reklam

27 Ekim 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

DB ile İstanbul Belediyesi, depreme karşı 400 milyon Dolar'lık proje başlatıyor

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte,İstanbul'da olası bir depreme karşı korumaya yönelik yeni bir proje başlatmak üzere olduklarını belirterek, proje kapsamındaki mali yardımın 300-400 milyon dolara kadar çıkabileceğini kaydetti. Dünya Bankası tarafından düzenlenen "Deprem Tehlike Risk Yönetimi" semineri, İstanbul'da başladı.

Seminerle ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Vorkink, Türk hükümeti ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde, afet riskinin azaltılması ve afet yönetimi konusunda çalışmaları olduğunu ifade etti.

Vorkink, doğal afetler ortaya çıktığında, genelde ölümlerin yüzde 95'inin gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıktığına işaret ederek, "Türkiye nüfusunun üçte ikisi, 50 milyon kişi, fay hatları yakınında yaşadığından dolayı, böylesine bir riskle karşı karşıyadır" diye konuştu.

Türkiye'de 1999 depreminden sonra mantalitenin afet olmadan önce riskin en aza indirilmesi yönünde değiştiğini vurgulayan Vorkink, burada acil duruma yanıt yeteneğinin geliştirilmesi, kurumların bu konuda kapasitelerinin artırılması, mevzuatın doğru şekilde uygulanması, sigorta ve fon gibi yeni tekniklerin devreye sokulmasının önemine dikkat çekti.

"Proje kapsamındaki mali yardım 300-400 milyon dolara kadar çıkabilecek"
Andrew Vorkink, son 30 yılda fekalet olaylarının Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde 30 ile 70 milyar dolar hasara neden olduğuna dikkati çekti. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Vorkink, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Marmara depreminden sonra yeniden yapılanma için Türkiye'ye verilmiş önemli miktarda mali yardım bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bunu takip etmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, İstanbul'da olası depreme karşı korumaya yönelik yeni bir proje başlatmak üzereyiz. Bu çerçevede, binaların depreme karşı kuvvetlendirilmesi söz konusu. Binaların kuvvetlendirilmesi ya da önlem alınmasıyla ilgili Türkiye'de yapılabilecek her türlü yatırım Türkiye'ye kat kat geri dönüyor. Yeni Türk Lirası cinsinden konuşmak gerekirse yapılacak 1 liralık yardım 40 lira gibi bir kar getiriyor."

Vorkink, başka bir gazetecinin, proje kapsamında mali yardımın ne kadar olacağını sorması üzerine Vorkink, "300-400 milyon dolara kadar çıkabilecek" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan da konuyla ilgili olaray yaptığı değerlendirmede, sadece müteahhidi suçlayan yaklaşımların artık Türkiye'de geride kaldığını, deprem sonuçlarından herkesin sorumlu olduğunu, bu nedenle her tüzel ve gerçek kişinin görevini yerini getireceğini ifade etti. Erbakan, önemli olanın afet öncesi riskleri minimize etmek olduğuna dikkat çekerek, ülke olarak deprem öncesi çalışmalara önem verdiklerini kaydetti.
Dünya

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz