reklam

12 Ağustos 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu, İEÜ'de kuruldu

Türkiye'de tasarım tarihi üzerine çalışan kişileri biraraya getirerek ortak projeler geliştirmek, çalışma alanları belirlemek, bu konularda araştırma ve yayın yapmak gibi amaçlar doğrultusunda oluşturulan Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu (4-T), ilk toplantısını İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirdi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde dün yapılan toplantıya konuşmacı olarak katılan Osaka Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Haruhiko Fujita, öncelikli olarak bu topluluğun yapısını tanıttı ve tasarım söylemine değindi. Her ulusun kendi tasarım kültürüne sahip çıkması gereğini vurgulayarak sözlerine başlayan Fujita, toplumların modern tasarıma doğru yönelmesi sonucu, kendilerine ait tasarım kültürlerini yitireceklerini, bunun sonucunda da tüm dünyanın aynı tür tasarıma doğru gideceğini ve böyle bir dünyanın da sıkıcı olacağını dile getirdi.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu da, "Farklı ülkelerdeki tasarımcıların ortak bir alan olarak kullanacağı bu platformun tasarım söyleminde küresel bir perspektif çizmeye yönelik önemli bir girişim olacaktır" şeklinde konuştu. Topluluk yetkilileri, 'Online Journal of Design History and Philosophy'nin Türkiye'yle bağlantı oluşturmak istemesi üzerine bu amaçla, Osaka Üniversitesi'nden Prof. Haruhiko Fujita'nın bir günlük Türkiye ziyaretinin başlangıç oluşturduğunu, çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla, Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu'nun İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde ilk etkinliğini gerçekleştirdiğini kaydetti.

1998 yılında Japonya'da kurulan "Tasarım Tarihi Forumu"nun tasarımcıları, tarihçileri, felsefecileri, müze küratörlerini, öğrencileri, akademisyenleri ve konuyla ilgilenen herkesi biraraya getiren bir organizasyon olduğunu kaydeden yetkililer, "Her toplumun kendi tasarım kültürü olduğu düşüncesinden yola çıkarak, kültürler arası iletişimi de artıracak olan bir tasarım tarihi platformunun oluşturulması hedeflenmektedir. Topluluğun danışma kurulunda İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu da bulunmaktadır. Bu topluluğun faaliyetlerinden biri olan "Tasarım Söylemi" ise, uluslararası bir yapıda farklı kültürlerin buluşacağı ortak bir yayın ve düşünce platformudur" dediler.

Topluluğun çalışmaları arasında, her yıl sonunda internet ağı üzerinden yayınlanan tüm yazılar arasından seçilecek olanların basılması ve o ülkeye ait yıllık tasarım söylemi kitabının çıkarılmasının hedeflendiği, bu yayının, yerel ve uluslararası bağlamda tüm katılımcılara dağıtılarak, kalıcı bir arşiv oluşturulacağı, böylece pek çok dilde yazılmış olan kaynakları içeren bir arşivin temellerinin de atılmış olacağı belirtildi.

Yetkililer Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu'nun amaçlarından birinin de, uluslararası olan bu tasarım topluluğunun Türkiye kısmını yürütmek olduğunu kaydederek, bu bağlamda İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen bu ilk buluşma ile topluluğun faaliyetine başladığını ifade ettiler.
Dünya

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Endüstri ürünleri, moda, sahne dekoru tasarımcıları ve grafikerler tasarım dünyasındaki sorunlarını ve görüşlerini Tasarımcılar forumunda dile getirebilirler.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz