reklam

03 Eylül 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İstasyonları tamamlayın

Başkan Tansu Kaya, "78 kilometrelik Aliağa-Menderes demiryolu hattında anlaşma gereği Büyükşehir Belediyesi'nin bitirmesi gereken 23 istasyon var. Bunlar bir an önce yapılmalı" dedi.

Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aliağa-Menderes metro hattının bir an önce tamamlanması için projede yer alan 23 istasyonun İzimr Büyükşehir Belediyesi tarafından bir an önce tamamlanmasını istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin beş yıl önce bir anlaşma imzaladığını hatırlatan Başkan Kaya, şunları söyledi:

Anlaşma var
"78 kilometrelik bu demiryolu hattında protokol gereği Büyükşehir'in bitirmesi gereken 23 istasyon var. Bunlar bir an önce yapılmalı. İlçemizde Türkiye'nin en büyük 100 sanayi kuruluşu sıralamasında ilk 10'a giren TÜPRAŞ ve PETKİM gibi kamu kuruluşları var. Petrol Ofisi, çok sayıda demir çelik fabrikası, gübre ve kağıt fabrikalarının yanı sıra İzmir'in kuzeyden dünyaya açılan limanları var. Türkiye'nin petrolü ve likit gazı (LPG) buraya geliyor. İlçemizde barınmayan 15 bin işçi, saatlerce karayolu çilesi çekiyor. Burada çalışan insanlarımızın rahat ve güvenli yolculuğu için demiryolu hattının bir an önce bitirilmesini istiyoruz" dedi.

Teslim alındı
Aliağa-Menderes hattında sinyalizasyon, elektrifikasyon, telekomünikasyon ve (Hat koruma) ihata yapımı tamamlandı. Ancak istasyon binaları yapılmadığı için mayıs ayında deneme seferleri yapan elektrikli tren çalıştırılamıyor.
Hattın sinyalizasyon sistemi geçtiğimiz mayıs ayında, elektrifikasyon sistemi de yine bu yılın ocak ayında teslim alındı. Bu tarihlerden itibaren de garanti süreleri işlemeye başladı. Aliağalılar, tren yolu hizmete açılıncaya kadar bu sistemlerin faranti sürelerinin biteceğini belirterek, "O zaman da son kazalara neden olan sinyalizasyon arızaları, bunların bakım ve onarım sorunları çıkacak. İstasyonlar yapılarak hat bir an önce hizmete açılmalı" dediler.

Trafiği rahatlatacak
- Proje tamamlandığında günde 600 bin kişi bu hattan yararlanacak
- Halen 90 dakikada kat edilen Aliağa-Menderes arası 60 dakikaya inecek.
- Bugün 10 ila 15 dakika olan metro kalkış aralıkları 3-5 dakikaya inecek.
- İzmir'in toplu ulaşımında demiryolunun payı artarken şehir içinde hattın geçtiği bölgelerdeki trafik büyük ölçüde rahatlayacak
- Yapılacak karayolu alt-üst geçitleriyle yaya geçitleri sayesinde hemzemin geçitlerde, tantanlarda yaşanan trafik kazaları da önlenmiş olacak.
Ulaşım süresi: Alsancak-Karşıyaka 15 dakika, Alsancak-Çiğlidakika, Alsancak-Menemen 40 dakika, Alsancak-Aliağa 60 dakika, Alsancak-Şirinyer 10 dakika, Alsancak-Gaziemir 19 dakika, Alsancak-Havaalanı 22 dakika, Alsancak-Menderes 26 dakika olacak.

"TCDD görevini yaptı"
TCDD İzmir Bölge Müdürü Sabahattin Eriş, "TCDD ve DLH olarak biz iki kurum geçmiş yıllar içinde bu hat için 250 milyon dolar para harcadık. Bu projede TCDD kendisine daha önce yüklenmiş olan bütün görevi yapmıştır. Sinyalizasyon, elektrifikasyon ve yol yapımları dahil. Fakat bu hattın akıbetinin ne olacağını açıkçası ben de bilmiyorum. Yabancı konsorsiyumlarla ilişkimiz olduğu için geçici kabul aşamasında yolun kontrolü için 43 binlik bir lokomotif getirdik. Deneme seferi gerçekleştirip geçici kabulü yaptık. Elektrikli trenlerin satın alınması bize ait olmadığı için o lokomotifimiz gitti. Zaten o işletmecik de şu anda burada yapılamaz. Çünkü peronlar yok. Metro standartlarında inşa edilecek 25 peron var. 2 peronu biz inşa ettik diğer 23'ü kaldı. Onlar da olmadığı için burada elektrikli dizi çalışamaz" dedi.
Yeni Asır - Erdal Çarboğa

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz