reklam

28 Temmuz 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kaleiçi'ne özel yönetim

Tüm yerel yöneticiler 'Kaleiçi cazibe merkezi haline getirilmeli ' diyor. Peki bu nasıl olacak?

Vali Alaaddin Yüksel başta olmak üzere tüm yerel yöneticiler diyor ki, ' Kaleiçi cazibe merkezi haline getirilmeli, kimliğini bulmalı'... Ancak bu nasıl yapılacak? Öncelikle kapılarına kilit vurulan, Karatay Medresesi, Kesik Minare, Hıdırlık Kulesi, Yeni Kapı'daki Gavur Hamamı açılacak ve istimlak edilip yıkılmayan üç baraka yüzünden tamamlanmayan Sur Önü Projesi bitirilecek. Kaleiçi, kilitleri kırılarak açılacak özüne ve özgürlüğüne kavuşacak. Ancak bu şekilde cazibe merkezi haline gelebilir.

Özel bir yönetim gerekli
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kaleiçi'nin kimliğini veren iki unsurun tarihi eserler ve yat limanının eşsiz güzelliği olduğunu söyledi. Türel, bu nedenle Kaleiçi'nin uzun zamandır Koruma Kurulu'nun denetimine alınmış olsa da bir yandan eskiyen evlerin terk edilmesi, diğer yandan TURBAN gibi kurumların bıraktıkları boşluk ve çok özel bir yer olan Kaleiçi'nde tek yetkili bir kurumun olmaması nedeniyle yaşanan sorunların ortaya çıktığını kaydetti. Menderes Türel şunları dile getirdi:

'Şimdi ise sorunlar çok boyutludur. Kesinlikle bir tek belediyenin veya valiliğin yetkilerini yetersiz bırakan bir durum söz konusudur. Kaleiçi'nde altyapı yatırımlarını hızla yapacak tarihi eserlerin restorasyonunu başlatacak, eski evlerin onarımını zorlayacak, Kaleiçi'nde güvenliği tam olarak sağlayacak, tüm işletmelerde gerekli standartları uygulayacak bir otorite gerekmektedir. Bunun tek başına bir belediye olması mümkün değil, bu sorunların bir Koruma Kurulu tarafından hızlı bir şekilde çözümü de mümkün görülüyor. Kaleiçi'nde yol yapımından aydınlatmaya kadar işyerlerinde hijyen ve gürültü denetiminden tanıtıma kadar her konuyu sürekli olarak takip edecek özel bir yönetim birimi gereklidir.'

Güçlü otorite
Kaleiçi alt yapı veya Hizmet Birliği'nin hem kurumlar arasında koordinasyonu sağlayacağını, hem de işlerin hızlı takibini yürütecek bir yönetim birimi oluşturulacağını ifade eden Türel, sorunların çözümlerinin bu yolla mümkün olacağını anlattı. Hizmet Birliği'nin daha başlangıçta Kaleiçi'nde güçlü bir otoriteyi kuracağını, önemli bir bütçenin alt yapı yatırımlarına ayrılacağını bildiren Türel, şunları söyledi:

'Hizmet Birliği bir kurul olduğu için gerekli katılımcılığı sağlayacak ve kamuoyu desteğine sahip olacaktır. Hizmet Birliği altyapı yatırımlarını katılım bedeli tahsil ederek hızlandıracaktır. Özel güvenlik teşkilatı ile güvenlik sorunu tam olarak çözülecek. Birliğin yönetim birimi her sorunu günlük olarak izleyeceği gibi, Kaleiçi ile ilgili uluslararası tanıtım ve diğer projeler hazırlayacak. Halen Kaleiçi'nde başlayan sıkıntı, tüm şehir merkezinde sosyal hayatı ve turistik hareketi olumsuz etkiler hale gelmiştir. Şehir merkezinin temel meselesi, cazibe merkezi eksikliğidir. Kaleiçi gibi bir cazibe merkezini değerlendiremediğimiz için şehir merkezi kan kaybediyor. Dolayısıyla hizmet birliğinin bir an önce kurulup faaliyete geçmesi gerekiyor. Mevcut kanunlar çerçevesinde en uygun model budur. Gerekirse daha radikal modeller de düşünülebilir. Fakat Antalya'nın zaman kaybına tahammülü kalmamıştır. Bu nedenle biz konuya iyi niyetle yaklaşıyor ve üzerimize düşen fedakarlığı göstermekten çekinmiyoruz. Antalya için bütçemizden de, yetkilerimizden de fedakarlık yaparız.'

Bir kültür mirası
Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen de, Kaleiçi'nin Altın Elma ödülü almış bir kültür mirası olduğunu belirterek, 'Ancak gün geçtikçe sorunlar yumağıyla karşı karşıya kalmış. Altyapı, ulaşım, güvenlik, yangın ve aydınlatma gibi temel sorunların yanı sıra Hıdırlık Kulesi, Kesik Minare ve Karatay Medresesi gibi tarihi mirasların kapılarına kilit vurulmasıyla Kaleiçi'nin sorunları bugüne kadar gelmiştir' diye konuştu. Bir kısmı devlet, bir kısmı vakıflar ve bir kısmı da hazineye ait olan çok eski yapıların tarihi dokunun yıpranmasına olanak tanıdığını kaydeden Evcilmen, 'Bunlar kısa sürede çözülmesi gereken sorunlardır. Kaleiçi'ni öz kimliğine ancak bu şekilde kavuşturabiliriz. Bu sorunlar ortadan kaldırılmadan Kaleiçi öz kimliğine kavuşamaz' dedi.
Akşam 

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa Profesyonel Yaşam forumunda.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz