reklam

12 Ağustos 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Transtrakya Projesi’nin bitiş noktası değişebilir

Rus petrolünün Ege ve Akdeniz üzerinden taşınmasını sağlayacak Transtrakya projesini yapan Anadolu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Okan Tapan, doğal hayatı bozmamak için uluslararası çevre örgütleri ile temasta olduklarını belirterek, projenin bitiş noktasının buna göre şekilleneceğini söyledi.

Yılda 80 milyon ton ham petrolün geçtiği Boğazlar’ın üstündeki denetimlerin sıkılaştırılması üzerine dev petrol şirketleri için yeni güzergahlar üretiliyor. 600 milyon dolarlık Transtrakya Petrol Boru Hattı Projesi ile yılda 60 milyon ton Rus petrolünün Ege ve Akdeniz üzerinden açık denizlere taşınması, oradan da yeniden tankerlere yüklenerek dünya pazarlarına aktarılması hedefleniyor.

Transtrakya Projesi üzerinde 20 aydır çalıştıklarını söyleyen Anadolu İnşaat Makine Sanayi ve Dış Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Okan Tapan, projenin iki ucundaki doldurtma boşaltma platformları ve tankları olacağını belirterek, ‘Dünyanın büyük çevre örgütleriyle temas halindeyiz. Boruların nereden başlayıp, nerelerden geçeceği ve nerede sona ereceği buna göre kesinlik kazanacak’ dedi. Doğal hayatı ve kültürel varlıkları koruyucu bir rota çalışması yapılacağını söyleyen Tapan, şöyle devam etti:

‘Gerekirse Saros’un en ucuna gideceğiz. Komşu ülkede planlanan rakip platformun 10 kilometre uzağında olacağız. Karadeniz’de Kıyıköy ve Saros’ta da İbrice’nin projenin ortayı çıkışında belirleyici bir adres gösterilmesi üzerine gündeme geldi. Kesinleşmedi, gerekirse değiştirilecek. 197 kilometre olarak öngörülen boru hattının gerekirse 220 kilometreye uzatılabilecek.’

Tapan, projenin 600 milyon dolarlık yatrım bütçesinin yüzde 20’sinin özkaynakla, kalanının da dünya finans piyasalarından sağlanacağını belirtti. Rus petrolünün Boğazlar’dan geçişi için Bulgaristan, Yunanistan ve Rusya’nın yıllardır üzerinde çalıştığı projenin de kendi projelerine rakip olduğunu söyleyen Tapan, şöyle konuştu:

‘Rakip proje Bulgaristan’da Burgaz’dan başlıyor, Yunanistan’da Dedeağaç’ta sona eriyor. Dedeağaç, Saros Körfezi’nin başlangıç noktasına sadece 25 kilometre uzakta. Yani bu proje de Saros Körfezi’ni aynı oranda tehdit ediyor. Ben 30 yıllık çevreciyim, Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanlığı da yaptım. Çevre bilinci açısından bu projeye bizden daha iyi sahip çıkacak kimse olamaz.’ Boğazlar’dan geçecek ham petrol yükünün önümüzdeki 3 yıl içinde 120 milyon tona çıkacağını söyleyen Tapan, projenin Boğazlar’dan geçen ham petrol tehdidini yarıya indireceğini öne sürdü. 2003 yılında Boğazlar’dan 47 bin gemi geçtiğini hatırlatan Okan Tapan, şunları söyledi:

‘Yani 2003 yılında günde ortalama 128 gemi Boğazlar’dan geçmiş. Tehlikeli yük taşıyanların sayısı ise 8100, yani günde ortalama 22 tehlikeli gemi Boğazlar’dan geçiyor. Son 50 yılda Boğazlar’da 400 kaza olmuş.’

Yılda 350 gemi yüklenecek yörenin ekonomisi canlanacak
Projenin Rus ortağı Transneft’in dünyanın en büyük boru hattı şirketlerinden olduğunu hatırlatan Okan Tapan, ‘Dev petrol şirketlerine sunulan projeler içinde en ekonomik olanı bizim projemiz’ dedi. ‘Yılda ortalama 350 geminin platformlara uğrayarak yükleme yapması planlanıyor’ diyen Okan Tapan, bu gemilerin atık su gibi yaratabileceği sorunlar için de gereken tüm yatırımların yapılmasının projede öngörüldüğünü hatırlattı. Tapan ayrıca boru hattının her iki ucunda yaşanacak ekonomik canlanmanın da yöre halkına yeni iş imkanları sağlayacağını söyledi.
Hürriyet

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz