reklam

03 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Daniel Libeskind Yeni Kitabında Geçmişini ve Geleceğini Anlatıyor

Daniel Libeskind’in Ground Zero’nun master planını aldığının açıklanmasının üzerinden neredeyse iki yıl geçti. New York otoritelerinin şehrin geleceğini müşterisini Papa ve Florentine Prensiymiş gibi tasarımlarında felsefeyi savuran bir mimara emanet etmesi müthiş bir arkaik idealizm olarak yorumlanmıştı.

Libeskind’in ilk tasarımında “Hero’s Walk” adı verilen, şehrin grid sistemini altüst eden eğrisel bir formda, büyük dairesel bir yaydan oluşan yükseltilmiş bir yürüyüş alanı ön planda bulunmaktaydı. İlk revizyonda ortadan kaldırılan bu tasarım, 11 Eylül de yaşanan olaylara karşı New Yorklular’ın birlik ve beraberliğini simgelemekteydi. Bu aynı zamanda çağdaş dünyanın global barbarlığa karşı dayanışmasını ve kentsel bütünlüğün yeniden yapılandırılmasını temsil etmekteydi. Böylelikle Libeskind’e göre mekan sadece orada var olan bir yer olmaktan ve para kazandırmaktan öte de bir anlam ifade edebilmeydi.

“Breaking Ground” isimli kitap, mimarın yaşam öyküsünde titreten bir idealizm hakimdi ancak bu herhangi bir çekiciliği olmayan acılar ve yaralarla birlikte koruyucu forma karışmıştır. Libeskind “İyi bir yapı, edebiyat, şiir ya da müzik gibi insan ruhunun hikayesini anlatabilir.” diyor.

Libeskind yıllardır yaşadıklarını konu alan hikayeleri anlatıyor. Genç bir mimarken Richard Meier’in ekibine katılması ve hemen sonrasında ofis çalışanlarını ortamdaki baskıcı emir sisteminden kurtarması, Peter Eisenman’ın onu işe aldıktan sonra eline bir süpürge verip temizlik yapmasını istemesine kadar birçok hikayesini anlatırken en ağır eleştirilerini de WTC yerine inşa edilecek yapının tasarımı için açılan yarışmayı kazandıktan sonra “Freedom Tower”ın inşası için birlikte çalışmaya zorlandığı SOM (Skidmore Owings and Merrill) mimarlık şirketinin başında yer alan David Childs için yapıyor.

Aynı Libeskind’ın yapıları gibi kitapta bahsedilen hayatı da tarihi süreç içerisinde zigzaglar çiziyor. Ailesinin geçmişini, kendi anne babasının Polonya’dan başlayan ve Bronx’ta son bulan yolculuğu takip ediyor. Libeskind, savaş ve ölüm temalı yapıları ile ailesinin yaşadığı korkunç deneyimleri telafi etmek istermişçesine kitaptaki anlatımında tarihte zaman zaman duraksamalar yaparak meslek hayatındaki yıllara atlamalar yapıyor.

Libeskind, bu geçmişi nedeniyle çalışmasını herhangi diğer bir meslek gibi düşünmesini imkansız hale getirdiğini öne sürerken, kitapta “Mimarlık hayal ettiğimiz geçmişin asılsız olmadığını kanıtlayan ebedi tanıktır.” diye belirtiyor.

Bu kitap çeşitli iddialar ve küçük şikayetler arasında Lower Manhattan için hazırladığı Master Plan’ının kaderini yansıtıyor. Libeskind hala planının esnek ve özünde eksiksiz olduğunda ısrar etse bile açıkça bu doğru değildir. Projede estetik tutarlılıktan ve dışavurumcu etkiden mahrum bırakıldığını itiraf etmek için çok çaba harcamış olabilir ancak Libeskind’in kabul edilenlere itirazı anlattığının inanılırlığı için olumlu olmuyor.

Mimari fikirlerini sözle ifade edebilmekteki yeteneğiyle ün kazanan Libeskind, zaman zaman kendi kendini kandırarak bir yanılgı içine yönlendiriyor. İsviçre’nin Bern şehri yakınlarındaki alışveriş merkezi için hazırladığı konseptin Marx Kardeşler’in tuttuğu büyük mağazayı sonradan bir anarşistin fantezisine çevirdiği “The Big Store” isimli filmden esinlendiğini söylüyor. Aynı filmdeki mağaza gibi, bu tasarımında yaratacağı yeni sosyal mekanın önemsiz tüketim veya moda olan alışveriş olayının yeri ile karıştırılamayacağını iddia ediyor. Ancak, gerçekte düşündüğünüz zaman sadece daha iyi bir alışveriş merkezi inşa etmektedir.
New York News Day - Çeviren: Sinem Çetintürk

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal ve Uğur Tanyeli
19 Ekim - 18 Kasım 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

"Türkiye'de Mimarlık Nerede Duruyor?" üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

"Türkiye'de Mimarlık Nerede Duruyor?" konusu 
ile ilgili görüşlerinizi bildirmek için
buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz