reklam

16 Eylül 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Kayakapı yeniden yaşayacak

Kapadokya'da yılların vefasızlığı sona eriyor. Ürgüp 'teki ünlü Kayakapı Mahallesi yeniden yaşamla buluşturulacak...

Kayakapı'nın ünü ne yazık ki sadece kültürel ve doğal ayrıcalığından değildi. Adı gibi kayalara oyulmuş evleri, özgün mekânları ve Ürgüp kentine çok özel peyzajını kazandıran konumuyla birlikte 'terk edilmiş' ve 'yıpranmaya, yok oluşa bırakılmış' içler acısı durumuyla da bölgeyi seven hemen herkesin üzüntü odağıydı...

Yöre insanlarının 'ölü şehir' dedikleri bu tarih hazinesi yerleşme alanı. Ürgüp Belediyesi'nin, Başkan Bekir Ödemiş 'in haklı bir tanımla 'yüzyılın projesi' diyerek başlattığı bir çabayla artık geleceğe umutla bakıyor.

Dr. Cem Kınay, Dr. Yusuf Örnek, Hüsnü Sucu, Hüseyin Atmaca, Esma Cankat, Mustafa Ün gibi kültürel mirasa duyarlı turizmcilerimizin kurdukları 'Eski Kapadokya AŞ' firmasının uygulamayı üstlendiği; 'Ürgüp-Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesi' nin mimarlık hizmetlerini de Dr. Cengiz Kabaoğlu yönetimindeki uzmanların oluşturdukları 'KA.BA-Eski Eserler Koruma ve Değerlendirme-Mimarlık Ltd.' yürütüyor...

'Dünya mirası'...
Kayakapı Mahallesi, 'Esbelli Kayası' olarak bilinen yükseltinin kuzeydoğu yamacına kurulu eski bir yerleşim alanı. Yıllardır terk edilmiş olarak 'harabe' görünümünde bekleyen yerleşme, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiş olan 'Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Kayalık Alanları' nın sınırları içinde yer alıyor...

267 dönümlük proje alanının 65 dönümü kentsel dokudan, 205 dönümü ise bazı bölümleri tarımsal amaçlı olarak kullanılagelen açık alanlardan oluşuyor. Mahalledeki 421 yapıdan 182 adedi, kaya oyma ve yığma taş yapım teknikleri ile oluşturulmuş mekânları içeren geleneksel yapılar olmasına rağmen sadece 8'i, 'korunması gerekli kültür varlığı' olarak tescillenmiş. Onlar da konut değiller; bir kaya kilise, bir cami, bir hamam, bir konut ve dört çeşmeden oluşuyorlar...

Neyse ki Kayakapı Mahallesi'nin kentsel doku alanı Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 10.02.2001 tarih ve 1441 sayılı kararı ile 'kentsel sit alanı' ilan edildiği için, yine de bütüncül bir koruma var.

Mahalle kimliği
Kasım 2002'de başlanan Kayakapı Projesi'nde, kentten ve çevreden kopuk bir 'tatil köyü' oluşturmaktansa ziyaretçilerle bir 'mahalle' ortamı oluşturarak alanın 'Ürgüp şehri ile bütünleşmesi' hedefleniyor. Bu yönde yeniden canlandırılarak dönüşüme uğrayacak yerleşmeye her türlü fiziki müdahalede, 'özgün görsel bütünlüğün' bozulmaması da projenin temel ilkeleri arasında...

Bütün bu hedefleri için örgütlenen proje grubunda hemen her konu için ayrı ayrı görev yapan 'bilimsel ve teknik danışmanlar' proje müşaviri ile birlikte çalışmaktalar... Uygulama içinse 'katılımcı bir model' yeğleniyor. Projenin yaygın olarak benimsenmesi, resmi kurumların ve yerel halkın ilgisinin ve katılımının sağlanması için bir 'İzleme Kurulu' oluşturulmuş. Ayrıca yine proje boyunca etkin olacak bir "Tanıtım / Sergileme Ofisi" de kurulmuş.

Kayakapı Projesi, özellikle tarihsel mirasın kurtarılmasında bu denli büyük ve kentsel ölçekteki niteliğiyle de yerel yönetim ve özel sektör işbirliğine örnek oluşturuyor.

İşte, aynı girişim tarafından yayımlanan ve çalışmaların kamuoyu ile de paylaşılmasını hedefleyen 'Kayakapı' adlı bültenden projenin önemli yönlerine ait bilgiler:

Anafikir 'Kapadokya'...
Tüm proje sürecine hâkim olan yaratıcı ana fikir, 'Kapadokya' dır. Bu doğrultuda, Kapadokya araştırmalarından türeyecek ve alanın yorumlanmasıyla geliştirilecek olan temalar, projenin gelişiminde temel alınacaktır.

Eldeki kültürel ve doğal kaynaklar olarak mevcut yapı stoku ve yakın çevresindeki doğal alanlar, kültür ve doğa turizmi etkinliklerinin ön planda olduğu, sürdürülebilir turizm anlayışıyla değerlendirilecektir.

Turizm ile koruma arasındaki dengeli ve karşılıklı yarar ilişkisinin önemine inanılmaktadır; projede bu ilişkinin sağlıklı ve etkin biçimde kurulmasına, alanın taşıma kapasitelerine saygılı kullanımlar önerilmesi hedeflenmektedir.

Projenin temel ilkelerinden biri, yapıların bir bütün olarak yarı-harabelik görüntüsünü, alanın kimliğinin bir parçası olarak değerlendirmek ve koruma-onarım uygulamaları sırasında bu kimliği, alanın tarihi niteliği ile birlikte vurgulamak; ancak aynı zamanda yaratıcı, çağdaş ve uyumlu bir anlayışla bu mimari dokuya müdahale etmektir.

- Kayakapı Mahallesi'nin farklı deneyimlerle yeniden içinde yaşanılan bir mekânlar bütününe dönüştürülmesi amacıyla, Planlama Safhası'nda alana konaklamalı ve günübirlik kullanımlar getirilmiştir. Bunun yanı sıra, doğrudan alanın kendisi, yorumlanarak 'yerli-yabancı ziyaretçilere sunulabilecek ve sergilenebilecek kültürel bir alan' yaratılacak.
Cumhuriyet - Oktay Ekinci 

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

1. İstanbul Mimarlık Festivali

Türkiye'nin ilk mimarlık festivali 4-9 Ekim 2004 tarihleri arasında Hafif Ama Ağır temasıyla Tarih Vakfı Tarihi Darphane Binaları'nda gerçekleşiyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz