reklam

27 Eylül 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Arkeolojik yerleşimler sanal alemde

Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi grubu, Türkiye’deki 3 bin 341 arkeolojik yerleşim alanı ile ilgili bilgileri internette bir veri tabanında sunmaya başladı.

Bağımsız arkeolog, bilgi işlem uzmanları ile yurt genelinde 11 yıldır çalışmalarını sürdüren TAY Projesi grubu, Türkiye haritası üzerinde oluşturulan bir veri tabanı aracılığıyla tarihi yerlere ışık tutuyor.

Eski Taş Çağı’nın başı ile İlk Tunç Çağı’nın sonuna kadar bulunan yerleşim alanlarını gösteren veri tabanında 11 bin 837 fotoğraf sergileniyor.

TAY Projesi Koordinatörü Oğuz Tanındı, Türkiye’deki arkeolojik envanterleri ortaya çıkarmak ve bunları ulusal ve uluslararası boyutta paylaşmak için böyle bir çalışma başlattıklarını kaydetti.

'Geldim, Gördüm, Tıkladım'
Tanındı, “Geldim, gördüm, tıkladım” adını verdikleri veri tabanını ‘duyarlı harita’ denilen Türkiye haritasının üzerine yerleştirdiklerini, merak edenlerin ‘tayproject.org/veritab.html’ adresinden bu veri tabanına ulaşabileceğini belirtti.
tayproject.org/veritab.html

Bu uygulamanın hem devlet kurumları hem de vatandaşlar için rehber konumunda olduğunu vurgulayan Tanındı, “Bu proje üzerinde 1998 yılından beri çalışıyoruz. Bu veri tabanın dünyada bir benzeri daha yok. İngiltere, İsrail gibi ülkelerde bu yönde hazırlanan veri tabanları bile bu kadar kapsamlı değil. Ayrıca, bunlara her isteyen vatandaş ulaşamıyor. Arkeolojik yerleşim birimlerini belirleyebilmek için 11 yıldır çalışıyoruz. Millattan önce 2 bin yılından İlk Tunç Çağı’nın sonuna kadar olan dönemden 3 bin 341 adet arkeolojik yerleşim alanını yayınlıyoruz. Bunlardan 2 bin 269’unda bizzat giderek çeşitli incelemelerde bulunduk” diye kaydetti.

Herkese Kolaylık
Tanındı, uygulamanın tarih meraklıları kadar resmi kuruluşları da ilgilendirdiğini vurguladı. Proje ile yerleşim alanlarının son durumları hakkında bilgi verileceğini anımsatan Tanındı, “Bu uygulama sayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, güvenlik güçleri kolay ve kısa sürede istenilen tarihi bilgiye kolayca ulaşabilecek. Araştırmalarımızı daha da geliştirerek, Klasik Çağlar, Urartu, Roma ve Bizans dönemine ait bilgileri de veri tabanına ekleyeceğiz. Daha da geliştireceğimiz uygulamayla tarihe meraklı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini Türkiye’ye çekeceğiz. Tarihi yerleri görmek isteyenler için rehber görevi yapacak bu veri tabanı sayesinde Anadolu topraklarındaki 4 bin yıllık tarihi gözler önüne seriyoruz” diye konuştu.
NTVMSNBC

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Matthias Sauerbruch
5 Ekim 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz