reklam

16 Eylül 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Depremden sonra yapılan okul, dört yılda döküldü

Sakarya, 1999 yılında yaşanan depremde en çok can ve mal kaybının yaşandığı illerden biriydi. İlde birçok kamu binası ve özel bina, sağlam yapılmadığı için yerle bir oldu.

17 Ağustos depreminden bir yıl sonra yapılan ilköğretim okulunun 4 yıl içinde depremden çıkmış bir hale gelmesi yaşanan felaketlerden ders alınmadığının çarpıcı bir göstergesi. Müteahhit Yavuz Yavuz tarafından yapılan ve 2000 yılında eğitim öğretime açılan Karaderi İlköğretim Okulu’nun her tarafı dökülüyor. Depremde hasar görmüş bina gibi duran okulda eğitim öğretime başlayan 310 öğrenci, sınıfa girerken deprem korkusu yaşıyor. Aynı firmanın deprem bölgesinde iki okul daha yaptığı ortaya çıktı.

Merkez Karadere İlköğretim Okulu 4 yılda taşıyıcı beton aksamlar hariç onarıma ihtiyaç duyar hale geldi. 2000 yılında geçici kabul ile müteahhitten devralınan okulda ilk sorun çatı sisteminde yaşandı. İçeri su sızdırmaya başlayan okul çatısı, geçtiğimiz kış kullanılamaz hale geldi. Sorumlu müteahhit, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uyarısı ile okulda onarım ve tadilat çalışması başlattı. Yaz tatilinde çatının yenilenmesine rağmen diğer onarım işleri zamanında bitirilemedi. Öğrenciler bakımsız sınıflarda ders yapmak zorunda kaldı. Onarım sırasında çıkan beton enkazların okulun hemen dışına dökülmesi, öğrencilerin okula giriş çıkışta zorlanmasına da sebep oluyor.

Sakarya Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy, mevcut durum ile ilgili bakanlığa rapor gönderdiklerini ve onarım çalışmalarının başlatıldığını belirtti. Ersoy, okulda yapım hataları olduğunu vurguladı. Bakanlığa gönderilen raporda okulun çatısının tamamen değiştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Bunun yanında çatıya oluk konulmadığı için suyun duvarlardan aşağıya sızdığı ifade ediliyor. Okulda oluşan çatlakların alçı ile gelişigüzel kapatıldığı, çok amaçlı salonun duvarlarının patlayarak sıvaların döküldüğü anlatılıyor. Aynı çatlak ve döküntülerin binanın dış yüzeyinde de görüldüğü belirtilip okulun baştan aşağı yeniden boya badana yapılması isteniyor. Kalorifer sisteminin sağlıklı çalışmadığı, elektrik tesisatında sorun yaşandığı da dile getirilen hususlar arasında. Geçtiğimiz pazartesi günü eğitime başlayan okulda öğrenim gören öğrenciler deprem günlerini yeniden yaşıyor. 7'nci sınıf öğrencisi Bilge Türkyılmaz ve 8'inci sınıf öğrencisi Sümeyye Erkaya, okula korkarak geldiklerini söylüyor. Sınıflarda duvarların çatlak, boyaların dökülmüş olduğunu belirten öğrenciler, geçtiğimiz kışı zor geçirdikleri okullarındaki tamirin bir an önce bitmesini istiyor. Öğrenciler, çalışma yapılırken çıkan gürültüden kendilerini derse veremediklerini ifade ediyor. Müteahhitlerin inşaat anlayışını eleştiren öğrenci velisi Enver Tekin de onarım çalışması devam ederken öğrencilerin derslere iyi bir şekilde motive olamayacağını dile getiriyor.

Aynı firma 2 okul daha yapmış
Okulu inşa eden Yavuz İnşaat'ın sahibi, Yavuz Yavuz ise açıklama yapmaktan kaçınıyor. Telefonla ulaştığımız Yavuz, "Benim aleyhimde haber yapıyorsunuz, neden beni aradınız? Ne söylememi bekliyorsunuz?" şeklinde tepki göstererek haber yapılmasına karşı çıkıyor. Firma adına onarım çalışmasını denetlemekte olan mühendis de işçilik hatasını kabul ediyor. Bu arada aynı firma tarafından Sakarya'nın Hendek ve Karasu ilçelerinde aynı kapasitede birer okul yapıldığı öğrenildi.

Depremden önce yapımına başlanan ve 2000 yılında teslim alınan bu okullarda da benzer sorunların yaşandığı belirtiliyor. Deprem, şehir açısından çok büyük önem taşıyor. Sakarya'da 3 bin 891 kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos tarihinde yaşanan depremde 69 okul yıkılmış, 49 okulda orta ve 105 okulda ise az hasar meydana gelmişti.
Zaman - Duran Savaş

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz