reklam

21 Ekim 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Hasarlı heykel tamir atölyesi

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla Antalya Müzesi içinde heykel restorasyon laboratuvarı çalışmaları başlatıldı.

Antalya'nın Manavgat İlçesi'ne bağlı Side Beldesi'nde, Side Müzesi içerisinde Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu'nun onayıyla heykel restorasyon laboratuvarı kuruluyor. Side Müze Müdür Vekil Arif Küçükçoban, 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda ucuz inşaat demiri ve polyester bazlı yapıştırıcı kullanıldığını bunların da tarihi eserlerde deformasyon yarattığını söyledi.

Side Müzesi'nde sergilenen heykellerin 1960'lı yıllarda, ilk restorasyonlarında kullanılan demir çubukların paslanarak mermerler içerisinde hasara neden olması nedeniyle müze içerisine heykel restorasyon laboratuvarı açılması kararı alındı. Side Belediyesi ve Side Anıtları Bakım Onarım ve Restorasyon Komitesi'nin finanse ettiği laboratuvar, İstanbul'da bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı merkez laboratuvarı hariç, müze bünyesindeki ilk laboratuvar olma özelliğini taşıyor.

Heykelleri kurtaracağız
Side Müze Müdür Vekili Arif Küçükçoban, heykel restorasyon laboratuvarının iki aylık bir çalışmayla bitirilmesinin planlandığını söyledi. Bu laboratuvarın bölgedeki tüm kazı ve müzelere hitap edeceğinin altını çizen Küçükçoban, 'Bu konuda duyarlı her kişi ve kurumdan yardım kabul ediyoruz. Müzemizdeki bu laboratuvar ile Akdeniz Bölgesi'nin ortak sorunu olan heykellerdeki tahribatın önüne geçmeyi umuyoruz' dedi. Küçükçoban, Alman Heykeltıraş Karl Ulrich Dietmar Frieze'nin bu eserleri kurtarmak için gönüllü danışmanlık yaptığını da söyledi.

Küçükçoban,1960'lı yıllarda kısıtlı imkanlarla yapılan restorasyonlarında heykelleri kaideye, parçaları birbirine bağlamak için ucuz inşaat demiri, yapıştırıcı olarak da taş merdivenler için kullanılan malzemelerin kullanıldığını söyledi. Küçükçoban şöyle konuştu:

'Polyester bazlı yapıştırıcı aradan geçen süre ve sıcaklığın etkisiyle iyice sertleşmiş ve mermerden ayrılmış. Yine demirlerdeki pas dokusunun şişmesiyle bazı heykellerde çatlaklar ve kırıklar oluşmuş. Daha önce birleştirilmiş bazı heykellerin parçaları kendiliğinde düşmektedir. Bu durum ziyaretçiler açısından da tehlikeli olmaktadır. Side Müze Müdürlüğü bu tahribata engel olmak için Bakanlığımız onayıyla yeni bir restorasyon çalışması başlatmıştır.
Akşam - Kamil Atalay

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Enrique Norten
26 Ekim 2004 günü saat 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz