reklam

02 Kasım 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Sahne İstanbul'da tasarlanacak

Uluslararası sahne tasarımcıları, teknisyenleri ve tiyatro mimarları örgütü 'OISTAT' dünyadaki tüm ilgili meslek örgütlerinin çatı örgütüdür. 1968 yılında 8 Avrupa ülkesinin meslek örgütlerinin birleşmesiyle kurulan OISTAT, şu anda dünyanın beş kıtasından 32 ülkenin meslek örgütlerinden 12 bin üyesiyle çalışmalarını sürdürmektedir.

Organisation Internationale des Scenographes, Techniciens et Architectes de Theatre/International Organisation of Scenographers, Theatre Techniciens and Architects (OISTAT) (Uluslararası Sahne Tasarımcıları, Teknisyenleri ve Tiyatro Mimarları Örgütü) komisyonu her yıl farklı bir üye ülkede toplanıyor ve bir önceki yıl içinde yapmış oldukları çalışmaları değerlendirip bir sonraki yıl yapacakları çalışmalar için kararlar alıyor. Ayrıca o ülke profesyonelleri ile bir araya gelecekleri çeşitli toplantı ve etkinliklere katılıyorlar.

Bu yılki eğitim komisyonu toplantısı OISTAT Türkiye Merkezi-Sahne Tasarımcıları Derneği'nin girişimi üzerine örgütün en genç üyesi olan Türkiye'ye alındı. Bu nedenle Türkiye'ye gelecek eğitimcilerin hemen hepsi sahne, kostüm ve ışık tasarımı alanlarında ülkelerinin önemli profesyonelleri.

İstanbul 2004 toplantısına toplam 17 ülkeden 25 delege katılıyor. Bu ülkeler şunlar:

ABD, Almanya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Filipinler, Hollanda, İsrail, Japonya, Kore, Macaristan, Mısır, Sırbistan-Karadağ, Makedonya, Tayvan, İsveç.

Sahne Tasarımcıları Derneği
2003 yılı Mayıs ayında tiyatro, opera, bale, film ve televizyon için tasarım yapan bir öbek sanatçı kendi meslek örgütünü kurdu: Sahne Tasarımcıları Derneği (STD).

Meslek çalışanlarının yanı sıra yükseköğretim kurumlarının 'sahne tasarımı' bölümleri mezunlarının katılımına da açık olan ''Sahne Tasarımcıları Derneği'' bu alanda ülkemizdeki ilk ve tek örgüttür. Derneğin kurucuları arasında; TRT İstanbul Televizyonu'ndan Evcimen Perçin (kurucu başkan) ile Aslı Nur Yağız , İDOB'dan Yücel Tanyeri ve Serdar Başbuğ ile İDOB Başdekoratörü Osman Şengezer , ADT'den Güven Öktem , MSÜ'den Doç. Refika Tarcan ve İBŞT Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer yer almakta.

'OISTAT' ın Uluslararası Sahne Tasarımcıları Örgütü'nün Türkiye merkezi olan STD'nin temel amacı, üyeleri arasında mesleki iletişim ve dayanışmayı sağlamak, bilgi ve düşünce alışverişini kolaylaştırmak, yeni ürün ve çalışmaların tanıtımı ve paylaşımını gerçekleştirmek; bunların yanı sıra uluslararası meslek örgütlerine üye olup uluslararası etkinliklere katılarak üyeleriyle tüm dünyadaki meslektaşları arasında bir köprü oluşturmaktır.

Merkezi Amsterdam'da
Uluslararası sahne tasarımcıları, teknisyenleri ve tiyatro mimarları örgütü 'OISTAT' dünyadaki tüm ilgili meslek örgütlerinin çatı örgütüdür. 1968 yılında 8 Avrupa ülkesinin meslek örgütlerinin birleşmesiyle Alman teknik yönetmen ve sahne tasarımcısı Prof. Walter Unruh başkanlığında kuruldu. Kuruluşundan 1990'a kadar Prag'da bulunan OISTAT merkezi bugün Amsterdam'da.

Kuruluş amaçlarından biri Avrupa'daki sahne tasarımcıları ve tiyatro teknisyenleri arasındaki mesleki alışverişi ve kişisel ilişkileri kolaylaştırmaktı. O günden beri sürekli büyüyen OISTAT, özellikle Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra dünyanın beş kıtasından pek çok yeni üyenin katılımıyla dünya tiyatro ve sahne tasarımcılarının en önemli uluslararası birliği haline geldi. Şu anda dünyanın beş kıtasından 32 ülkenin meslek örgütlerinden 12 bin üyesi olan OISTAT, çalışmalarını UNESCO'nun desteğinde sürdürmektedir. Etkin olarak çalışan Eğitim, Teknoloji, Sahne Tasarımı, Tarih ve Teori, Basın Yayın ve Tiyatro Mimarlığı komisyonlarının çalışmaları örgütün web sayfasında (www.oistat.org) düzenli olarak yayımlanmaktadır.

5 Kasım Cuma günü başlayacak İstanbul Sahne Tasarım Günleri, uluslararası bir bilimsel platform oluşturacak. Aynı gün MSÜ Oditoryumu'nda MSÜ'den Prof. Dr. Bengi Bugay , DEÜ'den Doç. Ayşegül Oray Özer , Kore Sangmyung Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hye Suk Chang , Galler Krallık Müzik ve Drama Okulu'ndan Sean Crowley ve Sofya Ulusal Sanat Akademisi'nden Prof. Dr. Marina Raytchinova, ''Türkiye'de ve Dünyada Sahne Tasarımı Eğitimi'' konusunda tartışacaklar.

Panel ve sergi
TRT Tepebaşı Stüdyosu'nda 6 Kasım Cumartesi 09.30'da yapılacak ''Türkiye'de ve Dünyada Işık Tasarımı ve Işık Tasarımı Eğitimi'' başlıklı panelin konuşmacıları TRT'den Hayrettin Demir , MSÜ'den Kemal Yiğitcan , DEÜ'den Abdullah Uyan , ABD Stanford Üniversitesi'nden Prof. Michael Ramsaur , Hollanda'dan ışık tasarımcısı Henk van der Geest ve Taipei Ulusal Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Lee Zen Chang .

5-12 Kasım günleri arasında Lütfi Kırdar Sergi Salonu'nda açılacak sergide ülkemizden elliyi aşkın sahne ve kostüm tasarımcısının yapıtları yer alacak.

Ülkemiz ve dünya tasarımcıları için yeni pencereler açacak bu buluşmayı gerçek kılan SDT Başkanı Sayın Evcimen Perçin ve tüm SDT üyelerini, bu önemli etkinliği destekleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı, OISTAT Genel Merkezi'ni, TRT Genel Müdürlüğü'nü, Mimar Sinan ve Dokuz Eylül üniversitelerini ve tüm sponsorları kutlamak gerekir. Sahne tasarımcılarının ardından, dilerim ki dansçılar, tiyatrocular, operacılar da dünyayı İstanbul'a, Türkiye'ye taşırlar.
Cumhuriyet - Emre Erdem

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Sektörde yoğun olarak kullanılan Autocad ile ilgili tüm konular, sorular, yardım talepleri Autocad forumunda.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz