reklam

23 Ağustos 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Okullar ‘çökmeyecek’

Milli Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Daire Müdürü Prof.Dr. Abdussamet Arslan, dünyanın en iyi deprem şartnamesiyle okul yaptırdıklarını belirterek; “Son iki yılda yaptığımız okulların tamamı, en şiddetli depremde hasar görmeyecek şekilde inşa edildi” dedi.

Aileler rahat etsin
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptırdığı hiçbir okulun yıkılmadığını vurgulayan Arslan, Marmara depremiyle birlikte okulların yapımına daha bir önem verdiklerini ve bu yüzden deprem şartnamesini değiştirdiklerini söyledi.

Arslan, “Yapı önem katsayısı okul binalarında yükseltildi. Bu şartnameyle yapılan okulların tamamı, en şiddetli depremde bile ayakta duracak şekilde tasarlanıyor. Hatta pencere camlarının bile kırılmaması için tüm tedbirler alınıyor. Zira deprem bölgesinde okullara, yeni bir işlev yüklendi. Hem yavrularımızın can güvenliğini en iyi şekilde sağlaması hem de ayakta kalıp depremde zarar gören halka, sağlık ve barınma imkanı sağlaması için okulların yapımına azami titizlik gösteriyoruz” dedi. Arslan, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 67 bin okulun çoğunluğunun eski binalardan ibaret olduğunu ve bundan dolayı depremde bazı hasarları gördüklerini söyledi. Türkiye’deki nüfus artışının dünya ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Abdussamet Arslan, buna göçlerin de dahil olmasıyla eğitim binalarının çarpık düzenin kurbanları haline geldiğini ifade etti. İki yıl önce yaptırılan bir okulun göçler sebebiyle bugün boş kaldığını hatırlatan Abdussamet Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

Taşınabilir okul!
“30 kişilik bir sınıf göçlerle bir anda 60 kişiyle doluyor. Yöredeki nüfus şehre göçünce, bu yapılar atıl kalıyor. Bunun için ‘Mobil Okullar’ projesini geliştirdik. Prefabrik yapılardan biraz daha kaliteli olacak olan bu yapılar, nüfus hareketliliği ile beraber yer değiştirecek. En az 20 kez sökülüp takılabilecek şekilde tasarlanacak. Nüfus köyden şehre göçünce, bu okulları da söküp onların bulunduğu yere götüreceğiz”

Diğer âfetler de düşünülecek
Sadece depremden değil; başta sel olmak üzere diğer afetlerden de okulların en az hasarla çıkması gerektiğini vurgulayan Milli Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Daire Müdürü Abdussamet Arslan, Alibeyköy’de geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinde zarar gören okulların durumuna da değindi. Son 10 yılın en sağanak yağmuruyla ile sel altında kalan Alibeyköy’deki okulların yeni eğitim dönemine hazır hale getirileceğini işaret eden Arslan, gerekli incelemeyi yapmak için bakanlıktan 2 personelin İstanbul’a gönderildiğini kaydetti. Aslan, “İnceleme raporlarına göre; gerekirse okulların oradan taşınması için girişimleri başlatacağız” şeklinde konuştu.

‘Çok maksatlı kullanıma geçmeliyiz’
Dünyanın bir çok ülkesinde okulların çok amaçlı kullanıldığına işaret eden Milli Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Daire Müdürü Prof.Dr. Abdussamet Arsalan, Türkiye’nin bu konuda oldukça geride kaldığını Meksika’dan örnekler vererek dile getirdi. Arslan, “Meksika, eğitim yapılmadığı zaman okullarını terk edilmiş olarak bırakmıyor. Farklı amaçlar için kullanıyor. Okul binaları; muhtar bürosu, ihtiyar heyeti toplantısı, gezici doktor bürosu, tiyatro salonu, köy toplantıları, gezici sinema hatta gezici jandarma barınağı olarak bile kullanılıyor. Biz de kendi okullarımız için proje geliştirmeliyiz” diye konuştu. Okullarda günün sadece 6 saatinde eğitim verildiğini açıklayan Arslan; geceleri, hafta sonları ve yaz aylarında okul binalarının verimsiz kaldığını söyledi. Arslan, “Biz de kendimize göre projeler geliştirerek bu okullarımızı çok amaçlı kullanmalıyız. Öncelikle tekli eğitimden vazgeçip ikili eğitime geçmeliyiz. İkili eğitime geçmemiz halinde yıllık 15 bin derslik ihtiyacı da 5 bine inecektir. Ayrıca okullar geceleri tiyatro salonu, kurs ve halk eğitim merkezleri ile gezici sinema, sergi salonu olarak kullanılabilir. Yaz aylarında yatılı okullarımız; seminer, öğrenci kampları ve benzeri etkilikler için değerlendirilebilir” dedi.
Türkiye

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

Yurtiçi ve yurtdışındaki mimarlık okulları ile ilgili görüşlerinizi Okullar forumunda paylaşabilirsiniz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz