reklam

28 Temmuz 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Sualtından 2300 yıllık Pegasos çıktı

Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nde yürütülen arkeolojik sualtı çalışmalarında, Helenistik döneme ait 2 bin 300 yıllık ‘Pegasos’ heykelciği bulundu. 

Dünyada bir eşi daha olmayan esere paha biçilemiyor.

Gazipaşa İlçesi’nde yüzey araştırmalarını yürüten ABD’deki Purdue Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Nicholas Rauh, düzenlediği basın toplantısında, Güney Köyü’ndeki antik limanda, iki haftadır yürütülen sualtı çalışmalarında ilginç buluntularla karşılaşıldığını söyledi.

Bölgede 9 yıldır karada yüzey araştırması yaptıklarını, bu yıl ise Florida State Üniversitesi’nden Prof. Cherly Ward’ın bilimsel direktörlüğünde sualtı çalışmalarına başladıklarını belirten Rauh, yaklaşık 15 metre derinlikte ‘Pegasos’ heykelciği bulduklarını ifade etti.

Rauh, “Ülkemiz Amerika Birleşik Devletleri’nde, burada yürütülen çalışmalara çok büyük önem veriliyor. 9 yıldır Gazipaşa’da çalışıyorum. Hükümetimiz çalışmalar için bize 700 bin dolar ödenek gönderdi” diye konuştu.

Dünyada Eşi Benzeri Yok
Prof. Ward ise yaklaşık 20 santimetre boyutundaki Helenistik döneme ait bronz ‘Pegasos’ heykelciğinin, gemi başlığı olarak kullanılmış olabileceğine dikkati çekti. Eserin 2 bin 300 yıllık olduğunu kaydeden Ward, “Böyle bir esere dünya üzerinde henüz rastlanılmadı. Bu yüzden esere paha biçilemiyor. Arkeolojik anlamda değeri çok büyük. Eserle ilgili çalışmalara şimdi kütüphanede devam edeceğiz” dedi.

Bölge, Denizcilik Tarihinin En Büyük LimanlarındanSualtı çalışmalarına Türkiye’den destek veren Doğu Akdeniz Üniversitesi Sualtı Fotoğraf Merkezi Teknik Direktörü ve Akdeniz Sualtı Araştırmaları Merkezi Sorumlusu Hakan Öniz ise son iki haftada bölgede 90’ın üzerinde gemi çapasına rastladıklarını söyledi.

Öniz, ahşap, taş ve demir çapaların 2 bin 500 yıldan daha eski olduğunu vurgulayarak, “Bu da bölgenin denizcilik anlamında tarihin en büyük limanlarından birisi olduğunun göstergesidir” diye konuştu.

Bulunan ‘Pegasos”heykelciğinin, yarın, Alanya Müzesi’ne gönderileceği bildirildi.

“Güvenlik Önlemleri Alındı”
Basın toplantısına katılan Gazipaşa Kaymakamı İsmail Gültekin, bölgedeki tarihsel varlığın tespiti için çalışan herkese her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Gültekin, Gazipaşa’da yürütülen çalışmaların sadece yüzey araştırması olarak kalmasını istemediklerini belirterek, “Özellikle Güney Kalesi’nde kazı yapmak isteyen herkese destek vermeye hazırız” dedi.

İsmail Gültekin, heykelciğin çıkarıldığı bölgede jandarmanın her türlü güvenlik önlemini aldığını da vurgulayarak, kaçak dalışlara veya kazılara kesinlikle izin vermeyeceklerini bildirdi.

Gazipaşa Belediye Başkanı Cem Burak Özgenç, Gazipaşa isminin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi güzellikleriyle de öne çıktığını söyledi. Özgenç, “Gazipaşa’nın, yoğun yapılaşmanın olduğu bir kent olmasını istemiyoruz” diye konuştu.
NTVMSNBC

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz