reklam

27 Eylül 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Karadeniz'e sadece raylı sistem

Türkiye'de son ayların en tartışmalı konusu hiç kuşkusuz hızlı tren. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara-Konya arasında hızlı tren seferlerinin konulması için çalışma yapılacağını söyledi. Ülkemizin coğrafi koşulları en zor ve geçit vermeyen bölgeleri Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri. Bu bölgeler içinde yer alan Doğu Anadolu Bölgesi'nde demiryolu ağı var. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ise yok. Oysa iş gücü ve yatırım yönünden sıkıntı çeken bölge Doğu Karadeniz. Tartışmalı Samsun-Sarp duble yolunun yapımı sürüyor. Söylendiği tarihte tamamlanırsa birkaç yıl içinde hizmete girecek. Bu yol, doğal dengeyi bozacak yanlışlıklarına rağmen tamamlandığında bölge ekonomisi ciddi şekilde hareketlenecektir. Bu hareketliliğin daha fazla getirisi için raylı sistemin bölgeye mutlaka gelmesi gerekir.

Nasıl mı olacak? Samsun ve Erzincan'dan demiryolu geçiyor. Samsun daha uzak mesafede olduğu için Erzincan hem daha mantıklı hem de daha ekonomik olacaktır. Erzincan'ın bir başka etkin yanı da GAP'ta yetiştirilen ürünlerin Kafkasya ve Rusya pazarına ulaşmasını kolaylaştıracak konumda bulunması. Sadece GAP'ta yetiştirilen ürünlerin Trabzon Limanı'na taşınmasıyla yapılacak olan yatırımın 5 yıl içerisinde karşılığının alınacağı ortada. Özellikle Trabzon Limanı bölge için çok önemli. Ancak bugüne kadar istenilen düzeyde kullanılamadı. Bunun yerine Gürcistan'ın Poti Limanı önemli konuma geldi. Oysa elimizdeki potansiyeli değerlendirip gerekli yatırımları yapsaydık bugün Poti değil Trabzon Limanı konuşuluyor olacaktı. Neyse biz dönelim yine tren yolumuza. Erzincan bağlantılı Trabzon-Rize-Hopa demiryolu ağıyla Rusya ve Kafkasya pazarları ayağımıza kadar gelecek. Bu ne demek biliyor musunuz? Sadece Karadeniz Bölgesi'nin değil ülke ekonomisinin büyük bir hızla büyümesi anlamına geliyor ki, bu en çok yatırımı yapacak olan iktidarın işine gelecektir.

Artık zaman kaybedecek zaman da değiliz. Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki potansiyelleri harekete geçiremeyenler bunun bedelini ağır şekilde ödediler. AK Parti Hükümeti'nin ülke gündeminde icraatları ve ekonomik başarılarla anılması isteniliyorsa o zaman Doğu Karadeniz Bölgesi unutulmamalı. Bu bölge her yönüyle ülke ekonomisinin de lokomotifi olacak potansiyele sahip. Rizeli olan Başbakan Erdoğan'ın sadece hızlı tren değil, raylı sistem projesini gündeme alıp değerlendirmesi gerekir diye düşünüyoruz.
Akşam - Mustafa Bayraktar

 

Eylül 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

1. İstanbul Mimarlık Festivali

Mimarlık Filmleri

4 - 8 Ekim 2004
17:00/18:00
Tarih Vakfı Tarihi Darphane Binaları

Festival web sitesinden bilet alabilirsiniz. 

Geberit'in katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz