reklam

20 Ekim 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Altyapı bile artık 'özel'

DSİ, kendi kaynaklarıyla ancak 25 yılda tamamlayabileceğini hesapladığı su ve kanalizasyon yapım işlerini özel sektöre devretmeye hazırlanıyor. Yap-işlet-devret modelinde, özel sektör aracılığıyla bulunacak kredilerin geri dönüşü yine kent halkının faturalarından karşılanacak.

Devletin altyapı yatırımlarına kaynak ayırmamasının faturasını yurttaş ödeyecek. Devlet Su İşleri (DSİ), su ve kanalizasyon yapım işlerini özel sektöre devretmeye hazırlanıyor. Bu çerçevede, yap-işlet-devret (YİD) modelinde, özel sektör aracılığıyla bulunacak kredilerin geri dönüşü yine kent halkının faturalarından karşılanacak.

Belediyelerde YİD modelinin uygulanması yönünde Dünya Bankası da baskı yapıyor. DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu , şehirlerdeki su ve kanalizasyon çalışmalarının bir kısmını özel sektöre yap-işlet-devret (YİD) modeliyle devretmek için hazırlık yaptıklarını açıkladı.

Yapılan çalışmalara göre, devredilen projelerin finansmanı da tüketicilerden atık su bedeli kapsamında alınacak.

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, su ve kanalizasyon yapım işlerinde yetki almak için bir yasa taslağı hazırladıklarını açıkladı. Taslakla, su-kanalizasyon işlerini özel sektöre yap-işlet-devret modeliyle devretmeyi istediklerini vurgulayan Eroğlu şunları söyledi:

''Avrupa ve Uzakdoğu'da altyapı hep özel sektör tarafından yapıldı. Başta yabancı sermaye olmak üzere bu çalışmalarla ciddi bir istihdam kapısı açılabilir. Böylelikle altyapı çalışmaları da kısa vadede sonuçlanabilir diye düşünüyoruz.''

'25 yılda tamamlarız'
Eroğlu, kendi finansmanlarının yeterli olmaması nedeniyle böyle bir yola başvurduklarını belirtirken ''Biz bu bütçe imkânlarıyla yapmaya kalksak 25 yılda tamamlayabiliriz. Ancak 2023 yılında, bütün şehirlerin ve su sanayinin talebini karşılama noktasında olacağız'' dedi.

Eroğlu'nun verdiği bilgiye göre, hazırlanan tek maddelik yasa taslağında; şehirlerin talep etmesi Bakanlar Kurulu'nun da onay vermesi durumunda su ve kanalizasyon çalışmalarının özel sektöre devredilmesi öngörülüyor. Böyle bir devir yapılması durumunda Hazine garantisi olmayacak ve özel sektöre devretmelerde 3996 sayılı Yap-İşlet-Devret Yasası esas alınacak.
Cumhuriyet - Hacer Boyacıoğlu

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz