reklam

11 Eylül 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Zehirli atık körfeze yayılmaya başladı

İskenderun'da zehirli atıklarıyla birlikte sulara gömülen İspanyol gemisinin neden olacağı facia açıklanandan daha büyük. Dip akıntıları kanserojen atıkları körfeze yaymaya başladı.

İskenderun'da sulara gömülen İspanyol şirketine ait Ulla gemisinden yayılan zehirli atıklar dip akıntıları nedeniyle tüm Körfez'i tehdit etmeye başladı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin Körfez'deki kirlenmenin önlenmesi amacıyla hazırladığı rapora göre, İskenderun Körfezi'nde dip akıntılar uzun ve şiddetli. Bu yüzden zehirli atıkların bölgeye yayılması uzun sürmeyecek.

Körfezi tehdit ediyor
Ulla gemisiyle birlikte sulara gömülen 2 bin 200 ton toksit maddenin 400 bin ton suyu zehirleyeceği açıklanmıştı ancak üniversitenin yaptığı inceleme bu oranın artacağını gösteriyor. ODTÜ'nün İskenderun Belediyesi için hazırladığı rapora göre, Domuz Burnu'ndan Yumurtalık'a kadar olan tüm körfez alanı tehdit altında.

CNN TÜRK'ün haberine göre, beklenenden daha büyük boyutlarda olduğu ortaya çıkan çevre faciasına yol açan geminin battığı bölgede dalgıçlar çalışmalarına başladı. Dalgıçlar, geminin nasıl battığına ilişkin araştırma da yapacak. Yerel yöneticilerin batığa dalış yapılması için Ankara'dan talep ettiği izine ise henüz yanıt verilmedi.

Numuneler temiz iddiası
Şimdiye kadar bölgede tek su numunesi çalışmasını İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri yaptı. Mersin'de bulunan Deniz Müsteşarlığı'na bağlı Liman Başkanlığı'nda oluşturulan teknik bir heyet de geminin batmadan önce ve sonraki durumunu araştırmaya başladı. İskenderun Kaymakamı Ünal Erdoğan ise batan geminin bulunduğu noktadan alınan numunelerin, Adana Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderildiğini ve burada yapılan analizde herhangi bir tehlike görünmediğini açıkladı.

Çevreciler dalmak istiyor
İskenderun'da yaşanan facianın ardından yapılan resmi açıklamaları 'güvenilir' bulmayan sivil toplum kuruluşları, durum tespiti yapmak için olay yerine dalış yapmak istiyor.

İskenderun Çevre Koruma Derneği, körfezde batan gemiyle ilgili olarak sualtındaki durumunun tespit edilmesi istemiyle mahkemeye başvurdu. Dernek üyeleri, İskenderun Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, geminin dalgıç ve bilirkişi aracılığıyla mevcut durumunun tespit edilmesini istedi.

Greenpeace de dalmak için hukuki süreci başlatmak istiyor. Geminin yol açacağı tehlikeye yönelik aylardın birçok kez eylem yapan Greenpeace, dalgıçlar gelmezse kendi üyelerini batığa daldırmak için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

Yatağan, Ulla'dan daha tehlikeli
Bilim adamları İskenderun Körfezi'nde batan Ulla adlı geminin yol açacağı kirliliğin çok daha büyüğünün Muğla'da yaşandığına dikkat çekiyor.

Muğla'nın Yatağan İlçesi'ndeki Yatağan, Milas'taki Yeniköy ve Ören Beldesi'ndeki Kemerköy termik santralları, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Muğla'nın doğasını kemiriyor. Günde 13 bin ton toksik madde içeren kül depolanmadan çevreye bırakılıyor. Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Balcı, İskenderun Körfezi'nde batan Ulla adlı geminin yol açağı felaket riskinin Yatağan'da daha fazla olduğunu söyledi.

İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğanay Tolunay ise Yatağan'nın atık küllerinin yeraltı sularına karışarak, bunun besin zinciriyle tarım ürünlerine, hayvanlara ve dolayısıyla insanlara kadar ulaştığını söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Türkman ise Yatağan'da küllerin döküldüğü yerin 1995'te çıkarılan 'Tehlikeli Atıkların Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik'e uygun olmadığını kaydetti. Türkman, 'Termik santral külü depolanacak alan sızdırmaz nitelikte olmalı' dedi. Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmeş Işık da, iddiaları 'korkunç' olarak niteledi. Işık, 'Eğer bu söylenenler doğru ise belge getirsinler. Ben de gerekli yerlere başvurayım' dedi.
Akşam - Kazım Tokuç Halit Sapmaz

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Matthias Sauerbruch
5 Ekim 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz