reklam

28 Ekim 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Sabah yıkılan evleri akşam yine yaptılar

Pendik Ertuğrul Gazi Mahallesi'nde dün yıkılan kaçak 14 konutun sahibi imece usulüyle evleri yeniden inşa etmeye başladı. Yıkım sırasında güvenlik güçleriyle yurttaşlar arasında çatışmalar yaşandı. Olaylarda 29 polis hafif yaralanırken 4 kişi gözaltına alındı.

Pendik Ertuğrul Gazi Mahallesi'nde (Aydos Mevkii) ilköğretim okulu için ayrılan araziye yapılan 14 kaçak konutun yıkımı tamamlandı. Yıkım sırasında meydana gelen olaylarda çok sayıda polis yaralandı, saldırıya uğrayan gazeteciler ise olay yerini güvenlik güçlerine ait araçlarla terk etti. Evleri yıkılan aileler, harç yapma, duvar örme, malzeme taşıma gibi görevleri aralarında imece usulü bölüşerek evleri yeniden inşa etmeye başladı. İlk olarak Salih Gülbahar 'ın eşi ve 3 çocuğuyla yaşadığı gecekonduyu yeniden yapmaya başlayan mahalle sakinleri, bu evden sonra yıkılan diğer evleri de inşa edeceklerini söylediler.

Pendik'te 4 aydır süren yıkım gerginliği dün küçük çapta çatışmaya dönüştü. Yıkım sırasında taş, tuğla, molotof kokteyli, biber gazı ve göz yaşartıcı bombalar kullanıldı. Ercan Görür İlköğretim Okulu'na ek bina inşası amacıyla ayrılan 4 bin 290 metrekarelik alanda bulunan 14 gecekondunun yıkımı, İstanbul Valiliği, Pendik Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talebi üzerine gerçekleştirildi.

Çok sayıda Çevik Kuvvet polisi ile bölgeye giren yıkım ekipleri ile gecekondu sahipleri ve bazı mahalleli arasında arbede yaşandı. İş makineleriyle yıkım sürerken bazı kişiler Ertuğrul Gazi Caddesi ve yıkım alanı çevresindeki sokaklara barikat kurarak yıkımı engellemeye çalıştı. Ancak bu barikatlar panzerlerle yıkıldı. Bu sırada bazı evlerin araları ve çatılarından polis ile araçlara taş, tuğla gibi cisimler atıldı. Polis biber gazı ve sis bombası atarak saldırganları uzaklaştırmaya çalışırken bazı güvenlik görevlileri ile gazeteciler atılan taş ve diğer sert cisimlerle yaralandı.

Kanal 7 muhabiri ve kameramanı ise saldırganlarca tartaklandı. Yaklaşık 2 saat süren yıkımın tamamlanması üzerine Çevik Kuvvet ve diğer ekipler, araçlarıyla bölgeden ayrıldılar. Olaylar sırasında 4 kişi gözaltına alındı.

Aydos Mevkii'ndeki yıkımı engellemek için geçen temmuz ayının başında lastik ve çöp konteynerlerinden barikatlar kurulmuştu. Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya , yıkım kararının belediye tarafından değil Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alındığını ifade ederek şunları söylemişti:

''Yıkım kararının ardından yurttaşların evlerinden çıkarılmaları söz konusu olunca biz üzerimize düşeni yaparak evi yıkılacak olanlara arsa tahsis ettik ve imar izni çıkardık.''
Cumhuriyet

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz