reklam

31 Temmuz 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Doğa Müzesi'nde evrim teorisi sıkıntısı

Doğa Tarihi Müzesi, Başbakan açılışını yapmadığı için 10 aydır kapalı tutuluyor. Yetkililer ise, 'evrim teorisini nasıl anlatacağız' telaşında...

Ankara'da binası ve içindeki materyalleri yenilenen Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'ne (MTA) bağlı Doğa Tarihi Müzesi, açılışı yapılamadığı için 10 aydır kapalı tutuluyor.

İlk olarak, müzenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2003'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açılacağı açıklandı. Ancak açılış Başbakan'ın işlerinin yoğunluğu nedeniyle gerçekleşmedi. Müzenin açılış tarihi daha sonra 23 Nisan 2004'e ertelendi. Açılış Başbakan'ın programının yoğunluğu nedeniyle bir kez daha yapılamadı. Bunun üzerine müzenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından ziyarete açılması gündeme geldi. Ancak açılışı Başbakan'ın yapmasını istedi. Müzenin halen ne zaman ziyarete açılacağı belli değil.

MTA yetkilileri, müzenin tümüyle yenilendiğini belirterek şu bilgileri verdi: "Müzeye girişte, Güneş Sistemi, Dünya ve gezegenlerin oransal büyüklükleri gösteriliyor. Ayrıca Dünya'nın Güneş'ten kopup soğuması ve ilk canlılar yer alıyor. Birinci katta fosiller ve dinozorlar, ikinci katta jeolojik alanlar, üçüncü katta mineraloji bölümü var. Dördüncü katta ise Dünya'nın ve Türkiye'nin oluşum hareketleri anlatılacak. Ancak burası yapım aşamasında."

Yetkililer, müzeyi gezmek isteyen ziyaretçileri kapıdan çevirdiklerini kaydederek, "Ancak bazen öğrencileri kimseye söylememeleri şartıyla gizlice içeri alıyoruz. Doğa Tarihi Müzesi'nin ne olduğu henüz bilinmiyor" dedi.

Evrim panosu sorunu
Yetkililer, Başbakan'ın açılış yapacağı sırada, en büyük sıkıntının evrim panosu önünde yaşanacağını tahmin ettiklerini ifade ederek şöyle konuştu:
"Panoda insanın evrimi anlatılıyor. Bunu Başbakan'a nasıl anlatacağız diye çok düşündük. Genel Müdürümüz, 'Başbakan bu tablonun önüne geldiğinde hızla geçeriz' diyordu. Yuvarlak kelimelerle 'İşte bu da insanın anatomisi deriz' geçiştiririz diye formül bulmaya çalışıyordu."

MTA'da şube müdürlükleri, daire başkanlıkları kadrolarının tümüyle değiştirildiği belirtildi.

ABD'den 100 bin dolarlık dinozor
Müzenin 10 bin 800 metrekarelik bir teşhir alanına sahip olduğunu belirten yetkililer, "Müzemizde dinozor iskeleti ile giydirilmiş dinozor da yer alıyor. Bu dinozor ABD'den yaklaşık 100 bin dolara satın alındı. Bir de hareketli dinozor alınacak. Bunun fiyatı 400-450 bin dolar civarında" dedi.
Milliyet - Önay Yılmaz

 

Temmuz 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Objektifinizden yansıyanlar Fotoğraf forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz