reklam

28 Ağustos 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tarihi Muğla evleri yeniden can buluyor

Kentin tarihi ve kültürel yapısında önemli bir yeri olan Muğla evleri koruma altına alınıyor. Valilik ve belediyenin şimdiye kadar restore ettirdiği 13 tarihi ev, turizme kazandırılacak

Ülkemizin sayılı mimari yapılarından olan Muğla Evleri, Muğla Belediyesi'nin projesiyle yok olmaktan kurtuluyorlar. Muğla Belediyesi'nin 'Muğla'da herkesin bir evi olsun' adı altında başlattığı kampanyaya sivil toplum örgütleri ve özel sektörden sonra Valilik de sahip çıktı. 2 yıl önce kentte 400 yapının koruma altına alınmasıyla başlayan projede bugüne kadar 13 ev restore edilerek kurtarıldı. Yaşları 100 ile 300 arasında değişen evler, restore edildikten sonra kullanıma açılıyor.

Muğla Valiliği tarafından 6 ay önce kamulaştırılan Avukatlar Caddesi üzerindeki 150 yıllık tarihi evi Valilik bünyesindeki MELSA şirketi satın aldı. Muğla eski Belediye Başkanlarından Hacı Kadızade Süleyman Efendi'ye ait Rum yapımı tarihi evin restorasyonu 15 Eylül'de tamamlanacak. Tarihi evin restorasyon projesini ise Yüksek Mimar Meral Oğuz, ücretsiz çizdi. İki katlı olan tarihi evin duvarlarında ve tavanında süslemeler bulunuyor. Büyük bir bahçesi bulunan evin avlusunda misafir odası var. Baca tipinden, Rum ustalarının yaptığı anlaşılan tarihi ev otomatik ışıklandırma sistemiyle donatılacak. Modern bir bina haline getirilecek olan tarihi ev naturel tarzda dizayn edilecek. İlk yapıldığı günkü görünümüne kavuşturulacak olan evde Muğla'nın kültürü ve gelenekleri yaşatılacak.

İş adamlarına çağrı
Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, tarihi evi kültür merkezi haline getireceklerini belirterek, 'Muğla evlerini yaşatmayı ve korumayı amaçladık. Örnek olması için bir Muğla evini restore etmeye başladık' dedi.

İşadamlarına örnek olması için tarihi bir evi kendilerinin restore ettiklerini belirten Vali Aksoy, 'Evde Muğla'nın kültürel değerleri ve el sanatları sergilenecek. Bahçede bulunan bölümde ise MELSA ürünleri sergilenecek. Bu yasanın kültürel değerlere ciddi bir katkı olacağına inanıyorum. Muğla evlerini restore etmeleri için işadamlarına çağrıda bulunuyorum. Bir Muğla evi restore ederek Muğla kültürüne sahip çıkalım' dedi.

Proje belediyeden
Muğla Belediyesi de, iki yıl önce başlattığı 'Muğla'da herkesin bir evi olsun' kampanyasını sürdürmek için örnek bir davranışta bulundu. Belediye, restore ettirdiği tarihi binalardan Şerefliler evini 'kültür evi', Seki başı kahvesini 'kadın dayanışma merkezi' olarak hizmete açtı. Belediye tarafından restorasyonu başlatılan 230 yıllık Özbekler evininin restorasyonu ise devam ediyor. Özbekler evi, 'barış evi' olacak. Belediye imkanlarıyla ve belediye işçisiyle restora edilecek olan yapıda, hem Muğla'nın kardeş kentlerine ilişkin bilgiler sergilenecek hem de Muğla Kentsel Koruma Bölgesi'ne yönelik belgeler yer alacak.

Almanlar alıyor
Muğlalı Mimar Ertuğrul Aladağ da projeye destek verdiklerini açıkladı. Aladağ, Muğla evlerinin şu anda gündemde olduğunu ve büyük ilgi gördüğünü belirterek, 'Muğla evleri yabancılar tarafından büyük ilgi görmeye başladı. Muğla'da ev alan Almanlar var. Belediye ve Valilik, Muğla evlerinin korunması için tarihi evleri restore ederek hizmete açıyorlar. Bunlar güzel şeyler. Halkta bilinçlenmeye başladı.Turizme açılan eski Muğla evlerinin dışında ihtiyaç olarak Muğla evi alarak restore edenler de var. Muğla evleri gerek mimarisi gerekse depreme dayanıklı oldukları için tercih ediliyorlar. Koruma altına alınan evler pansiyon olarak hizmete sokulabilir hatta küçük oteller olarak da kullanılabilir. Böylece turizme de katkı sağlanır' dedi.
Akşam - Kazım Tokuç

 

Ağustos 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
diğer aylar için tıklayın

3DS MAX-VIZ, Lightwave, FormZ ve diğer modelleme ve animasyon programları ile ilgili sorular, sorunlar ve çalışmalarınız Rendering forumunda.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz