reklam

03 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

DHKD, ek teleferik projesine karşı

Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD), Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce Uludağ’daki oteller bölgesine kadar inşa ettirilecek ek teleferik projesinin onaylanmamasını istedi.

DHKD yöneticilerinin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne gönderdiği yazıda, Uludağ’daki doğa zenginliğinin kış sporları tesisleri nedeniyle “ciddi bir tehdit altında” olduğu ve ek teleferik projesinin, tehdidin boyutlarını genişleteceği öne sürüldü.

Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD), Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce Uludağ’daki oteller bölgesine kadar inşa ettirilecek ek teleferik için hazırlanan projenin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmamasını istedi.

Bitki Zengini ve Önemli kuş Alanı
DHKD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Neriman Özhatay ve Proje Müdürü Sema Atay, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç’a konuyla ilgili bir yazı gönderdi. Yazıda, Uludağ’ın Türkiye’nin ilk milli parklarından biri olduğuna dikkat çekilerek, Uludağ’ın aynı zamanda bitki çeşitliliği ve endemik bitki zenginliği bakımından yeryüzünün en önemli alanlarını belirleyen uluslararası çalışmalarda “Bitkisel Çeşitlilik Merkezleri’nden biri” olduğu ve “önemli kuş alanı” olarak tanımlandığı vurgulandı.

Olağanüstü bitki zenginliği nedeniyle çok uzun yıllar yerli ve yabancı araştırmacıların ilgisini çeken Uludağ’da sürdürülen detaylı araştırmalar sonucu yaklaşık 800 bitkinin yetiştiğinin bilindiğine işaret edilen yazıda, şu bilgilere yer verildi: “Bu bitkilerden 25’i yalnızca Uludağ’a özgüdür (endemik olup dünyanın başka hiçbir yerinde doğal olarak yetişmezler.) Buna ek olarak Uludağ, zengin bir bitki örtüsü çeşitliliğine sahiptir. Bunlardan biri orman bitki örtüsündür. Uludağ’ın yamaçları değişik yüksekliklerde karışık kestane ormanı (3330-70 metre), doğu kayın ormanı (700, 1500 metre), yer yer sapsız meşe toplulukları ve Uludağ göknarı ormanıyla (1500-2100 metre) kaplıdır. Bunlardan Uludağ göknarı Türkiye’ye özgü olup dünyanın hiçbir yerinde doğal olarak yetişmez.”

“Uludağ Ciddi Bir Tehdit Altında"
Aynı yazıda, toplam 12 bin 732 hektar bölümünün milli park ve yamaçlarının da doğal sit alanları ilan edilmesine karşın Uludağ’ın 1940’lı yıllardan beri yapılaşmaya devam eden kış sporları tesisleri nedeniyle “ciddi bir tehdit altında” olduğu ileri sürüldü.

Ek teleferik projesinin, bu tehdidin boyutlarını biraz daha genişletecek bir girişim olduğu öne sürülen yazıda, şu görüşlere yer verildi: “Bilindiği gibi nadir doğal orman ağaçlarımızın tahrip edilmeye devam etmesinin içinde barındırdığı bitki ve hayvan türlerinin azalması, toprak erozyonu, su kaynaklarının azalması ve iklim değişikliği gibi ciddi fiziksel sonuçlarının yanı sıra toplumumuzda da üzüntü ve hayal kırıklığı yaratmaktadır. Milyonlarca yılda oluşmuş doğal bitki örtüsünün böyle kısa vadeli yatırımlarla parça parça tahrip edilmesine izin verilmemelidir. Böylece bir doğal mirasın milyonlarca yılda geri kazanılamayacağının siz yetkililer ve biz sivil toplum örgütleri olarak hatırlatmamız gerekmektedir. Dünyadaki her on ağaç türünden birinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirilmektedir. Yalnızca bu bilgi bile, Uludağ göknarı gibi Türkiye’ye endemik ağaç türlerimizin doğal alanlarında çok daha iyi bir şeklinde koruma altına alma sorumluluğumuzu hatırlatmaktadır.”

Yazıda kanun ve yönetmeliklerle koruma altına alınan Uludağ’ın uygulamada da hak ettiği gibi korunması için gereğinin yapılması talep edildi. DHKD, Bursa Valiliği’ne de konuyla ilgili bir yazı gönderdi.

Onay Bekleniyor
Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, Sarıalan’a kadar hizmet veren ve Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ ile Bursa arasında alternatif ulaşım olanağı sağlayan teleferiğin, oteller bölgesine kadar uzatılacağını belirtmişti. Şahin, yeni yapılacak sistemle 4.5 kilometrelik hatta 8 kilometrelik bir ek getirileceğini, bu 8 kilometrenin 5 kilometrelik kısmının Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan onaylandığını, geri kalan 3 kilometrelik kısım için ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden onay beklendiğini bildirmişti.
NTVMSNBC

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık, şehir bölge planlama, iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, restorasyon, peyzaj bölümü öğrencileri, akademisyenleri, mezunları... Eğitim dünyasına dair düşüncelerini ve sorunlarını Tasarım Sınıfı forumuna yazabilirler.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz