reklam

19 Ağustos 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

36 riskli bölge

Siyasi çıkar ve 'Birşey olmaz' zihniyetiyle dere yatağına inşa edilen 'selkondular'ın yıkımına başlanıyor. Gafletin bedeli çekilen eziyet ve milyonlarca dolarlık yük olacak.

Faturayı halk ödeyecek
Bile bile gelen Alibeyköy afetinin ardından harekete geçiliyor. İstanbul'da yapılaşmaya açık 58 riskli dere yatağı var. 8'inin ıslahı tamamlandı. 14'ünde çalışma sürüyor. 36'sına ise yıllardır hiç dokunulmadı. Yılların ihmalinin faturası yine halkın cebinden çıkacak.

400 boş konut hazır
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Eyüp, Bağcılar, Güngören, Esenler ve Maltepe'de istimlak başlayacağını açıkladı. Alibeyköy'de 178 bina hemen yıkılacak. Sakinlerine Alibeyköy Güzeltepe'deki 400 boş konut tahsis edilecek. İstimlak bedeli için kavga kapıda.

Binaları bile sayamadılar
Yetkililerin işi zor. İstanbul'daki bina sayısı bile meçhul. DİE, Sayıştay ve Belediye 700 binle 1.3 milyon arasında farklı rakamlar veriyor. Mimarlar Odası, '100 bin bina yıkılmalı.' diyor. Derelerin ıslahı için istimlak bedeli hariç 2 milyar dolar gerekiyor.

Yıkım başlıyor
Alibeyköy'deki görüntüler ders oldu. Dere yataklarındaki evlerin yıkımına pazartesi başlanılıyor.

İlk etapta 178 bina yıkılacak. Yıllardır ihmal edilen 36 dere ise felakete davetiye çıkarıyor

İstanbul'daki 174 derenin 58'i riskli bölge olarak kabul ediliyor. Savaklar, Küçükyalı, Turşucu-Çamaşırcı, Kurbağalıdere, Tavukçu, Ayvalıdere, Tuzla ve Seyit Ahmet dereleri ıslah edildi. Kemiklidere, Pendik (iki bölüm), Tugay, Büyükyalı, Küçüksu, Kocasinan, Ayamama, Ayvalı, Çırpıcı, Kağıthane, Alibeyköy ve Ortaköy

derelerindeki islah çalışmaları ise devam ediyor. Geri kalan 6'sı ihale aşamasında 36 dere ise dere yataklarında oturan semt sakinleri için büyük risk taşıyor.

400 konut tahsis edilecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sel felaketinin ardından hiç vakit kaybetmeden pazartesi günü Eyüp, Bağcılar,

Güngören, Esenler ve Maltepe'deki dere yataklarındaki binaların istimlak çalışmalarının başlayacağını söyledi. Dere yataklarının genişletilmesi gerektiğine dikkati çeken Topbaş, 'Kimse kusura bakmasın, yıkımları ve istimlakları yapacağız' dedi. Topbaş, ilk etapta evleri istimlak edilenlere belediyenin Alibeyköy Güzeltepe'deki 400 boş konutunun tahsis edileceğini söyledi.

Başkan Topbaş, Maltepe'de su baskınına uğrayan işyerlerini de gezerek yardım sözü verdi.

Riskli bölgelerden biri olan Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç, Alibeyköy'de öncelikli olarak 178 binanın istimlak edileceğini açıkladı. Evleri alınanların Güzeltepe'ye taşıyacaklarını bildiren Genç, istimlak bedellerinin bilirkişi tarafından belirleneceğini ifade etti. Kadir Topbaş'ın istimlak kararına mimarlar, şehir plancıları ve inşaat mühendisleri destek verdi.

Hasar tespiti başladı
Selden en çok etkilenen Eyüp, Bağcılar, Bahçelievler, Güngören ve Esenler'de hasar tespit çalışmaları başladı. Evlerinden tahliye edilenlerin sayısı da 801 olarak açıklandı. Büyükşehir'e bağlı ekipler de normal çalışma düzenine döndü.

Riskli 36 bölge
Yeşil Dere (Tuzla), Kuru Dere (Tuzla), Kaynarca Deresi (Pendik), Kör Dere (Maltepe), Esenyurt Deresi (Maltepe), Bekar Deresi (Üsküdar), Istavroz Deresi (Üsküdar), Göksu Deresi (Beykoz), Dolaydağı Deresi (Beykoz), Kavacık Deresi (Beykoz), Çubuklu Deresi (Beykoz), Çiftehavuzlar Deresi (Beykoz), Kemerdere (Ümraniye), Rumelikavağı Deresi (Sarıyer), Sarıyer Deresi (Sarıyer), Çayırbaşı Deresi (Sarıyer), Tarabya Dresi (Sarıyer), Kalender Deresi (Sarıyer), İstinye Deresi (Sarıyer), Baltalimanı Deresi (Sarıyer), Bebek Deresi (Sarıyer), Ihlamur Deresi (Beşiktaş), Kasımpaşa Deresi (Beyoğlu), Surdışı Deresi (Zeytinburnu), Florya Deresi (Bakırköy), Kanlıkuyu Deresi (Küçükçekmece), Kaynarca Deresi (Küçükçekmece), Nakkaş Deresi (K.Çekmece), Sazlıdere (Küçükçekmece), Ambarlıdere (Avcılar), Haramidere (B.çekmece), Kavaklıdere (B.çekmece), Gürpınar Deresi (B.çekmece), Mandıra Deresi (B.çekmece), Kumburgaz Deresi (B.çekmece), Yeldeğirmeni Deresi (B.çekmece)

1 milyon insan taşınacak
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, dere yataklarındaki yaklaşık 100 bin konutun istimlak edilmesi halinde 1 milyon insanın etkileneceğini söyledi. Alibeyköy ve Sarıyer sırtlarında heyelanların da afete dönüşebileceğini uyarısında bulunan Muhçu, Alibeyköy'deki sorunun istimlakın çözmeyeceğini iddia etti. Eyüp Muhçu, 'Betonlaşma ve gelişigüzel asfaltlama da sele neden oldu. Çünkü zeminin su geçirme özelliği yüzde 1'e düşmüş. Her düşen damla Alibeyköy'e yöneliyor ve su baskınlarına neden oluyor. O bölgede yeşil alanların biran önce hizmete sokulması lazım ki, ekolojik denge sağlansın' diye konuştu.

Afetin sorumlusu 14 af
İstanbul'da yaşanan sel felaketi, 1948 yılından beri çıkarılan 14 imar ve gecekondu affının sonucu. Çünkü her imar affında gecekondular yasallaştı, bu da imara açılmayan arsaların bulunduğu bölgelerin değerlendirilmesine neden oldu. Gecekondu bir sektör olarak meydana çıkarken büyük bir rant aracı oldu.

Gecekondulaşmayı tetikleyen yasal düzenlemeler, Özal döneminde yapıldı. 24.2.1984, 22.5.1986, 18.5.1987 tarihli kanunlarla, ormanlık alan, yeşil alan, dere yatağı, deprem bölgesi, Hazine arazisi ayrımı yapılmadan tapusu olmayan onbinlerce vatandaşa 'tapu tahsis' belgesi verilerek oturdukları binalar yasallaştırıldı. Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci, gecekondulaşmanın temel nedeninin imar plansızlığı olduğunu söyledi. Deprem sonrasında bile imar düzeninin değiştirilmediğini söyleyen Ekinci, '1999'dan beri 700 yasa çıktı. Ancak doğal afete karşı yasa çıkarılmadı' dedi.
Akşam - Yavuz Rençberler - Hülya Ünlü

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz