reklam

17 Ağustos 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye Hazır Beton Birliği: Elle üretilen betonun taşıyıcı sistemlerde kullanılması yasaklanmalıdır

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Hakan Gürdal, elle üretilen betonun taşıyıcı sistemlerde kullanılmasının artık yasaklanması gerektiğini ifade etti.

Gürdal tarafından 17 Ağustos depreminin 5. yıldönümü nedeniyle yapılan açıklamada, depreme ve diğer dış etkilere karşı güvenli ve sağlam yapılaşma için gerekli adımların depremin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen hala atılamadığını belirtti. Depremlerin etkisiyle 1999 yılından sonra kullanılan beton sınıflarında olumlu artışlar yaşandığına işaret eden Gürdal, İstanbul ve diğer büyük illerde elle beton kullanımının sona erdiğini ancak diğer illerde hala elle betonun kullanıldığını kaydetti. Gürdal açıklamada, kendi kullanımı için bina yapanların en kaliteli ve yüksek sınıfta hazır beton kullanırken yap-sat şeklinde yapılan binalarda en kalitesiz ve düşük sınıfta hazır beton veya elle yapılan beton kullanıldığını belirtti. Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmeliğin deprem bölgelerinde C20 sınıfının altında beton kullanılmamasını öngördüğünü vurgulayan Gürdal, betonda dayanıklılığın sağlanması için bu beton sınıfının yeterli olmadığını, en az C30 dayanım sınıfında beton kullanılması gerektiğini bildirdi. Gürdal, ilgili yönetmeliğin tadil çalışmalarının başladığını ve bunun düzeltilmesi için başvuruda bulunduklarını ifade ederek,deprem gerçeğinin birçok konuda olduğu gibi toplumsal bir unutkanlığa uğradığını dile getirdi.

Konutların projelerine ve betonuna bakılmıyor/ yapısal güvenliğe yönelik bilgi alınmıyor
Konutların projesine ve betonuna bakılmadığına değinen Gürdal, "Etkin kuruluşlardan binanın yapısal güvenliğine yönelik bir bilgi alınmıyor. İnşaatlarda kalite güvence sistemi (KGS) belgeli hazır beton kullanılıp kullanılmadığına bakılmıyor. Uygulamada betonun yerleştirilmesine ve bakımına özen gösterilmiyor. Denetimler yetersiz. Belediyelerin teknik kadroları yetersiz. Ruhsat dosyalarında hazır beton fatura ve irsaliyesi aranmıyor. Hala elle betonun kullanımı yasak değil" dedi. Gürdal açıklamasına şöyle devam etti, "Yapı Denetim Kanunu tüm illerde uygulanmıyor ve yapı denetimi sistemi sigorta sistemiyle denetlenmiyor. Depremlerde en büyük hasarları kamu binaları görmesine rağmen, yapı denetim kapsamı dışında tutuluyor. 200 metrekareye kadar olan yapılar denetim dışı bırakıldı. Mimar, mühendis, müteahhit, teknisyen, kalfa vb. hiç kimseye yetkinlik koşulu getirilmedi. Mühendislik gerçeklerinden çok, deprem kehanetleriyle ilgileniliyor.''

Beton dayanım sınıfı en az C30 olmalıdır
Gürdal açıklamada, taşıyıcı iskeletin ana malzemesi olan betonun, yapının genel maliyetinde yüzde 10'u bile bulmadığı halde çoğunlukla inşaatın en az özen gösterilen ve en çok tasarruf edildiği sanılan bölümünü oluşturduğunu vurguladı. Gürdal, yapılan araştırmaların yüksek sınıflarda hazır beton kullanıldığında yapı maliyetinin yükselmediğini aksine tasarruf sağlandığını kanıtladığına işaret ederek, C14 yerine C35 sınıf beton kullanılması durumunda birinci derecedeki deprem bölgesinde yüzde 4, ikinci derecede yer alan deprem bölgesinde ise yüzde 6 oranında tasarruf sağlandığını ifade etti. ''Standartlarca izin verilmeyen ama herhangi resmi bir karar ile de yasaklanmayan elle üretilen betonun taşıyıcı sistemlerde kullanılması artık yasaklanmalıdır. İnşaatlarda kullanılması zorunlu en düşük beton dayanım sınıfı C30 olmalıdır'' diyen Gürdal, Türkiye'de 1998'de 26.5 milyon metreküp civarında olan hazır beton üretimi, 1999'de 22.5 milyon metreküp, 2000'de 27 milyon metreküp, 2001'de 22.5 milyon metreküp, 2002'de 24.5 milyon metreküp ve 2003'de 25.8 milyon metreküp olarak gerçekleştiğini belirtti.
Dünya

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz