reklam

28 Temmuz 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kale gibiyiz

5 kıt’aya yayılan kale: Kalebodur Çan - “Kale Grubu’nun 47. Kuruluş Yıldönümü ve 47. Yıl Seramik Bayramı”, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle Çanakkale’nin Çan ilçesinde kutlandı. Başbakan tarafından iki tesisin de hizmete açıldığı törene, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Güldal Akşit, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile çok sayıda davetli katıldı. 925 yılında 1 milyon 750 bin lira sermaye ile 47 ortaklı bir limited şirket olarak kurulan Çanakkale Seramik ve Kalebodur, bugün 200 trilyon ödenmiş sermayesi, 5 bin çalışanıyla 60 ülkeye ihracat yapan seramik devi haline geldi. 2000 yılında İtalyan seramik markası Sacmi şirketiyle iş birliği yapan Kale Şirketler Grubu, “Kale stone” adını verdiği yeni ürünüyle sektörde teknoloji üretir duruma geldi. Yine italyanlarla dünyada ilk defa 1 metre en, 3 metre boy ve 3 milimetre kalınlıkla seramik malzeme üretmeyi başaran Kaleseramik, inşaat sektöründe çığır açacak yepyeni bir kolaylığı hizmete sundu.

Çan’a 28 milyon $’lık yatırım
47. yılını kutlayan Kale Grubu, Seramik Bayramı etkinlikleri çerçevesinde 28 milyon dolarlık yeni yatırımın da startını verdi. İki yeni seramik fabrikasını hizmete açan Kale Grubu, bir tevzi yatırımı ve bir başka seramik fabrikasının temellerini attı. Yatırımlar çerçevesinde ilçeye ayrıca Çan Sevim Bodur Sağlık Meslek Lisesi’yle, Zeynep Bodur Zihinsel Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Eğitim Merkezi’nin yapımı için ilk harç kondu. Kale Grubu Başkanı İbrahim Bodur, ürettikleri katma değerle her yıl fabrikalarının bulunduğu Çan ilçesine 1 trilyon lira doğrudan kaynak girişi sağladıklarını söyledi. Törende konuşan Kale Grubu Başkanı İbrahim Bodur, yatırımların istihdama dönüşmesi için reel faizlerin sanayicinin kazancından daha düşük seviyede olması gerektiğini söyledi. “Vergi reformunun gerçekleştirilmemiş olması ve kayıtdışına yönelik tedbirlerin henüz alınmadığını” anlatan Bodur, “Global pazarlarda rekabet gücümüzün artırılması gerekiyor. Hükümetten bu düzenlemeleri yapmalarını acilen bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye itibar döneminde
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da konuşmasında, “2004 yılında, sürdürülebilir kalkınmanın elde edildiği ve tüm dünyada Türkiye’nin yeniden itibar kazandığı bir dönemi yaşıyoruz” dedi. Bir ülkenin saygınlığının 3 sebebe bağlı olduğunu vurgulayan Coşkun, bunlardan ilkinin yurt içinde siyasi istikrara bağlı olarak, kesimler ve bölgeler arası sosyal barışın sağlanması olduğunu, bunun da yapıldığını kaydetti. İkincisinin uluslararası düzeyde saygınlık kazanmak olduğunu söyleyen Coşkun, uygulanan politikaların Türkiye’yi ne kadar saygın duruma getirdiğine işaret etti. Üçüncüsünün ise ekonominin güçlenmesi olduğunu ifade eden Ali Coşkun, hükümetin böyle bir ortamı Türkiye’ye kazandırdığını sözlerine ekledi.

Kıskanma devri bitti
Kale Grubu’nun 47. yıldönümü kutlamasında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk girişimcilerin, malını satmak için dünyayı dolaştığını ifade ederek, “Artık ülkemizde herkes, herkesin başarısını takdir ediyor, alkışlıyor. Artık kıskanma dönemi geçmiş, takdir dönemi başlamıştır. Artık hepimiz anladık ki bu ülkede insanların başarısından da başarısızlığından da bize düşen pay vardır” dedi. Türkiye’nin, 17 Aralık 2004’den sonra yeni bir süreci yaşayacağını belirten Erdoğan, “Bu süreç doğrudan yabancı sermayenin de ülkemize girmesiyle, adeta bir patlama sebebi olacaktır” dedi. Erdoğan, “Kale gibi sağlam bir iktidar var, bunu unutmayınız” diye konuştu. Türkiye’nin, güven ve istikrarını yeniden kazandığını, her geçen gün siyasi ve ekonomik alanda sıçrama yaptığını belirten Erdoğan, “Türkiye, o geçmişteki şanlı, şerefli yerine yaklaşmanın heyecanını yaşıyor. Üretim, yatırım, güven ortamı geliştikçe ülkenin itibarı da artmaktadır. Devlet ile toplum birbirinden adeta kopmuştu ama bugün devlet ile toplum birbiri ile kaynaşmış durumdadır. Kaygılar, korkular, önyargılar, tereddütler yerini, umuda, üretime, büyümeye terk etmiştir” şeklinde konuştu. Bazı çevrelerin, “zamlar devam ediyor” şeklinde şikayette bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, bunun petrol fiyatlarının olağandışı artışından kaynaklandığını söyledi. Hazine’nin müflis duruma düşmemesi için vatandaşlar ve devletin ortak şekilde fedakarlık yapacağını dile getiren Erdoğan, “Kazancı da paylaşacağız, zararı da paylaşacağız” dedi.

Bodur’dan işçisine jest...
Kale Grubu Başkanı İbrahim Bodur, ekonomik gelişmeler açısından özellikle makro ekonomik politikalarda ve dış politikada istenilen noktaya gelinmekte olduğunu müşahede ettiklerini söyledi. Fabrikaların bulunduğu Çanakkale’nin Çan ilçesinde düzenlenen törende konuşan Bodur, 1950’li yıllardan bu yana ne zaman bir hükümetin tek başına iktidara gelmesiyle, o dönemlerde ekonomik beklentilerin az çok gerçekleştiğini belirterek, “3 Kasım 2002 seçimleriyle işbaşına gelen 59. hükümetimiz dördüncü kez bu imkana sahip olmuş ve Türk ekonomisinin beklediği güven ve istikrar ortamını sağlamış ve ülke ekonomisinde müspet neticeler alınmaya başlanmıştır” dedi. Kale Grubunun 47. yılında İbrahim Bodur, işçilerine ikramiye jesti de yaptı. 2003 yılında açıkladıkları 470 milyar liralık kârı işçiye dağıtacaklarını açıklayan Bodur’un bu müjdesini duyan işçiler uzun süre alkış ve tezahüratlarda bulundular. Bir müjde de ücret artışlarında yaşayan işçiler, asgari ücrete yapılan son düzenleme ile maaşlarına yüzde 10 zam aldılar.
Türkiye 

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz