reklam

26 Temmuz 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Duble yol için ağaç katliamı

Balıkesir'in Altınoluk Beldesi'nde, İzmir-Çanakkale Karayolu'nu genişletmek için asırlık ağaçların kesilmesine çevrecilerle arkeologlar büyük tepki gösterdi.

Müteahhit firma yoldan çıkmış!
Çevreciler ve bilim adamlarının itirazı üzerine yapılan incelemede, müteahhit firmanın projede belirlenen güzergahın dışına çıktığı saptandı. İşçilerin, Karayolları tarafından hazırlanan projeye uymayarak çevre tahribatına neden olduğu belirlendi. Bunun üzerine firma uyarılarak, asırlık çınarların kurtulması sağlandı.

Erbakan'ın çınarları da kesilecek
Saadet Partisi eski lideri Necmettin Erbakan'ın Altınoluk'taki yazlığının çevresindeki çınar ağaçlarının ise proje kapsamında olduğu için kesileceği açıklandı. GÜMÇED (Güney Marmara Kültürel ve Doğal Çevreyi Koruma Derneği), Edremit Körfez Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal, 'Bu yol Kaz Dağları'nın yüreğine saplanmış bir hançerdir' dedi.

Yol için ağaçları kestiler
Duble yol için iki günde onlarca ağaç katledildi. Müheahhitlik firmasının SİT alanı içindeki ağaçları kesmeye çalışması gerginliğe neden oldu

İzmir-Çanakkale karayolu genişletme çalışmaları sırasında yüzlerce ağaç kesilmesi, büyük tepki yarattı. Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Altınoluk Beldesi'ndeki Antandros Antik Kenti çevresindeki 'ağaç katliamı'na çevreciler ve antik kentte kazı çalışmaları yürüten bilim adamları tepki gösterdi.

Geçen hafta Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'in duble yol çalışmalarında yaptığı incelemeler sonrası 'Yol inşaatına hemen başlayın' talimatı üzerine hızlanan çalışmalar çerçevesinde iki günde onlarca çam, çınar ve zeytin ağacı kesildi.

Engel oldular
Yol Su Yap Müteahhitlik Firması'nın birinci derece SİT alanı ve Milli Parklar sınırı içinde yer alan Antandros Antik Kenti'nin çevresindeki ağaçları kesmeye çalışması, gerginliğe neden oldu. Antik Kent'te faaliyet gösteren kazı ekibi, ağaçların kesilmesine engel oldu. Yapılan şikayet üzerine müteahhit firmanın Milli Parklar ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izinsiz yaptığı çalışmalar, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından durduruldu. Bölgeye gelen Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Neriman Özaydın, müteahhit firma yetkilileri ve kazıdan sorumlu Yard. Doç. Dr. Gürcan Polat, yolun sınırını belirlediler. Yol çalışmaları, Karayolları Genel Müdürlüğü'nce 1989 yılında belirlenen yere çekilerek çınar ağaçları kurtarıldı.

İzin alınmadı
Güney Marmara Kültürel ve Doğal Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfez Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal, yapılan çalışmanın yasalara aykırı olduğunu belirterek, sorumlular hakkında suçduyurusunda bulunacağını söyledi.

Müteahhit firmanın Milli Parklar Müdürlüğü'nden ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin almadan çınar ağaçlarını kestiğini belirten Öznal, 'Müteahhit firma, yolun 1989 yılında belirlenen sınırlarını dikkate almayıp çınar ağaçlarının olduğu bölgede çalışma yaptı. Asırlık çınar ağaçlarını katlettiler. Bunun sorumluları hesap vermeli' dedi.

Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yol çalışması kapsamında Edremit Altınoluk'ta 10 kilometre olan SİT alanında deniz bölgesindeki kayalıkların dinamitle patlatılarak dolgu şeklinde genişleme yapılması kararı alındığı ve normalde 6 şeritli karayolunun bu sınırlar içinde 4 şeride düşürüleceği vurgulandı. Toplam 21 metre genişliğinde olan yolun kazı alanı çevresinden geçen bölümünün genişliğinin ise 15 metre olacağı bildirildi.

Erbakan'ın ağaçları da kesilecek
Edremit'e bağlı Altınoluk'ta yazlığı bulunun Saadet Partisi'nin eski lideri Necmettin Erbakan'ın ağaçları da duble yola kurban gidecek. Erbakan'ın evinin önündeki yaklaşık 20 ağaç, Karayolları tarafından yol geçeceği gerekçesiyle kesilecek.
Akşam - Bekir Terzioğlu

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz