reklam

27 Ekim 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

"Türkiye'nin yüzde 95'i deprem riski altında"

Dünya Bankası, Türkiye'nin yüzde 95'inin deprem riski altında olduğunu belirterek yeniden yapılandırma çalışmalarının yavaş gittiğini konusunda uyardı.

Bu ay yayımlanan raporda, Türkiye'nin bir strateji belirlememiş olmasına ve olası depremde kaybın boyutlarına dikkat çekiliyor.

İstanbul'daki seminerde konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, İstanbul projesine başlanacağını ve birkaç ay içinde özellikle okul ve hastane binalarının güçlendirilmesi projesinin start alacağını söyledi.

'Deprem risk yönetimi semineri' İstanbul'da başladı

Dünya Bankası tarafından düzenlenen 'Deprem risk yönetimi semineri' İstanbul'da başladı. Deprem-toprak kayması ve sel başlığıyla doğal afetlerin masaya yatırıldığı seminere risk grubundaki ülkelerin temsilcileri katılıyor.

Fikirler, deneyimlerden yola çıkarak 'afet riskinin azaltılması' yönünde odaklanıyor. Türkiye de Marmara depreminde edindiği tecrübeyle seminerde.

Raporun, Türkiye sayfası eleştirilerle dolu

Dünya Bankası'na göre, Türkiye'deki çalışmalar yeterli değil. Kuruluşun, bu ay yayımladığı 'Önlenebilir kayıplar: Hayat kurtarmak ve nitelikli afet risk yönetimi' raporunun, Türkiye sayfası eleştirilerle dolu.

'Nüfusun yüzde 70'i deprem riski altında'

Ülke risk profiline göre, Türkiye'nin yüzde 95'i ve nüfusun yüzde 70'i deprem riski altında. Buna karşın, yeniden yapılandırma çalışmaları yavaş yavaş ilerliyor ve bir türlü tamamlanamıyor.

Ülke risk profiline düşülen notsa, dikkat çekici: 'Uluslararası toplum, olası bir depreme karşı Türkiye'nin stratejisinin olmadığını ve afete hazır olmadığı yönünde kanıya sahip"

Vorking: "Türkiye'nin üçte ikisi risk altında"

Vorking, "Türkiye'nin üçte ikisi, yani 50 milyon insan, fay hattında yaşadığından dolayı risk var. Gelişmemiş ülkelerde depreme bağlı ölüm oranı, gelişmiş ülkelere oranla çok yüksek. Doğal afetlerin önlenemeyeceğini hepimiz biliyoruz ama ölüm-yaralanma ve hasar oranını aza indirgemek mümkün. Bunun için de, daha iyi bir koordinasyon, daha iyi bir kapasite kullanımı, dayanıklı binaların yapımı ve yasaların uygulanması gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin risk profilini ortaya koyan Dünya Bankası raporunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ayrı bir yer veriliyor. Uluslararası uygulamalara uygun nitelikte hazırlanan deprem master planının, afet riskini azaltacağı belirtiliyor.

Seminer kapsamında alana da inilecek ve Zeytinburnu'nda incelemeler yapılacak. Risk önleme faaliyetleri ele alınacak.
CNN Türk - Başak Çubukçu

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz