimeyi bilinçli olarak kullanıyorum. Bununla ilgili de yasal mücadeleyi başlattık. Gayrimenkul envanter ihalesine çıktık. Türkiye genelinde ne kadar gayri menkulümüz varsa, arsamız, binamız, zeytin ağacımız varsa, neyimiz varsa hepsini santimetrekare hata olmaksızın hem halihazır durumlarını, hem tapu bilgilerini hem fili durumlarını imar durumlarını, hepsini bilgisayarda bunları göreceğiz. İnternette bunları değerlendireceğiz. Herkes de bunu değerlendirecek o boğazda hangi ünlüler, hangi yalılarda bedava oturuyormuş bunlar açığa çıkacak” şeklinde konuştu.

Yurt dışında kaçırdılar
Türkiye’nin tarihi eserlerine gerektiği gibi sahip çıkamadığını ve tarihi eserlerin büyük bölümünün yurt dışına kaçırıldığını anlatan Beyazıt, buna artık izin vermeyeceklerini vurguladı. Eserlerin adım adım takip edileceğini de bilirten Beyazıt, “Adım adım takip için kaçakçılık bürosu kurduk. Bilgisayara burayı bağladık müzayedeleri takip ediyoruz” dedi. O eserlerin Türk eseri olduğunu tespit ettikten sonra Selçuklu mu, Osmanlı mı olduğunu tespit edeceklerini belirten Beyazıt, “Çalınan eserlerin resmini İnterpol’e göndererek eserler satılmadan müdahale ediyoruz” dedi.

En zorlandıkları noktanın da İnterpol’ün “Eserin çalınmasının üzerinden 10 yıl geçmediğini ispat edin” demeleri olduğunu ifade eden Yusuf Beyazıt, önceki yönetimlerin, çalınan eserleri ihbar bile etmediklerini söyledi. Bu nedenle Türkiye’deki tüm eserlerin fotoğrafları çekilerek internet üzerinden tüm ülkelere gönderilecek. Ayrıca tüm tarihi eserlere alarm ve güvenlik sistemleri yerleştirilecek. Genel Müdür Beyazıt yurt dışında bulunan bazı tarihi eserlerin en kısa zamanda Türkiye’ye getirileceğini de ifade etti.
Türkiye

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

AMV Genç Mimar Ödülü 2004


Son başvuru tarihi:
30.07.2004

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz