reklam

28 Temmuz 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Vekile mera tahsisi

Erdoğan'ın tepkisi üzerine TBMM Başkanlığı'nın 'rölantiye' aldığı milletvekili konutları yapımı için Yukarı Yurtçu Köyü'nün 335 dönümlük merasının 20 yıllık ot bedeli karşılığı Toplu Konut İdaresi'ne tahsisine onay verildiği ortaya çıktı. TOKİ, en az 10 trilyon değer biçilen 335 dönüm için 20 yıllık ot bedeli olarak belirlenen 48 milyar lira ödeyecek.

Ankara İl Tarım Müdürlüğü Mera Komisyonu'nun, Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın tepkisi üzerine TBMM Başkanlığı'nın ''rölantiye'' aldığı milletvekili konutları yapımı için Yukarı Yurtçu Köyü'nün 335 dönümlük merasının 20 yıllık ot bedeli karşılığı Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) tahsisine onay verdiği ortaya çıktı.

Ankara'nın en değerli bölgelerinden Eskişehir Yolu 26. kilometrede yer alan ve 19. dönem milletvekili villalarına 2 kilometre uzaklıktaki arsanın hemen yanında üniversite arazisi, iş merkezi, villa yapımı için planlanmış arsaların metrekare fiyatı 30 milyon lira. Bu hesaplamaya göre vekiller için ayrılan 335 dönümlük arsanın en düşük bedelinin 10 trilyon lira olması gerekiyor. Ancak arsa imara açıldığında değerinin en az 50 trilyon lira olacağı belirtiliyor. Arsanın milletvekillerine çok düşük bedelle verilmesine karşı çıkan Mera Komisyonu'nun Ziraat Odaları Temsilcisi Satılmış Çeliker görevinden istifa etti.

Ot bedeline arazi
Cumhuriyet , TBMM Başkanlığı'nın bastırdığı broşürdeki krokide milletvekili konutu yapımı için ayrılan alanın da içinde bulunduğu 335 dönümlük mera arazisinin, TOKİ'ye 48 milyar liraya tahsisine onay veren Ankara İl Tarım Müdürlüğü Mera Komisyonu kararını ele geçirdi. Ankara Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç ile ilgili kurumlardan temsilcilerden oluşan 9 kişilik komisyon, bir karşı görüşe rağmen Yenimahalle'ye bağlı Yukarı Yurtçu Köyü'nün 335 bin 750 metrekarelik mera alanının TOKİ'ye tahsisine olur verdi. Komisyonun 9 Temmuz'daki toplantı gündeminde bu konu, ''Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın TAD talebi ile ilgili hazırlanan inceleme raporunun ve 20 yıllık ot gelirinin görüşülmesi'' başlığıyla yer aldı. ''Arazi kullanım durumu'' ise ''124 parsel numaralı 355.750 m2 yüzölçümlü taşınmazın tamamı hesaplanan 48.026.250.000 TL'' olarak belirtildi. AKP hükümetinin geçen mayıs ayında Mera Yasası'nda yaptığı değişiklik, tahsisi kolaylaştırdı. Yasa, mera alanlarının, maden arama, turizm amaçlı tahsisinin yanı sıra, ''kamu yararına'' tahsisine olanak sağlıyor. Karara muhalif kalan ve tahsisi doğrulayan Mera Komisyonu'ndaki Ziraat Odası Temsilcisi Satılmış Çeliker bu alanın 1952 yılından beri mera olarak kullanıldığını bildirdi.

Emniyete onay yok
Geçen yıl Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ''eğitim tesisi'' yapımı için bu alanı istediğini ancak buna onay verilmediğine dikkat çeken Çeliker, ''Ben de ' Ne oldu da şimdi TOKİ'ye veriyorsunuz, emniyet kamu kurumu değil miydi' diye sordum. Köylü, muhtar, karşı çıkmasına rağmen bu karar alındı. Ben de bunun üzerine komisyondan istifa ettim'' dedi.

Mera Komisyonu Başkanı Ankara Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç ise kararı anımsayamadığını, ancak belli kriterlerin yerine getirilmesi koşuluyla bu tür tahsislerin yapılabildiğini belirtti.

Vekil ilgisi arttı
Yukarı Yurtçu Köyü Muhtarı Yunus Özcan ise arazinin son derece değerli olmasına karşın, sadece 48 milyar liraya köylünün elinden alındığına dikkat çekti. Milletvekillerine konut yapımı için gündeme geldiği günden itibaren birçok milletvekilinin meranın yakınlarından arazi almaya çalıştığını söyleyen Özcan, meranın imar izni olmadığı için milletvekillerinin ucuza kapatmaya çalıştığını dile getirdi.
Cumhuriyet

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörünün uygulama alanına yönelik genel tartışma konuları Uygulama forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz