reklam

08 Ekim 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Alman Mimar Matthias Sauerbruch'u Mimarlık Festivali'nde ARKIMEET'in Konuğu Oldu


Fotoğraf: Arkitera 

Bu yıl "Hafif ama Ağır" temasıyla ilki düzenlenen 1. İstanbul Mimarlık Festivali etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen ARKIMEET buluşmasının konuğu alman mimar Matthias Sauerbruch oldu. Buluşma, 5 Ekim 2004 Salı akşamı, Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından İstanbullu mimarların yaşamlarına yeni bir alışkanlık olarak kazandırılan Harbiye Askeri Müze'de gerçekleştirildi. 

Siemens "Ev Aletleri"nin ana sponsorluğunda gerçekleşen toplantıya mimarların ve mesleğin öğrencilerinin gösterdiği ilgi festivalin diğer tüm etkinlikleri gibi oldukça yoğundu.

Siemens'in marka sözcüsü ve satış direktörü Haluk Çelebioğlu'nun yaptığı açılış konuşmasının ardından saydam gösterisi eşliğinde sunumuna başlayan Matthias Sauerbruch öncelikli olarak Almanya'nın 20. yüzyıl kentleşme sürecine değindi. Berlin duvarının öncesinde ve sonrasında kentteki yapılaşmanın, yenilenmenin Rotterdam'dan farklı olarak sıfırdan olmadığına, kentin geçirdiği sosyal, politik ve kültürel yaşantının etkisiyle bugünkü durumuna gelmesinde sürecin ne kadar etkili olduğuna dikkat çekti.

Sauerbruch, oldukça yoğun çalışmalar neticesinde kazandıkları GSW kompleksi'nin inşaa edilmeye hak kazanması ve binanın kullanıma geçtikten sonra bürosunun faaliyetlerinin çok daha farklı ve etkin bir konuma taşındığını ifade etti. Almanya'da mimarlık yarışmalarının sistem olarak çok iyi işlendiğini açıklayan mimar bu durumdan duyduğu memnuniyeti -Türkiye'de henüz tam olarak oturuşmamış bu yarışma sisteminin eksikliğini hisseden mimarlardan oluşan- katılımcılarla paylaştı.

Matthias Sauerbruch, projelerin ilk oluşan fikirlerinden sonunda ortaya çıkan yapıya kadar geçen sürede, arazinin içinde bulunduğu coğrafyadan, bölgenin geçirdiği sosyo-kültürel zaman diliminden etkilenerek nasıl son şekline ulaştığını, deneyimli bir meslek adamı olduğu çok anlaşılırcasına açıkladı. Ekolojik mimarlığın binaya kazandırdığı, kazandıralabileceği faktörlerden yararlanarak tasarladıkları projeleri çok ayrıntılı sunumlar ve ifade teknikleri kullanarak aktaran mimar, bu yöndeki çalışmalarını her bir proje özelinde farklı yöntemler ve prensipler geliştirerek oluşturduklarını dile getirdi.

Ekolojik mimarlığın yanı sıra kamuya ait, mekanların tasarlanması sırasında ortaya çıkacak binanın, insanların kentle ilişkili olan yaşamlarında özel ve önemli bir konuma oturtulacağını belirten mimar, Sidney Opera Binası'nın tam da karşısı için projelendirdikleri çağdaş sanatlar müzesi özelinde söz konusu "kamusal" yapılaşmaların tasarımına ilişkin kararlarının verilmesi sırasında bu durumun oldukça ciddiye alınmasının gerekliliğinin altını çizdi.

Matthias Sauerbruch'un katılımcılarca çok faydalı ve ufuk açıcı olarak yorumlanan konuşması, kendisine yöneltilen soruların ardından, Siemens Marka Sözcüsü Haluk Çelebioğlu'nun -artık o da gelenek haline gelen- ARKIMEET plaketini takdim edilmesiyle sona erdi.

ARKIMEET buluşmaları 26 Ekim 2004 Salı günü Siemens "Ev Aletleri"nin sponsorluğunda Meksikalı mimar Enrique Norten'ın vereceği konferans ile devam edecek.

ARKIMEET toplantıları hakkında kapsamlı bilgiye www.arkimeet.com adresinden ulaşmak mümkün.

Enrique Norten Konferansı
Tarih: 26 Ekim 2004 Salı, Saat:19:00-21:00
Yer: Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu
Arkitera

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

1. İstanbul Mimarlık Festivali

Mimarlık Filmleri

4 - 8 Ekim 2004
17:00/18:00
Tarih Vakfı Tarihi Darphane Binaları

Festival web sitesinden bilet alabilirsiniz. 

Geberit'in katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz