reklam

28 Temmuz 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Çan'da seramik bayramı

Çanakkale Seramik 47. kuruluş yıldönümünü bir fabrika, bir meslek lisesi ve zihinsel engelliler için bir eğitim merkezinin temel atma ve açılış törenleriyle kutladı.

Temeline ilk harcı Başbakan Erdoğan'ın koyduğu Kaleflex Sinterflex Seramik Fabrikası dünyanın en büyük seramiğini üretecek.

Çanakkale Seramik, Kalebodur gibi kendi alanında öncü 28 markayı bünyesinde bulunduran Kale Grubu, kuruluşunun 47. yılına yeni yatırımlarla girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temelini attığı yaklaşık 20 milyon dolara mal olan Kaleflex Sinterflex Seramik Fabrikası, sadece Türkiye ve İtalya'da 3 metre boyunda 1 metre eninde ve 3 cm kalınlığında seramik plaka üretecek. Kutlamalarda toplam 8 milyon dolara mal olan Klinker Antlasit Seramik Üretim Fabrikası, Çan Sevim Bodur Sağlık Meslek Lisesi ve Zeynep Bodur Okyay Zihinsel Engelli Çocuklar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi'nin de temel atma ve açılış törenleri yapıldı.

İşçiye zam için teşekkür
Kale Grubu'nun seramik sektöründeki 47. yılı kutlamaları, Çanakkale'nin Çan ilçesindeki Kale tesislerinde yapıldı. 'Seramik Bayramı' olarak adlandırılan törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kale Grubu Şirketleri Başkanı ve Kurucu Murahhas Azası H. İbrahim Bodur, eşi Sevim Bodur ve kızı Zeynep Bodur Okyay'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Güldal Akşit, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, eski Başbakan Yıldırım Akbulut ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu başta olmak üzere birçok işadamı ve bürokrat katıldı.

Mustafa Kemal'in izinde
Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada özel sektörün istihdamdaki öneminden bahsederek, Kale Grubu Şirketleri Başkanı İbrahim Bodur'un istihdam ettiği 5 bin kişiye, belirlenen asgari ücret artışına paralel olarak yaptığı yüzde 10'luk zam için teşekkür etti. Başbakan Erdoğan, 'Kalkınma milletle gerçekleştirilebilir. Bunu yaparsak, ardından Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği hedef olan muasır medeniyetler seviyesi yakalanacaktır. Kale gibi sağlam bir iktidar var, bunu unutmayınız' dedi.

Avrupa 3.'sü, dünya 5.'si
17 Aralık 2004 tarihinin yeni bir dönem olacağını ve yabancı ülkelerin Türkiye'de yatırım yapma kararı alacakları tarih olacağının altını çizen Erdoğan, uygulamalar konusunda istikrarla yürüdüklerini söyledi. Erdoğan, geçen hafta Fransa'da görüşmeler yaptıklarını, şimdi de İran'a giderek karşılıklı ticaret, doğalgaz, yatırım ve teröre karşı tedbirleri konuşacaklarını sözlerine ekledi. Başbakan Erdoğan daha sonra, geldiği helikopterle İstanbul'a döndü, oradan da görüşmeler için İran'a gitti.

Dünyada ilk defa
Dünyada ilk defa 3 metre boyunda 1 metre eninde ve 3 cm kalınlığındaki seramik plakayı İtalyan ortağı Sinter ile birlikte sadece Türkiye ve İtalya'da üretecek olan Kale Grubu, yaklaşık 20 milyon dolara mal olan bu yatırımla 78 dakikada pişen seramiği 1400 kw'lık elektrikli fırınlarda 38 dakikada pişirebilecek.

5 bin kişiye aş ve iş
İbrahim Bodur da, törende yaptığı konuşmada '1955 yılında 47 ortaklı ve 1 milyon 750 bin lira sermayeli limited şirket olarak işe başladık. O gün ancak 1000, bugün ise 35 bin nüfusu olan Çan İlçesi'nde, 1957 yılında yılda 1 milyon metrekare fayans, 300 ton izolatör, 200 ton refrakter üretim kapasitesiyle tesis edilmiş olan Çanakkale Seramik Fabrikaları Ltd. şirketi, çalışanları ve bölge halkının ortaklarıyla 1958 yılının sonunda 1959 yılının başında 270 ortaklı 6 milyon lira sermayeli, Türkiye'nin halka açık ilk anonim ortaklarından biri durumuna getirilmiştir. Geçen süre zarfında, Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş. adını alan şirket bugün, 1200 ortağı, 100 trilyon lira ödenmiş sermayesi, bilanço değerlerine göre 500 trilyon lira üzerinde özkaynağı bulunmakta, 5 bin kişiye direkt istihdam sağlamaktadır. Fabrikalar bölgeye çok önemli ekonomik, sosyal ve kültürel yararlar sağlıyor'dedi.
Akşam

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yurtiçi ve yurtdışındaki ürün tasarımlarını ve yaratıcı çözümleri Endüstri Ürünleri Tasarımı forumunda tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz