reklam

24 Eylül 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Yeşil alanlar market oluyor

Bakırköy, Bahçelievler ve Zeytinburnu üçgeninde yaklaşık 650 bin kişi yaşıyor. Ancak bu bölgelerde çok sayıda hipermarket açıldı ya da açılmaya çalışılıyor. Hazine arazileri ve yeşil alanlar, imar hareketlerine kurban ediliyor.

O-2 (E-5) yolunun ve altyapının bu kadar yoğunluğu kaldırması mümkün değil; trafiğin daha da çıkmaz hale dönüşeceği gün gibi ortada. Ataköy’de Siyavuşpaşa Deresi’nin mecrası değiştirilerek yapılan 32 bin kişilik kapalı spor salonu da hizmete girince bölgenin halini bir düşünün... 1996’da Tayyip Erdoğan’ın danışmanı olan şimdiki Başkan Kadir Topbaş’ın, çok amaçlı bu salonun yerinin yanlış olduğunu, hatta yıkılmasını önerdiğini unutmamak gerek; depreme dayanıklı olup olmadığını, inşaat bittikten sonra İTÜ’nün nasıl ÇED raporu verdiğini de...

Ataköy’ün E5’den girişine yapılan yoncanın da trafik yoğunluğuna çare olamayacağı anlaşılıyor bugün... Hele bir de, siyasetçi (bir anlamda belediyeler)-bürokrat-işadamı üçgeçinin elbirliğiyle oluşturulan rant alanlarının durumunu özetleyelim:

Alışveriş Merkezleri
Bu üç ilçe sınırları içinde birbirlerine çok yakın olan açılmış ve açılacak alışveriş merkezleri şöyle sıralanabilir:

Açılmış olanlar; Galeria, Carousel, Fly Inn (ruhsata aykırı), Town Center (İncirli), Has Center (Bahçelievler), Olivium (Zeytinburnu) ve İTO’nun yaptırdığı EGS bloklarındaki Tepe Home.

İnşaatı sürenler; Bahçelievler CaurfourSA (Şirinevler-Ataköy kavşağı) Hazine arazisi üzerinde kuruluyor; bu izne karşılık Sabancı Grubu Bahçelievler’e kaymakamlık, belediye ve hastane binaları yapıyor.

Bakırköy’de Carousel’in karşısında Uzman İnşaat’ın Bakırköy Center adlı otel ve alışveriş merkezinin hafriyat çalışmaları başladı.

Yine İstanbul’un en büyük hipermarketi olacağı söylenen bir başka CaurfourSA’nın yapımı da, Osmaniye Çırpıcı Çayırı’nda (Bahçelievlerdekine yaklaşık 3 km.) temel atma aşamasına geldi.

Ataköy 6. Mahalle’de, bazı ‘Florya müteahhitler’in oluşturduğu konsorsiyum Fly Inn benzeri alışveriş merkezinin inşaatının zemin çalışmalarına başladı.

Döğme kardeşlere ait, E5 cepheli iki binadan otel olarak projelendirilmiş olanı, Kültür Üniversitesi kiralayarak kampuse dönüştürdü; diğer bina ise alışveriş merkezi olacak. (Her iki binada da Bakırköy Belediyesi, projeye aykırı eklenti ve bölümler olduğu için yapı tatil tutanağı tuttu; Encümen de imar yasasına aykırı olduğundan para cezası ve yıkım kararı verdi. Ayrıca, ‘kampusun’ arkasına isabet eden ve Ayamama Vadisi içinde bulunan 42 dönüm arazinin işgal edilmesine Valilik, Defterdarlık ve Milli Emlak müdahale etti, tel çizler yıkıldı.)

Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu arazinin içinde MNG Holding, 4 ve 5 yıldızlı iki otel, 3000 kişilik kongre sarayı ve dev bir alışveriş merkezinin yapımına ise dört ay önce başladı.

Bakırköy’de ayrıca yaklaşık 100 dükkanlık Gürçarşı ve Tınaztepe Çarşısı gibi alışveriş merkezlerinin bulunduğu düşünülürse, bölgenin altyapısı ruhsat verilen bu dev binalara yeterli olabilecek mi sorusu ortaya çıkıyor. Yeşil alanlar üzerinde bu kadar ciddi yatırımlar yapılırken hiç kimse İstanbul’un geleceğini düşünmüyor. Bakırköy’e hergün 1 milyon kişi girip-çıkıyor; bir yıl içinde bundan daha büyük yük binecek. Trafik yoğunluğunun nasıl bir çıkmaza dönüşeceği hesap edilmiyor.

Bu kadar çok market/hipermarketi besleyecek müşteri var mı?
Hürriyet - Yalçın Bayer

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

1. İstanbul Mimarlık Festivali

Kahve Altı Mimarlık

4 - 8 Ekim 2004
09:30/11:00
Armada Oteli

Festival web sitesinden bilet alabilirsiniz. 

Ariston'un katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz