reklam

13 Eylül 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Perge ucuz kurtuldu

Antik kentte çıkan yangın, şans eseri büyümeden söndürüldü. Tarihi eserlerde ciddi hasar yok ancak yetkililer kasıt ihtimalini araştırıyor.

Antalya'nın Aksu Beldesi yakınlarındaki Perge Antik Kenti'nde çıkan yangın, bilim adamlarını korkuttu. Üç saatte kontrol altına alınan alevler, kentin merkezine ulaşmadan söndürüldü.

Perge Antik Kenti'nin tam ortasındaki çalılık ve otluk alandan dün sabah bilinmeyen bir nedenle alevler yükselmeye başladı. Yangına önce antik kenti gezen turistlerle kazılarda çalışan İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri müdahale etti. Söndürme çalışmalarına Aksu Belediyesi'ne ait bir itfaiye aracıyla Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 helikopter ve çok sayıda arazöz katıldı. İki hektarlık alanın kül olduğu yangın, üç saat sonra söndürüldü.

Perge kazılarına başkanlık eden İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu, felaketi duyunca apar topar Perge'ye geldi. Alevlerle birlikte yüreklerinin de yandığını söyleyen Haluk Abbasoğlu, tahribatın araştırıldığını bildirdi ve şu bilgileri verdi:

'Şanslıyız ki alevler kentin merkezi noktasını sıyırdı, sütunlu cadde, kale harabeleri, tiyatro gibi bölümlerde ciddi bir hasar yok sadece kentin savunması için inşa edilen doğu surları hasar gördü. Ayrıca çalılıklar içinde kalan kalıntılarda tahribat var. Maalesef birçok hayvan zarar gördü. Kuş yuvaları zarar gördü. Hem tarihimiz yandı hem doğamız zarar gördü. Kazılar 20 Eylül'e kadar sürecek. Çalışmalarımızı aksatmayacağız.'

Aynı anda çıktı
Antik kentin doğu ve batı kesimlerinde aynı anda çıktığı bildirilen yangında iki hektarlık alanda tahribat oluştuğunu anlatan Orman Bölge Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu ise 'kasıt' ihtimali üzerinde durduklarını açıkladı. Perge Antik Kenti'nde incelemelerde bulunan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de yangının kasıtlı çıkarılmış olabileceği iddialarının araştırıldığını bildirdi. Vali Yüksel, 'Ekipler, Alanya'da çıkan bir yangından sonra Aksu'ya gelebildi. Bu yüzden kısa süreli bir gecikme yaşandı ancak zamanında müdahale edildi. Antik kentte ciddi oranda zarar yok, kasıt iddialarını araştırıyoruz' diye konuştu.

Roma dönemi şehri
Antalya'da yer alan Perge, Anadolu'nun en düzenli Roma dönemi kentlerinden biri. Mimarisi ve mermer heykeltıraşlığıyla ünlü. 1947 yılından beri İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kazılar sonucu kent merkezinin önemli anıtsal yapıları gün ışığına çıkarılmış. Antalya Müzesi bulunan heykeller sayesinde dünyanın en zengin Roma heykel müzelerinden biri olma özelliğini kazanmış.
Akşam - Mustafa Kozak

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

1. İstanbul Mimarlık Festivali

Türkiye'nin ilk mimarlık festivali 4-9 Ekim 2004 tarihleri arasında Hafif Ama Ağır temasıyla Tarih Vakfı Tarihi Darphane Binaları'nda gerçekleşiyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz