reklam

23 Ağustos 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

TOKİ ve '3. köprü'de neler oluyor?

Konuya dün başka bir gazetede başladım, bugün etkisini dikkate alarak Radikal'de devam etmek istiyorum. Hikâyemiz 3. köprü inşaatı ile başlıyor ve TOKİ'de bitiyor.

İlk etapta '3. köprü meselesi nedir?' birlikte sorgulayalım. Bildiğiniz gibi Avrupa-Asya arası 3. kez geçilecek ve bu konuda ağustos ayı içinde basında birçok haber çıktı. Detayı anlamamız açısından işte birkaç örnek;

- NTVMSNBC: "1030 metre uzunluğundaki köprünün Sarıyer-Anadolukavağı arasında kurulması kararlaştırıldı. Boğaz Köprüsü'nün uzunluğu 1074, Fatih Köprüsü'nün uzunluğu ise 1080 metre. Üçüncü köprünün maliyeti 1,2 milyar doları buluyor. 49 yıllığına kiralama üzerinden yapılması planlanan anlaşmanın ise iki önemli şartı var. Malezyalı konsorsiyum, geçiş ücreti ve geçiş sayısı için garanti istiyor".

- Zaman: "Başbakan'a sunulan 3. köprü raporunun hatalarla dolu olduğu öne sürüldü..İstanbul'a 3. köprü yapmak isteyen Karayolları , Başbakan'a sunduğu fizibilite raporunda, 'mevcut köprülerin 2011'de tıkanacağını, bekleyen araçların" saatte 8 litre (8 dolar) yakıt tüketeceğini ve yılda 430 milyon dolarlık akaryakıtın boşa gideceğini' rapor etti. Ancak konunun uzmanları, sıkışık trafikteki bir aracın saatte 8 dolarlık akaryakıt tüketmesinin abartılı olduğunu dile getirdiler".

Sevgili dostlar, haberlerden de anlaşıldığı gibi 3. köprü işinde 'maliyet' ve 'gerekçeler' kısmı biraz karışık. Bu noktada bir hatırlatma daha; Yunanistan'da neredeyse 3 katı uzunluğunda olan Patras Köprüsü 7 yılda 802 milyon euro yani 995 milyon dolar ile tamamlandı.

Varan 1: Karayolları 3. köprü için neden bu kadar ısrarlı ve nasıl oluyor da Yunanistan'ın yaptığı iş ortadayken, köprü maliyeti için ilk etapta 700-800 milyon dolar olan rakam herkesin hayret ettiği bir şekilde 1,2 milyar dolara çıkıyor?

Varan 2: Nasıl oluyor da bekleyen bir araç, dur-kalk dahil saatte 8 litre yakıt tüketiyor? İki köprüde bekleme maliyeti Yunanistan'ın yaptığı inşaatın yarı bedeline çıkıyor? Bunu yapanlar hesap mı bilmiyor, bizler çok mu aptalız?

Varan 3: Köprü gelirleri için 2 yıl vadeli, üç ayda bir kupon ödemeli, 750 trilyon liralık (500 milyon dolar) gelir ortaklığı senedi çıkarmak için hazırlık yapılırken, maliyeti 700-800 milyon dolar olan köprü 49 yıllığına hangi fiyattan 'işlet-devret' ile yapılmak isteniyor?

Sevgili dostlar, yukarıdaki kavramlar sayılara dayandığı için üzerinde her zaman oynanabilir, tartışma kazanan olmadan unutulur gider. İşin bir de daha ilginç yanları var.

Soru: İhalenin verilmesi düşünülen veya verilen konsorsiyumun ortağı-sahibi olan Halim Saad kim? Türkiye'de başka iş yaptı mı? Kendi ülkesinde, global iş çevrelerinde 'batık' veya ülkesinde toplam banka kredilerinin 'yüzde 5'ini hortumlayan adam' olarak bilinen ve Türkiye'deki banka hortumcularından daha fazla borcu olan bir arkadaş. 2000 yılı borcu 5,9 milyar dolar. Bir özelliği daha var; bizdeki siyasetçi-patron ilişkisine iyi bir örnek; Malezya'nın eski lideri Mahathir'in yakın arkadaşı. Peki sonradan kendini kurtarmış olamaz mı? Olamaz. Örnek: aşağıdaki grafik köprü için adı geçen Seloga şirketinin hisse seyri.

Şimdi işin en önemli yanına geliyoruz. Aynı isim yani Saad, Türk kamuoyuna umut olarak lanse edilen TOKİ'nin herkese konut projesinin de mimarı. Bu noktada TOKİ Başkanı Bayraktar'ın konu ile ilgili açıklamasına da bir göz atalım: "... Bir şirket kurulacak. Onlar 100 milyon dolar, biz TOKİ olarak 100 milyon dolar vereceğiz. Daha sonra Malezyalı şirket, Abu Dabi'den ve diğer Körfez ülkelerinden 600 milyon dolar para getirecek..."

Varan 4: TOKİ 100 milyon doları kime verecek? 100 milyon dolar nakit ile dünya piyasalarında kaldıraç ile ne kadar borçlanılabilir? Bu paranın ne kadarı ödendi?

Sevgili dostlar, şimdi işin en can sıkıcı yanına geldik. TOKİ ile konut projesine giren Saad, aynı projeyi ağustos ayının ilk haftasında Gana Cumhuriyetine satıyor. Hem de verileri, süreleri bile değiştirmeden. İnanmıyorsanız, yabancı basına düşen şu habere göz atalım: "Malaysian businessman Halim Saad has secured a MYR2 billion housing development project in Ghana via 100 percent-owned Metro Ikram Sdn. Bhd. Metro Ikram is in a 50-50 joint venture with a Ghanaian government agency, the Social Security&National Insurance Trust, to build 100,000 cheap homes over 10 to 12 years.."

Tercümesi: "Halim Saad, Gana'da 10-12 yıl içinde 100 bin ucuz konut yapacak ve 2 bin konutluk ilk proje üç yıl içinde tamamlanacak".

Ne ilginç ve ne acıdır ki; dünyada dışlanmış bir zat, ancak ve ancak Gana ve Türkiye cumhuriyetlerine hayal satabiliyor.

Sonuç: Köprü ve TOKİ işinden kötü kokular geliyor. Bu konularda Başbakanlık tarafından derhal açıklama yapılmalı ve özellikle konut bekleyen insanların hayallerinin sömürülmesi önlenmeli. Yapılmazsa, bugün hızlı tren altında kalan siyasi yapı, ileride köprü ve 100 bin konut altında da kalabilir.
Radikal - Yiğit Bulut

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Yurtiçi ve yurtdışındaki mimarlık okulları ile ilgili görüşlerinizi Okullar forumunda paylaşabilirsiniz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz