reklam

02 Kasım 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Dicle Nehri'nde balıklar tehdit altında

Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Ünlü, “Dicle Nehri'nde yaşayan birçok balık türünün geleceği tehdit altında” dedi. Prof. Dr. Ünlü, Dicle Nehri'nin bulunduğu bölgede son 20-30 yıl içinde barajların oluşumu ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak artmasının, birçok değişikliği beraberinde getirdiğini bildirdi.

Tarımsal faaliyetlerin Dicle Nehri'nde çok ciddi problemlere yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Ünlü, şunları söyledi:

“Barajların oluşumu, olumlu ve olumsuz olarak değerlendirilebilir. Olumlu gelişmelerin başında bazı balık türleri baraj ve göl ortamlarında daha çok gelişmektedir. Olumsuz olarak da balık göçleri engellenmekte, nehrin alt ve üst havzaları arasında üremek üzere göç eden balıkların göç eylemleri önemli ölçüde engellenmektedir.

Bu açıdan bir değişim meydan gelmektedir. Dicle Nehri'nde kum ocakları faaliyetleri çok yoğun ve düzensiz olarak yapılmaktadır. Bunların faaliyetlerinin önemli ölçüde kısıtlanması gerekir.”

Prof. Dr. Ünlü, birçok balığın kumluk alanda ürediğini belirterek, bu ocakların balık türlerinin üreme alanlarını tahrip ettiğini, en önemli olumsuzluklardan birinin de tarımsal faaliyet olduğunu bildirdi.

Özellikle pamuk tarımının nehri büyük ölçüde etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nehire paralel değil de yapılan dik sulama neticesi çok önemli ölçüde toprak ve çamur nehire akmaktadır. Bu da balıkların üreme alanlarını yok etmektedir. Eskiden nehirde çok rahatlıkla yüzülürken, şimdi nehrin yanına yaklaşamıyorsunuz.

Nehrin üzerinde değişimler olarak ifade ettiğimiz sorunlar, özellikle balıklar üzerinde etkili olmakta. Örneğin Dicle Nehri'nde 40'tan fazla balık türü yaşamakta ve bu türlerin 20'den fazlası sadece burada yaşar. Nehirden meydana gelecek değişikler, bu balık türlerin neslinin yok olmasıyla karşı karşıya gelmesine yol açacak. Bu türlerin mutlak surette korunması ve hayatlarını tehlikeye sokan sorunların çözülmesi gerekir.”

Prof. Dr. Ünlü, geçmiş yıllarda görülen bazı balık türlerini artık sıklıkla göremedikleri, bunların belli bölgelere çekilmiş olabileceğini belirterek, gelecekte birçok balık türüne rastlanmasının zorlaşacağını savundu.

Özellikle gelecekte yapılması düşünülen barajlarda, göçlerin engellenmemesi için balık geçitlerinin kurulmasını öneren Prof. Dr. Ünlü, tarımsal faaliyetlerin biraz daha bilinçli yapılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ünlü, daha modern sulama sistemleri ile sulama yapılması ve kum ocakları faaliyetlerinin daha denetimli yapılmasında yarar olduğunu kaydetti.
Hürriyet

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz