reklam

28 Ekim 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Eski başkanlardan kavşaklara ince not

Eski Başkanlar haftasonu Başbakan Erdoğan tarafından temelleri atılan kavşakların Antalya trafiğine tek başına çözüm getiremeyeceği görüşünde.

Antalya Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Hasan Subaşı ile Bekir Kumbul, hafta sonu Başbakan Erdoğan tarafından temelleri atılan 4 köprülü kavşağın, trafik sorununa tek başına çözüm getiremeyeceğini savundu. Antalya'da 1999 seçimlerine kadar iki dönem büyükşehir belediye başkanlığı yapan DYP'li Hasan Subaşı, Güllük, Adnan Menderes, Mevlana ve Meydan'daki kavşak projeleri ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Bu tür yatırımların kent için yararlı olacağını belirten Subaşı, 15 trilyon liralık bir harcama ile 120 günde tamamlanması planlanan 4 kavşağın trafik sorununa tek başına çözüm getirmeyeceğini savundu. Subaşı, trafiği rahatlatabilmek için kavşak düzenlemelerinin yanısıra, otopark sorununa da ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

15 trilyon abartılmamalı
Kente araç girişini özendirici politikalardan kaçınılması gerektiğini kaydeden Subaşı, 'Şu anda birçok caddede devam eden tek yön uygulamasını biz bu nedenle başlatmıştık. Tek yön uygulamasıyla yol uzadığı için şehir içinde araç kullanımında biraz azalmayı sağlamıştık. Şehre giren araç sayısını azaltabilmenin bir diğer yolu da kamu binalarının şehir dışına alınmasıdır.' diye konuştu.

4 kavşak için yapılacak 15 trilyon liralık harcamanın abartılmaması gerektiğini ifade eden Subaşı, 'Bu yatırımı Antalya'ya çok görmemek gerekir. Bugünkü idarecilerin 'şu kadar dönemde şu kadar yatırım yapıyoruz' şeklinde açıklamalar yapmasına da gerek yok. Bir yatırımda kaynak temin edebilmenin zor olduğunu sanmıyorum. Nitekim bizim dönemimizde de 300-400 milyon dolarlık yatırım yapıldı' ifadelerini kullandı.

Kumbul: Uzmanlar konuşmalı
Eski Başkan Bekir Kumbul ise temeli atılan kavşaklarla ilgili konuşma yetkisinin kendisinde değil, uzmanlarda olduğunu açıkladı. Kumbul, 'Kenti idare edenler, bir düşünceyi ortaya atar. Konunun uzmanları bu düşüncenin nasıl gerçekleştirileceğini tartışır. Sonra da en doğru yaklaşımı bulurlar. Bu nedenle bu tür yatırımlarla ilgili 'doğrudur, eğridir' diye bir görüş bildirmem doğru olmaz' değerlendirmesini yaptı.

Mimarlar tereddütlü
Antalya Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın, kavşak düzenlemelerine ilişkin tereddütleri bulunduğunu söyledi. Bu konuda net birşeyler söyleyebilmek için projeyi görmeleri gerektiğinin altını çizen Osman Aydın, 'Büyükşehir'den projeyi talep ettik. Ancak şu ana kadar bir yanıt alamadık. Sadece maketleri gösterdiler. Maketler meseleyi çözmüyor. Doğruları konuşabilmek için projeyi incelememiz lazım. Belediye, bu düzenlemeleri 'Ulaşım Mastır Planı'na uygun yaptık' diyebilmeli. Kavşak düzenlemeleri plana uygun değilse sorunların çözümüne katkıda bulunmaz, yok eğer uygun ise yararlı olacaktır' şeklinde konuştu.

İşte o kavşaklar
Eski otogar ile Nokta Oteli arasındaki kavşak: 85 metre kapalı, 400 metre tünel geçişli inşa edilecek.3.5 trilyon liralık bir harcama ile 120 günde tamamlanacak.

Burhanettin Onat (Meydan) Kavşağı: 92 metre kapalı, 390 metre tünel geçişli inşa edilecek. 3 trilyon 768 milyar liraya ihale edilen kavşak 120 günde tamamlanacak.

Güllük Kavşağı: 80 metre kapalı, 322 metre tünel geçişli olacak. 3 trilyon 120 milyar liraya ihale edilen kavşak 120 gün içinde hizmete girecek Mevlana Kavşağı: 147 metre kapalı, 580 metre tünel geçişli inşa edilecek. 5 trilyon 563 trilyon liraya ihale edilen kavşak 150 günde hizmete girecek. Ancak yüklenici firma bu kavşağı diğerleri ile aynı tarihte tamamlayacağını açıkladı.
Akşam - Mustafa Kozak

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz