reklam

03 Eylül 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Bu nasıl bir gerekçe!

Depremde yıkılma riski olduğu için seçimden önce boşaltılan Esenyurt Belediyesi'ne ait çocuk yuvası, güçlendirme yapılmadan yeniden açıldı. Belediye: Kentteki binaların yüzde 80'i böyle.

Esenyurt'ta, eski belediye başkanı Gürbüz Çapan döneminde depremde yıkılma riski taşıdığı gerekçesiye boşaltılan çocuk yuvası, büyükşehir belediyesine bağlı Boğaziçi İnşaat Müşavirlik Anonim Şirketi'nden (BİMTAŞ) alınan 'olumlu' rapora dayanarak yeniden hizmete açıldı.

Esenyurt Çocuk Gündüz Bakım Evi, 1994'te Esenyurt Belediyesi ile Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tarafından ortaklaşa kuruldu. KEDV'nin anne ve çocuk eğitimi amaçlı olarak uyguladığı program kapsamında, vakfa yer tahsis eden belediye, binada çatlakların görülmesi üzerine 2003'ün eylül ayında YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Ali Koçak'a başvurarak, teknik rapor istedi.

Koçak, 12-15 Ağustos 2003'te binada yaptığı incelemeler sonucu 'Beton muayenesi değerlendirme ve teknik rapor'u hazırladı. Yapıdaki teknik donanımın yetersiz olduğunu belirten Dr. Koçak, raporunda şu ifadelere yer verdi:

'Yapı güçlendirilsin'
"Yapıda belirlenen olumsuzluklar nedeniyle ve özellikle yapının kullanım amacının önemli yapılar sınıfına girmesinden dolayı mevcut bina yetersiz. Bu nedenle yapının mevcut durumuyla yeniden değerlendirilmesi, yapı hesaplarının olası bir deprem riskine karşı yeniden yapılması gerekmekte. Hesap ve uygulamalar sonucunda yapı gerekirse güçlendirilmeli."

Rapor üzerine bina boşaltılırken, çocuk yuvası bir başka binaya taşınarak, hizmetine devam etti.

28 Mart'taki yerel seçimden sonra başkanlık koltuğunu devralan Necmi Kadıoğlu yönetimindeki AKP'li belediye, çocuk yuvasını kendilerinin hizmete açacağını belirterek, KEDV'ye yer tahsis etmedi. Belediye binanın durumuyla ilgili yeni bir rapor hazırlaması için haziranda BİMTAŞ'a başvurdu.

KEDV'nin isteğiyle BİMTAŞ'ın raporunu inceleyen YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Ali Koçak, binanın yetersiz olduğunu ve güçlendirilmesi gerektiğini yineledi. Ancak yuva temmuzda açıldı.

Garip savunma
Belediyenin fen işlerinden sorumlu başkan danışmanı Niyazi Akyıldız ise, binanın sağlam olduğunu savundu. Dr. Koçak'ın 1999 yılında çıkarılan Deprem Yönetmeliği'ne göre rapor hazırladığını belirten Akyıldız, "Bu binanın değerleri İstanbul'daki yapıların yüzde 80'iyle aynı. O zaman kentteki tüm binaları boşaltalım. Aslında binanın daha önce boşaltılması da yersizdi. Dolayısıyla güçlendirme çalışması yapmadık. Güçlendirme çalışması yapmak demek, binayı zedelemek demektir. Bu bina rahatlıkla kullanılabilir. Koçak'ın raporu yönetmeliğe uygun ancak gerçeklere aykırı" diye konuştu.

86 çocuğun kaldığı Esenyurt Çocuk Yuvası belediye yönetimine geçerken, yuvayı kuran Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın 10 yıllık emeği de tarihe karıştı.

Vakıf başkanı Şengül Akçar, yaşananları şöyle açıkladı: "Deprem riski nedeniyle seçimden önce binayı boşalttık ve yuvayı başka bir yere taşıdık. Belediye Saadettepe'de yeni bina için bize arsa tahsis etti. Temeli attık. Çalışma sürerken seçim oldu. Yeni başkan, yuvayı kendilerinin işleteceğini, araziyi de geri aldıklarını söyledi."
Radikal - İsmail Saymaz

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mesleki sorunlarınız, karşılaştığınız hukuksal problemler ve profesyonel yaşama dair ne varsa Profesyonel Yaşam forumunda.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz