reklam

20 Temmuz 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Kuş Cenneti atık kurbanı

Kuşların göç yolu üzerinde bulunan Düden Gölü, kirlilik tehdidi altında. Dünyada çok nadir bulunan dikkuyruk kuşunun yaşadığı gölü, Kulu'nun kanalizasyon atıkları kirletiyor. Gölün kurtarılması için destek bekleniyor.

Konya'nın Kulu İlçesi'nde, dünyada nesli tükenmekte olan dilkuyruk ve flamingo gibi kuşların yaşadığı Düden Gölü ilgi bekliyor. Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, 182 çeşit kuşun yaşadığı göle kanalizasyon atıklarının aktığını belirterek, 'Gölün kurtarılması için maddi manevi desteğe ihtiyacımız var' dedi.

Gölün turizm potansiyelinin yüksek olduğunu söyleyen Başkan Yıldız, 'Gölün kurtarılması için yardım edebilecek herkesin desteğini bekliyoruz. Yurtdışından kuşlara ilgi duyanlar, göl kenarına gelerek gözlemler yapıyor. Burada ördek, flamingo, dilkuyruk gibi birbirinden farklı onlarca kuş yaşıyor' dedi.

Türkiye Doğa Derneği Tür ve Habitad Sorumlusu Nuri Özbağdatlı, Düden Gölü'nde sürekli gözlemlerde bulunduklarını dile getirerek, 'Türkiye genelinde, sadece Düden Gölü'nde yaşayan kuşlar var. Bizler burada incelemeler yaparak kuşlar hakkında bilgi ediniyoruz. Derneğimiz tarafından yapılan girişimlerle de bu kuşları korumaya alarak, doğa hayatının dengede kalması için çaba sarf ediyoruz' diye konuştu.

'Kuş sayısı artar'
Türkiye Doğa Derneği Eğitim Sorumlusu Burcu Arık ise, dünyada nadir olarak bulunan dilkuyruk kuşunun yüzde 70'inin Türkiye'de yaşadığını belirterek, 'Dilkuyruk bir ördek türü ve Kulu'da ürüyor. Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan dilkuyruklar için Türkiye çok önemli. Bu kuşlar Batı Avrupa'dan Kazakistan'a gidiyor. Türkiye bu anlamda önemli bir göç noktası rolünü oynuyor. Bu kuş aynı zamanda koruma altında, ne yazık ki tanınmıyor. Bu nedenle görüntülenmesi de zorlaşıyor' dedi. Gözlem için göle gelen uzmanlar da, göle akan pisliğe önlem alınırsa, kuş sayısının artacağını belirttiler.
Akşam

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz