reklam

24 Eylül 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Başkan Topbaş, İstanbul'u AB'ye hazırlıyor...

5. Dünya Miras Şehirleri Konferansı'na katılan Başkan Topbaş, İstanbul'un Avrupa Birliğine hazırlanması için Macaristan'ın Budapeşte kenti ile protokol imzaladıklarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, 5. Dünya Miras Şehirleri Konferansı'na katılmak üzere gittiği Macaristan'ın Başkenti Budapeşte'den İstanbul'a döndü. Atatürk Hava Limanı'nda ayağının tozu ile AB ile müzakere sürecinde Türkiye'ye büyük destek veren Macaristan'da ki temaslarını değerlendiren Başkan Topbaş, İstanbul'un kardeş kenti Budapeşte'nin Belediye Başkanı Dr. Demszky Gabor ile önemli görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu üyesi de olan Budapeşte Belediye Başkanı Gabor ile iki şehir arasında daha önce imzalanan kardeş şehir protokolünü teyit ettiklerini belirten Başkan Kadir Topbaş, İstanbul ile Budapeşte arasında ortak bir bildiriye imza atıldığını açıkladı. Bildiri de şu ifadelere yer verildi. "21-23 Eylül 2004 tarihleri arasında Budapeşte'de yapılan 5. Dünya Miras Şehirleri Konferansı vesilesiyle Budapeşte Belediye Başkanı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı bir toplantı düzenlemişlerdir. Her iki şehrin anlaşmaya vararak 28 Nisan 1992 de imzaladıkları kültürel işbirliğine özel bir önem veren politikalarındaki mutabakatı teyit etmişlerdir. Budapeşte İstanbul'un Avrupa Birliğine hazırlanmasına kendi tecrübelerini aktararak katkıda bulunacak ve aynı zamanda Türkiye'nin mümkün olan en kısa zamanda AB'ye giriş müzakerelerinin başlamasına yardımcı olacak. Ayrıca imkanları nispetinde her iki şehir, Budapeşte'nin Brüksel de ki ofisinde yürütülecek işbirliği ile ortak projeleri gerçekleştirmeyi planlamaktadırlar."

Bildiride beyan edilen ifadeler doğrultusunda Budapeşte ile ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini söyleyen Başkan Topbaş, " Budapeşte ile İstanbul arasında daha önce imzalanan kardeş şehir protokolü çerçevesinde ilişkiler daha da geliştirilecek. Macaristan ile var olan dostluğumuz geliştirilerek geleceğe taşınacak dedi.

İstanbul'un aydınlatılmasına AB desteği
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, basın toplantısında başkanlığını Fransa'nın Lyon şehrinin yürüttüğü Uluslararası Şehirleri Aydınlatma Komitesi'nin İstanbul'un cadde meydan ve anıt eserlerinin aydınlatılmasına yardımcı olacağını da açıkladı. Yakın bir zamanda Uluslararası Şehirleri Aydınlatma Komitesi ile İstanbul'un ışıklandırılması için bir protokol imzalayacaklarını da söyleyen Topbaş, şöyle konuştu: "İstanbul'un sahillerini, meydanlarını caddelerini ve anıt eserlerini ışıl ışıl aydınlatacağız. Böylece İstanbul 24 saat yaşanan güvenli ve turizme açık bir şehir olacak. Sayın Başbakan ve Maliye Bakanımızla İstanbul'un tarihi eserlerinin ışıklandırılması konusunu görüştük. Bu aydınlatma bedellerini Hükümetimiz karşılayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ışıklandırma için bir bedel talep edilmeyecek. Şehrimizi daha güvenli ve yaşanabilir kılmak için en kısa sürede bu projeyi hayata geçirecek ve böylece İstanbul'un katma değerini artıracağız. Bu çalışmamız İstanbullulara huzur, güven ve istihdam olarak geri dönecek."

Başkan Topbaş, Budapeşte Belediye Başkanı ile görüşmesinde, İSMEK eserlerinin Budapeşte'de sergilenmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını da sözlerine ekledi.
İBB

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

1. İstanbul Mimarlık Festivali

Mimarlar Yapılarını Gezdiriyor

4 - 8 Ekim 2004
09:30/13:30
Taşkışla otoparkından hareketle

Festival web sitesinden bilet alabilirsiniz. 

Century21'in katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz