reklam

31 Temmuz 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Küre Dağları ‘Pan Parks’ olacak

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) 12 kilometrelik uzunluğu ve bin 200 metreyi aşan dik duvarları ile dünyanın sayılı kanyonlarından biri olan Kastamonu Valla Kanyonu’nun da bulunduğu Küre Dağları’nın “Pan Parks” statüsüne alınması için çalışma başlattı.

Küre Dağları Milli Parkında yer alan 637 bitkiden 33’ü, 132 memeliden 40’ı, 454 kuş türünden 129’u sadece bu bölgeye özgü özellikler taşıyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Mersinli, Küre Dağları Milli Park alanı tanıtım gezisinde, Türkiye’nin yüzeyinin yüzde 26’sının ormanlarla kaplı olduğunu, ancak bu ormanların sadece yüzde 2’sinin koruma altında olduğunu söyledi. Küre Dağları Milli Park alanının Türkiye’de koruma alınan 33’üncü Milli Park olduğunu belirten Mersinli, bu sayının mutlaka artırılması ve bu alanların korunması gerektiğini vurguladı.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Garanti Bankası’nın desteğiyle koruma altına alınan Küre Dağları Milli Park Alanı’nda (KDMP) yer alan 637 bitkiden 33’ünün, 132 memeliden 40’ının, 454 kuş türünden 129’unun sadece bu bölgeye özgü özellikler taşıdığını kaydeden Mersinli, “Bölgede çok sayıda kanyon, mağara, dolin ve şelale mevcut. Bunlardan Valla Kanyonu 12 kilometrelik uzunluğu ve bin 200 metreyi aşan duvarları ile dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor. Bu alanın en iyi şekilde korunması için Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri ile ortaklaşa çalışmalar yapıyoruz. Alanda yer alan 47 tür acilen koruma altına alınmalı” diye konuştu.

Küre Dağları, Pan Parks Olacak
Mersinli, dünyanın en iyi parklarını seçen Pan-Parks (Protected Area Networks of Parks) organizasyonuna KDMP’nin bu kapsama alınması için başvuruda bulunduklarını belirterek, şunları söyledi: “Vakıf olarak Türkiye’nin dünyaya sunduğu armağanlar projesi kapsamına aldığımız KDMP’nin uluslararası özelliğe sahip bir alan olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle bu Milli Park alanının dünyada kabul gören, ‘Pan Parks’ unvanı alması için çalışıyoruz. Bizden istenen bazı kriterler var. Bunları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Dünyada bu unvana sahip sadece 4 Milli Park alanı mevcut. Bu unvan en son Bulgaristan’da bulunan Central Balkan National Parkı’na verildi. Sırada bekleyen 8 ülke ve park var. Bunlardan biri Türkiye ve Küre Dağları Milli Parkı. Küre dağları Pan Parks ilan edilirse bu bölgenin tanıtımı uluslararası düzeyde yapılacak ve bölgenin korunması için büyük destek sağlanacak. Hedefimiz bu alanın korunmasını ve yöre halkının orman dışında alternatif sosyo-ekonomik kaynaklar elde etmesini sağlamak.”

Valla Kanyonu'na Yolculuk
Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın Kastamonu Küre Dağları Milli Park alanında uyguladığı projelerin tanıtılması için düzenlenen geziye katılanlar gezinin, profesyonel dağcıların kaybolması ile sık sık gündeme gelen bin 200 metreyi aşan duvarları olan Valla Kanyonu’na ormanların içinden aşağıya doğru inerek yaklaşık 3 saat süren yolculuk yaptılar.

Gezinin son bölümünde ise adeta yağmur ormanlarının içinde yer alan Ilıca Şelalesi’ne gezi düzenlendi.
NTVMSNBC

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz