reklam

02 Kasım 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul içi göç başladı

17 Ağustos 1999 Marmara depremi İstanbul'un emlak haritasını da değiştirdi. Kentin Avrupa yakasının sahil şeridinde yoğunlaşan yerleşimler depremden sonra kuzeye doğru kaymaya başladı. Deprem uzmanlarınca zeminin sağlam olduğu açıklanan Sarıyer, Zekeriyaköy, Ömerli, Çekmeköy, Beykoz'daki arsaların değeri hızla arttı.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş , depremden sonra kentin gelişim bölgelerinin değişmeye başladığını belirterek Bakırköy-Zeytinburnu-Silivri güzergâhının yerine Kemerburgaz-Zekariyaköy-Çekmeköy-Beykoz'un tercih edildiğini söyledi.

Depremden hemen sonra uzmanların açıklamalarının da etkisiyle büyük inşaat firmalarının İstanbul'un kuzeyinde büyük araziler satın aldığını anlatan Ateş, özellikle Çekmeköy'ün ilgi odağı haline geldiğini dile getirdi. Bugüne dek inşaat firmalarının orta ve üst gelir seviyesine hitap eden binalar yaptığını ifade eden Ateş, 2005 yılında alt gelir grubuna yönelik projelerin de başlayacağını duyurdu. Ateş, bu yapıların ipoteğe dayalı uzun vadeli olarak satışa sunulacağını anlatarak ''İnşaat firmaları orta ve üst gelir grubuna yönelik çok sayıda ev yaptı, artık onlar satılmıyor. Şimdi alt gelir grubunu kira öder gibi ev sahibi yapacak yeni projeler geliyor'' diye konuştu.

Zekeriyaköy canlandı
Ulusal Emlakçılar Derneği Y önetim Kurulu Başkanı Reha Medin , depremden sonra insanların yaşadıkları konuta, bulundukları çevreye bakış açılarında ciddi değişiklikler olduğuna dikkat çekerek Sarıyer, Zekeriyaköy, Nişantaşı, Şişli, Ümraniye, Beykoz, Şile ve Ömerli gibi zemini sağlam bölgelerin tercih edildiğini ifade etti.

Depremden sonra zemini sağlam olarak gösterilen bu bölgelerdeki arsa talebinin ve buna bağlı grup inşaat projelerinin arttığını anlatan Medin, ''Sarıyer'in sağlam zemini Zekeriyaköy ve çevresindeki köyleri de canlandırdı. Avrupa yakasındaki bu hareketlilik, Anadolu yakasında Beykoz ve köyleri Riva, Şile, Ömerli'de de aynı etkiyi yaptı'' dedi.

Emlak haritası değişti
Medin, depremden hemen sonra Avcılar ve çevresinden, Esenkent, Zeytinburnu, Fındıkzade, Rami ve Bahçelievler'e doğru yönelim başladığını belirterek üst gelir grubunun yaşadığı Yeşilyurt, Yeşilköy, Florya'dan Bahçeşehir'e ve dubleks villaların yoğun olduğu Sarıyer, Zekeriyaköy'e doğru kayış yaşandığını söyledi.

Medin, Anadolu yakasında sahile yakın yerlerden Kurtköy, Yakacık, Beykoz, Şile, Ümraniye ve Ömerli'nin tercih edildiğini ifade etti.

Medin, ''Sarıyer ve Zekeriyaköy'de 250-500 bin dolar arasında seyreden villa fiyatları bugün 350-600 bin dolara alıcı buluyor. Depremden önce metrekaresi 80-130 dolar olan arsa fiyatları ise 130-200 dolara kadar çıkmış durumda" diye konuştu.
Cumhuriyet - Özlem Güvemli

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz