reklam

11 Eylül 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Evler Philips ile akıllanıyor

2004 yılı başında Hollandalı elektronik devi Philips’in önderliğinde 3M, Unilever, Bosh ve DHL gibi kuruluşların katkısıyla başlatılan Living Tomorrow (Yarını Yaşamak), Future House (Geleceğin Evi) projesi tamamı birbirleriyle iletişim kuran cihazlarla donatılmış akıllı evi yarattı. Philips’in geliştirdiği ve ekranına dokunularak kullanılan uzaktan kumanda ile bütün ev kontrol edilebiliyor.

Buzdolabından fırına, televizyondan DVD recordor’a ve faksa bütün cihazlar uzaktan kumanda ile takip edilebiliyor ve bu cihazlara ait bilgiler bilgisayarda toplanabiliyor. Daha önceden tanımlanan bireyler anahtar kullanmadan, kapıyı şifrelerini girerek açıyorlar. Daha önce fotoğrafını çekip, sisteme tanımlanan temizlikçi, tamirci ya da misafirleri tanıyan kapı içeri girmelerine izin veriyor.

Kapıda sisteme tanımlandığı takdirde, evde kimse yokken bile sıcak, soğuk ve posta gönderilerinin bırakılabileceği 3 kutu bulunuyor. Gönderiler tanımlananlarla uyuşmuyorsa kutular alarm veriyor. Çamaşır ve bulaşık makinesi kullanımı için duvardaki ekran sizi yönlendiriyor. Yıkanacak çamaşırların cinsine göre program seçiyor ve eğer beyazlara renkli bir çamaşır karışmışsa veya çamaşırların içinde sert bir cisim varsa ekranda uyarı beliriyor.

Alışveriş Listeli Buzdolabı
Çıkarılan malzemeler geri konulmadığı takdirde uyaran buzdolabı, eğer malzeme bitmiş ise o malzemeyi bilgisayardaki alışveriş listesine ekliyor ya da cep telefonu kısa mesaj gönderiyor. Akıllı ev, evdeki malzemelere göre neler pişirebileceğiniz konusunda size fikir de veriyor. Philips’in Connected Planet konsepti ile, akıllı evlerde televizyon, DVD, bilgisayar ve telefon birbirlerine bağlanıyor ve evin herhangi bir yerinden uzaktan kumanda ile kontrol edilebiliyor. Evin her yerinde müzik dinlenebiliyor ve e-posta veya fotoğraflaratelevizyondan bakılabiliyor.

Geleceğin evinde banyolarda Miror TV (Ayna Televizyon) bulunuyor. Banyoki aynadan yol durumu, hava raporu takip edilebiyior. Çocuklar dişlerini fırçalarken iki dakika boyunca ekranda dişlerini fırçalayan bir çizgi karakter beliriyor. Fırçalama işlemi iki dakika sürmezse ekranda uyarılar beliriyor.

Philips’ten göz kaslarını yormayan Amblight televizyon
Philips, yeni ve geliştirilmiş flat TV, DVD, dijital fotoğraf makinası, dijital kamera, cep telefonları, medikal aletler, elektronik ev aletleri gibi 200’ün üzerinde ürünü Amsterdam’da tanıttı. Görüntüde sürekli değişen ışık frekansını göze göre ayarlayarak göz kaslarının çok daha az yorulmasını sağlayan Amblight TV, ilgi çekti. Televizyonun arkasına yerleştirilen üç renkte ampul ile, TV’deki görüntünün ışık frekansına göre televizyonun etrafında bir ışık fonu oluşuyor. Bu ışık fonu sayesinde göz kasları daha az yoruluyor.
Hürriyet - Demet Cengiz

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Matthias Sauerbruch
5 Ekim 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz