reklam

14 Eylül 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Bu sorunlarla ne dünya markası ne de çağdaş kent olunur...

Yaşadığınız kentin biraz dışına çıkıp geri dönünce sorunları ve meydana gelen değişiklikleri çok rahat gözlemleyebiliyorsunuz. Sorunların içinde yaşadıkça alışkanlık veya bağışıklık hatta arkadaş oluyorsunuz bir süre sonra o yaşadığınız sorunlarla. Artık normal bir durummuş gibi baş başa yaşamaya başlıyorsunuz. Bu bakımdan Antalya'ya sonradan yerleşenlere gözlemlerini sorarım, yorumlarını alırım. Okurlarımızın mektuplarına bunun için değer verir bu fikirleri önemserim. Çünkü onlar kent sorunlarıyla ilgili daha net ve objektif gözlemler yapabiliyor.

Fazla uzun olmamasına karşın 10 günlük tatilden sonra Antalya'ya dönünce kent sorunları gözüme sanki ben yokken ortaya çıkmış gibi geldi. Mesela dün sabah evden işe gelirken yaşadığım trafik keşmekeşi(okullar da açılınca) sinirlerimi bozdu. Aslında bugünkü gibi olmasa da bu sıkışıklık zaten uzun zamandan beridir var Antalya'da ama sanıyorum bize alışkanlık yaptığı için unutmuşuz biraz.

Sadece trafiğin sıkışıklığı değil dünya kenti olmaya aday Antalya'nın göze çarpan başkaca sorunları da var. Özellikle geniş geniş yürüdüğümüz Moskova kaldırımları ve caddelerinden sonra Antalya sokakları bana bayağı dar geldi doğrusu. Asfaltımızın kalitesi, tabela ve gürültü kirliliği kaldırım işgalleri en belirgin sorunlarımız arasında hemen göze çarpıyor.

Bu sorunları çok sık bu köşeden dile getirdiğimiz müdavimlerimiz biliyor. Aslında sözünü ettiğimiz sorunları çözmekle görevli olanlarda bizim gibi sık sık yurt dışına çıkıyor ama her nedense bu sorunların çözümü noktasında kararlı davranılmıyor.

Antalya'nın genç başkanı Menderes Türel göreve geldikten sonra birkaç defa basın toplantıları yaparak el attığı sorunları anlatıyor. Henüz kent trafiği gündemde gözükmüyor. İzinde olduğum için en son gazetecilerle yaptığı kent sorunlarıyla ilgili toplantıya katılamadım ama eminim ki bu konular o toplantıda gündeme gelmemiştir.

Mesela Menderes Türel başkanlık koltuğuna oturduğu günlerde esnafın yoğun tepkisine karşın özellikle kaldırım işgallerine karşı bir çalışma başlatmıştı. Bu çalışma meyvelerini Güllük Caddesinde olumlu bir şekilde vermesine karşın, mücadele aynı kararlılıkla devam etmiyor gibi gözüküyor. En azından bu çalışma diğer cadde ve kaldırımlarda aynı kararlılıkla

ilk günkü gibi devam etmiyor. Aynı şekilde görüntü ve gürültü kirliliği gerçekten Antalya'ya yakışmayacak düzeyde olmasına karşın en azından benim dikkatimi çekecek noktada bir çalışma yok ortada... İşte bu sorunları biraz Antalya dışına çıkıp geri döndüğünüz zaman daha iyi fark edebiliyorsunuz...

Eğer Antalya kenti gelecekte bir dünya markası olmak için çalışıyorsa ki mutlaka bunu başarmalıyız. Zaman çağdaş kent olma ve markalaşma özelliğimizi ortadan kaldıran kötü kaldırım ve yollarımızı alt yapıyla birlikte çağdaş hale getirip, özellikle görüntü ve gürültü kirliliği ile mücadele etmemiz gerekiyor. Bu görev ve sorumluluk aslında sadece kenti yönetenlere değil hepimize düşüyor.

Antalya'nın Işıklar Caddesi'nde yaşayan bir Antalyalı geçmişte daha ferah ev çağdaş bir caddede yaşamamışsa o vatandaşın dükkanının önündeki işgali kaldırmak o caddeye çağdaşlığı getirmek biraz zor olabilir. Her şeyin bir bedeli vardır sözünden yola çıkarak Antalya'da yaşamanın da bir bedelinin olduğunu herkese anlatmalıyız. Bu bedeli herkes payına düştüğü kadarıyla ödemelidir artık. Buna mecburuz... Biraz sıkıntı yaşayabiliriz ama sonunda hepimiz daha uygar bir yaşama kavuşacağız.

Bu bakımdan özellikle biz medya mensupları olmak üzere sivil toplum örgütlerine ciddi görevler düşüyor. Biz bu yolda alınacak her türlü kararın destekçisi olacağımızı şimdiden söz veriyoruz. Sonuç olarak Antalya merkezinde ve çevresinde hizmete giren bir birinden lüks tesislerle Antalya kent merkezinin mutlaka entegre edilmesi lazım. Bu yapılmadığı sürece ne çağdaşlıktan, ne kent kültüründen ne de uygar yaşamdan söz etmek asla mümkün olmayacak. Kum saati aleyhimize işliyor, haberiniz olsun...
Akşam - Mevlüt Yeni

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz