reklam

03 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Haliç'e oksijen takviyesi

Fil Köprüsü mevkisinde kurulan bir tesisle, Haliç'in suyu havalandırılarak, oksijen veriliyor. Benzer bir işlem 1998'de Sünnet Köprüsü civarında yapılmıştı. 

Son yıllarda yine kirlenen ve toplu balık ölümleri yaşanan Haliç'e, oksijen takviyesi yapılıyor. Özel bir motorla suya hava basılıyor. Çalışma, oksijen normal seviyeye gelene kadar sürecek.

Yaklaşık 2 katrilyon liralık bir çalışmayla temizlenerek eski günlerine dönen, ancak bu yıl kirlilik nedeniyle toplu balık ölümlerinin yaşandığı Haliç'te, canlı hayat tehlikeye girince oksijen takviyesine başlandı. Suyu havalandırma çalışmaları, Haliç'teki oksijen seviyesi normale dönene kadar sürecek.

Tamamen bir bataklık haline gelmek üzereyken, yaklaşık 20 yıl süren bir projeyle hayata dönen Haliç, derelerle taşınan evsel ve sanayi atıkların yanı sıra, şiddetli yağışlar sırasında kolektörlerdeki atık suların pompalanmasıyla son iki yılda yoğun kirlik yaşadı.

Çamuru da temizleniyor
Oksijen yetersizliği nedeniyle balık ölümleri görülen Haliç'te kirlenme tehlikeli boyutlara ulaşınca, temmuz ayında çamur taraması başlatıldı, ancak bu da yeterli olmadı. Yılbaşına kadar sürecek taramayla 250 bin metreküp çamur çıkarılacak olan Haliç'te, canlı hayatı koruyabilmek için oksijen takviyesine başlandı. Takviyenin amacı, oksijen seviyesini normal haline getirebilmek.
Benzer çalışmayı Haliç'i temizleme çalışmalarının ilk yıllarında yaptıklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atölyeler Müdürü Safa Şahbatoğlu, oksijen seviyesini yükseltmek için Fil Köprüsü mevkisinde havalandırma aracı kurduklarını söyledi.

Şahbatoğlu, "Sudaki oksijen seviyesini yükseltmek için 1998'de benzer çalışmayı Sünnet Köprüsü civarında yapmıştık. Bu yıl kaçak atık girişleri ve şiddetli yağışlarla kirlilik yaşayan Haliç'te, bu defa Fil Köprüsü mevkisinde havalandırma çalışmasına başladık. Suya oksijen takviyesi yapılıyor. Oksijen seviyesi yeterli düzeye çekilene kadar çalışma sürecek" dedi.

Dalışla incelenecek
Haliç çevresindeki atık su toplama kanalı olan kolektörler, yağmur sularının taşıdığı çamurla tıkandığı için çalışmıyor. Savaklardan taşan atık sular ve erozyonla taşınan milin aktığı Haliç'te çamur birikintisi oluşuyor ve su derinliği azalıyor. Derelerin getirdiği kaçak atıklar da kirliliği artırıyor.

Son yapılan ölçümlerde Valide Sultan Köprüsü'nün bulunduğu mevkide, köprü dubalarıyla deniz dibindeki mesafenin 15-20 santime kadar düştüğü tespit edilmişti.

Haliç projesinde yer alan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Doç. Dr. Erdoğan Okuş, "Haliç'te yıllardır süren düzelme son dönemde durmuş, hatta geriye gitmişti. Şu anda kötüye gidiş durdu, ancak olumlu bir şeyler söylemek için henüz çok erken. Yakında dalış yaparak Haliç'teki canlı hayatın son durumunu inceleyeceğiz" diye konuştu.
Radikal - Selim Efe Erdem

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz