reklam

20 Ağustos 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Felakete hızlı neşter

İstanbul'da selden etkilenen Güngören, Gaziosmanpaşa, Maltepe, Eyüp, Esenler ve Bahçelievler'de 345 bina pazartesiden itibaren istimlak edilecek.

Dere yatağında bulundukları için her yağışta sel baskınına uğrayan altı ilçedeki 345 bina kamulaştırılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın başkanlığında önceki akşam yapılan ve Gaziosmanpaşa, Eyüp, Maltepe, Güngören, Bahçelievler, Bağcılar ve Esenler belediye başkanlarının katıldığı toplantıda, sel felaketi tartışıldı.

Benzer afetlerin yaşanmaması için karar aldıklarını belirten Topbaş, dere yataklarındaki riskli yapıları hızla kamulaştırarak başka yerlere nakledeceklerini açıkladı.

Daha sonra, Alibeyköy'de incelemelerde bulunan Topbaş, derenin ıslahı için iş makinelerinin bugünden itibaren çalışmaya başlayacağını söyledi. 24 metre genişliğindeki Küçükköy yolunda ayrıca istimlak yapılması talimatı verdiğini belirten Topbaş, şöyle dedi:

"Yarın (bugün) derenin Haliç'le birleştiği noktada müteahhit firma iş makineleriyle çalışmaya başlıyor. Dere yatağında 30 metrelik alan boşaltılacak. Pazartesi, bize teslim edilecek binalardan yıkıma başlayacağız. İstimlak konusunda anlaşmaya girenlere isterlerse nakit, isterlerse konut verilecek. İstimlak alanının planlara işlenmesi nedeniyle yasal prosedür tamam."

Alınan kararlar
Toplantıda alınan kararlar ise daha sonra şöyle açıklandı:

Dere yataklarındaki yapılar istimlak edilecek. Çalışmalar 23 Ağustos Pazartesi günü başlayacak. Bu konudaki kararlılığa vatandaşın da katılımı sağlanacak.

Esenler'de 30, Güngören'de 40, Gaziosmanpaşa'da 40, Bahçelievler'de 30, Eyüp'te 170, Maltepe'de 35 bina istimlak edilecek.

Kamulaştırma ve istimlak çalışmaları için bir büro kurulacak. Kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde barınma ihtiyacına yönelik sosyal konutlar inşa edilerek, gecekondu bölgeleri kaldırılacak.

Çırpıcı, Çinçin ve Küçükköy, Esenyurt ve Büyükyalı derelerinin ıslah çalışmaları yapılacak ve periyodik bakım uygulanacak.

Dere yataklarındaki engeller, aşırı yağışta su seviyesinin geleceği nokta tespit edilecek.

Dere ıslahlarında geniş çaplı plastik borular kullanılacak.

Atık su ve yağmur suyu kanalları sürekli temizlenecek.

Ana arterlerde yağmur suyu kanalları inşa edilecek.

Yollara zarar veren ağır tonajlı kamyonlar şehiriçi trafiğe giremeyecek, hazır beton kamyonlarının seyri kontrol altına alınacak.

Kum, çakıl, çimento gibi malzemeler mazgalların tıkanmasına yol açtığı için, inşaat çalışmaları kontrol altında tutulacak.

Afette kullanılmak üzere üç ambulans helikopter ve 35 adet dar şaseli itfaiye aracı alınacak.

İstanbul trafiğini izleyen kameraların sayısı artacak.

Radikal 

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı

Son Başvuru Tarihi: 
24 Eylül 2004

Not: Arkitera aracılığı ile programa başvuran katılımcılara %10 indirim sağlanacaktır.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz