reklam

23 Ağustos 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Kaçak yapılaşma tehlikesi

Fethiye'ye beş kilometre uzaklıktaki Kaya Köy'deyim. Ya da Rumca adıyla Levizzi'de... 1922'deki büyük mübadelede, Batı Trakyalı Türkler karşılığında Rum halkının tümüyle Yunanistan'a gönderildiği köy. Cumhuriyet gazetesinin kurucusu Yunus Nadi 'nin doğup büyüdüğü memleketi...

Fethiye ve Kaya Köy'e gönül veren bir İstanbulluyla, Naci Dinçer 'le birlikteyim. Buralıların ona taktıkları adla Dayı, İstanbul Teknik Üniversitesi'ni (İTÜ) metalurji mühendisi olarak bitirmesine karşın ülkesel profesyonel turist rehberliği ve Delight Travel adlı turizm kuruluşunun müdürlüğünü yapıyor.

Dostluk ve barış köyü
Onun için varsa yoksa Likya uygarlığı ve kültürü... Bana Kaya Köy bağlamında başlatılan, ama şimdiki halde yarım kalan projeleri anlatıyor: ''1988'de Türkiye Mimarlar Odası, Kaya Köy için bir barış köyü projesi hazırlanmasını gündeme getirdi. Düşünce de şu: Terk edilmiş evler restore edilebilir, bazı yapılar yeniden değerlendirilebilir, hatta köy uluslararası bir dostluk ve barış köyü haline getirilebilir.

Bununla ilgili birkaç forum, geniş kapsamlı tartışmalar yapıldı. Fakat sonuçta bir dostluk ve barış köyü projesi ortaya çıkmadı.

1999'da Turizm Bakanlığı'nın ikinci binyıl için bizlere önerdiği ortak bir çalışma vardı. Ben o dönem Fethiye'de TÜRSAB'ın bölge komitesinde görev yapıyordum.

Kaya Köy'deki iki kilisenin restore edilerek bunlardan en az birisinin dinsel amaçlı olarak hizmete açılması öngörülüyordu. İkinci binyılda özellikle din amaçlı olarak Anadolu'yu ziyarete geleceklerin buraya büyük ilgi duyabilecekleri konuşuldu. Sonra bu, küçük bir projeye dönüştü. Belki de ilk somut proje bu oldu.''

Böylece Kaya Köy Kiliseleri Restorasyon Projesi hazırlanmış. Türkiye Mimarlar Odası ve TÜRSAB birlikte bu iki kiliseyi restore etme projesini başlatmışlar. Bu arada Selçuk'taki Meryem Ana Evi'yle Antalya Demre'deki Noel Baba Kilisesi'nin, ikinci bin yılda Anadolu'ya hac turizmine gelecek Hıristiyan turistler için vazgeçilmez iki durak olduğunu ve bu insanların arada mola vermek isteyecekleri de hesaba katılmış. Selçuk ve Demre'nin tam ortasında da Kaya Köy olduğuna göre, proje daha bir önem kazanmış. Bu lokomotif proje olacakmış. Arkasından da Kaya Köy'ün dostluk ve barış köyü haline getirilmesinin bunun arkasından çok rahat gelebileceğini düşünmüşler.

Projeler yarım kaldı...
- Peki, sonra neler oldu?

"Buradaki iki numaralı kurula dosyayı teslim ettik. 2001 Temmuzu'nda onaylandı. Ama orada bir tıkanıklık söz konusu oldu. İki kilisenin restorasyonuna gerekli olan parayı TÜRSAB sağlamakta biraz zorlandı.

O proje şimdilik yarım haliyle duruyor. Finansal bir güç bulunabilirse o iki kilisenin restorasyonu gerçekleşebilir. 2000 yılında ilginç bir gelişme oldu. Kiliseler projesine parasal destek aradığımız dönemde Patrik Bartholomeos 'u buraya davet etmiştik. Patriğin geleceğini duyan Yunanistan'daki Oniki Adalar'ın valisi Dr. Savvas Karayannis de gelmek istedi. O sırada burada temas kuracak resmi bir kişi bulunamadı."

Zaman içinde evler pek çok nedenden tahrip olmuş. Ama neyse ki geçen yıl ilk kez Kültür Bakanlığı kendi uzmanlarını buraya göndererek evlerle ilgili bir envanter çalışması yapmış. Ama ne yazık ki Kaya Köy'ün ova bölgesinde kimlerin cesaretlendirdiği hâlâ anlaşılamayan kaçak bir yapılaşma var. Naci Dayı bundan yakınıyor: "Yabancılara konut satma hevesiyle ova bölgesinde böyle bir faaliyet başladı. En büyük eksiklik de Kaya Köy'ün bir imar planının olmaması."
Cumhuriyet - Leyla Tavşanoğlu

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz