reklam

05 Ağustos 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

8 bin 400 yıl öncesine ait kamusal alan

Musular'da sekiz yıldır süren kazılar bu yıl sona erdi.Konya'nın Çumra ilçesindeki 9 bin yıllık Çatalhöyük'teki kazılarda henüz rastlanamayan kamusal alan, Aksaray Kızılkaya köyü yakınlarındaki Musular'daki kazılarda ortaya çıkarıldı.

Dünyanın bilinen en eski yerleşim birimlerinden Aksaray sınırları içindeki 10 bin yıllık Aşıklıhöyük yakınlarındaki Musular mevkiinde, sekiz yıldır devam eden kazılar bu yıl sona erdi.

En eski buluntusu 8 bin 400 yıl öncesine tarihlenen Musular'ın bir toplu yaşam alanı değil, Aşıklıhöyük'te yaşayan insanların ortak kullandığı bir mekan olduğu belirlendi.

Aşıklıhöyük'ün uydu yerleşimi
9 bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük'te kalabalık bir yerleşim olmasına rağmen henüz ortak kullanılan bir alana rastlanmazken, Aşıklıhöyük'ün uydu yerleşimi olduğu ortaya çıkan Musular'da organize yaşamın izlerini taşıyan bir kamusal alan bulundu.

Çanak çömleksiz yaşam
Kazıları yürüten İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mihriban Özbaşaran, Aşıklıhöyük yakınlarında Yellibelen, Gedikbaşı ve Musular olmak üzere üç ayrı uydu yerleşim bulunduğunu, Musular'daki kazılarda çanak çömleksiz Neolitik Çağ insanının günlük yaşamına ilişkin ilginç ve çarpıcı bilgiler elde ettiklerini vurguladı.

Ortak yaşam alanı
Özbaşaran, Musular'da yaklaşık 20 metrekare genişliğinde bir yapıyı gün ışığına çıkardıklarını belirterek, "Zemini doğal boyalarla kırmızı renge boyanmış bu yapının bulunduğu alan yerleşim amaçlı olarak kullanılmamış...

"Kazılarda rastlanan yaban öküzü kemiklerinden de anlaşıldığı kadarıyla, bu alan ortak kullanılmış. Avladıkları hayvanları burada parçalayarak, paylaşıyorlar ve kemiklerini de buraya gömüyorlardı" dedi.

1.70 metrelik öküzler
Kazı ekibindeki uzmanların yaptığı incelemelerde o dönemde avlanılan yaban öküzlerinin sadece omuz yüksekliğinin 1 metre 70 santimetre olduğunun tespit edildiğini dile getiren Özbaşaran, şöyle konuştu:

"Avın böyle büyük olduğu bir yerde tek başına avlanmanın imkanı yok. Bu nedenle avlanmaya gruplar halinde çıkan o dönemin insanı zorlu bir mücadele veriyordu. Musular'da çok sayıda obsidyen taşından yapılmış, mızrak, ok ucu, bıçak gibi kesici ve delici alet bulundu."

Düzenli hayatın başlangıcı
Aşıklıhöyük'te evlerin ve sokakların dizilişine bakıldığında son derece düzgün bir yerleşim planının ve şehirciliğin göze çarptığını anlatan Özbaşaran, çöplerin bile düzgün bir şekilde depolandığı bu toplumda ortak yaşamın ve görev paylaşımının düzenli hayatı getirdiğini kaydetti.
CNN Türk

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz