reklam

28 Ekim 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Zeyrek Evleri Projesi’nde ilk onarım

Ulusal Ahşap Birliği’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO, İstanbul Valiliği, Büyükşehir ve Fatih Belediyeleri’nin desteğiyle yürüttüğü ‘Zeyrek Evleri Projesi’ çerçevesinde, ilk evin onarımına başlandı.

Zeyrekhane’de düzenlenen toplantıda Konuya ilişkin olarak basın konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ahşap evlerin İstanbul’un kimliği olduğunu vurgulayarak, “Ben şanslıyım. Ahşap bir evde büyüdüm” dedi.

Topbaş, kentte yaşanan büyük yangınların ardından sayısı çok azalan ahşap evlerin birer kültürel miras olduğunu ve bu mirasın korunmasına katkıda bulunmak gerektiğini belirterek, “Merkezi yönetimden, yerel yönetimlerin hem depremle ilgili güçlendirme, hem de kültürel mirasın korunması konusunda kredi verebilmesini, bu konuda düzenleme yapılmasını talep ettim. Kültürel mirası yaşatmaya malikin gücü yetmiyorsa, katkıda bulunmamız lazım” diye konuştu.

İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da, “tarihi değerlerin her gün yok olup gittiğini” kaydederek, “Yabancılar bizden daha çok bilincinde ve bizi zorluyorlar” dedi.

Kültür varlıklarının onarımı ve restorasyonunu teşvik için vergi indirimleri olduğunu hatırlatan Taşbaşı, İstanbul Valiliği’nin de Zeyrek’te 10 evin onarımını gerçekleştireceğini, tek şartlarının bu evlerin 5 yıl süreyle satılmaması olduğunu söyledi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de, Zeyrek’te 150 tescilli bina bulunduğunu anlatarak, bunların 11’inin onarımı için evlerin sahipleriyle konuşup izinlerin alındığını bildirdi.

'Tarihe Sağlam Bir Çatı'
Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Prof. Dr. Nurgün Erdin de, ‘Tarihe Sağlam Bir Çatı’ projesi çerçevesindeki “Zeyrek Evleri Projesi”nin, bugün Siemens’in sponsorluğuyla gerçekleşmeye başlayacağını belirtti.

Siemens Ev Aletleri Satış Direktörü Haluk Çelebioğlu da, Zeyrek evlerinin korunmaya muhtaç olduğuna işaret ederek, evin restorasyonunun yaklaşık 2 ay süreceğini söyledi.

Basın toplantısına katılacağı bildirilen Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise mesaj göndererek, “acil bir işi çıktığı için gelemediğini, projeyi her zaman destekleyeceğini” kaydetti.

Toplantının ardından, onarımı Siemens tarafından gerçekleştirilecek Fazilet Sokak 14 numaralı eve gelen Topbaş ve beraberindekiler, evin dış cephesine ‘Tarihe Sağlam Çatı’ tabelasını çaktı.
NTVMSNBC

 

Ekim 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz